Sirke temizlikte neden bu kadar iyi? İşte araştırma sonuçları

Son güncelleme:

Sirke evle ilgili temizlik tüyolarının vazgeçilmezi. Bu sadece Türkiye’de de değil dünyada da böyle. Peki, neden? BBC sirke konusunu mercek altına aldı…

BBC makalesinde “Piyasada binlerce ticari temizlik ürünü olmasına rağmen, birçok influencer sirke kullanmayı tercih ediyor. Camları yağdan arındırmaktan çilekleri yıkamaya kadar, (Bkz. : Çilek nasıl yıkanır? Sirke zarar verir mi? Hangi suda bekletilmeli?) bu ev malzemesinin yapamayacağı hiçbir şey yok gibi görünüyor. Bulaşık makinelerine, çamaşır makinelerine ekleniyor ve hatta bilim insanları tarafından laboratuvarları dezenfekte etmek için kullanılıyor. Peki onu bu kadar çok yönlü yapan nedir?” diyor.

SİRKE TEMİZLİKTE NEDEN BU KADAR İYİ?

Makalede şu yorumlar var:

Sirke iki aşamalı bir fermantasyon süreciyle elde edilir. İlk olarak, her türlü karbonhidrat, şekerlerini alkol ve karbondioksite dönüştüren maya hücrelerine verilir. Bu alkol daha sonra oksijene maruz bırakılır ve bu kez maya yerine Acetobacter bakterisi ile tekrar fermente edilir ve işte – alkollü sıvı su ve asetik asit karışımına dönüşür. Bu, gece boyunca yanlışlıkla açık bırakılmış olabilecek şaraptaki ekşi tadı üreten olayla aynıdır.

Temizlik söz konusu olduğunda, sirkenin en yararlı özelliği tartışmasız asitliğidir – kumaşlara ve yüzeylere zarar vermeyecek kadar hafif, ancak inatçı lekelerden ve birikintilerden kurtulacak kadar güçlüdür. Ev tipi sirkenin pH değeri 2,2 kadar düşük olabilir. Ticari sirke aralığın alt ucuna düşme eğilimindeyken, ev yapımı versiyonlar yaklaşık 3 pH değerine sahiptir. Sirke lekelere, özellikle de kireç gibi mineral birikintilerinin neden olduğu lekelere eklendiğinde, asit lekelerin parçalanmasına yardımcı olur. Reaksiyon sonucunda bir tuz – suda kolayca çözünen kalsiyum asetat – ve karbondioksit oluşur.

Elma sirkesi nasıl yapılır

Sirkenin bir diğer avantajı da antimikrobiyal özellikleridir. Bazı çok özel bakteriler asidik ortamlarda hayatta kalabilirken, çoğu günlük bakteri bu koşullarda hayatta kalmakta ve çoğalmakta zorlanır. Tuz ve sirke kullanarak misafirperver olmayan bir ortam yaratarak yiyecekleri korumanın eski bir yöntemi olan turşulamaya bakın… Sirke ile temizlik de aynı mantığa dayanır ve araştırmalar E. coli de dahil olmak üzere bir dizi patojeni öldürebildiğini ortaya koymuştur. Ürünün geniş bir kullanım yelpazesinde etkili olduğu görülmüştür.

SİRKE NEREDE KULLANMAMALI?

Ancak sirkenin asla kullanılmaması gereken bir durum vardır. Belirli taş türleri üzerinde kullanılmamalıdır: Kireçtaşı, traverten veya oniks zeminlere, tezgahlara veya karolara…

Ayrıca sirke, metal parçaları aşındırabilen asidik bir sıvı olduğu için elektronik eşyaların içini temizlemek için önerilmez.

SİRKE VE KOKULAR

balık kokusu nasıl temizlenir

Sirkenin içindeki asetik asit oldukça keskin bir kokuya sahiptir ve herkes tarafından hoş karşılanmaz. Bununla beraber sirkedeki asetik asit, balık kokusu gibi güçlü kokular oluşturan ve sadece suyla kurtulması zor olabilen kokulu aminleri nötralize etmeye yardımcı olabilir.

Ancak asetik asit yerine sitrik asit içeren limon suyu, özellikle balık kokusunu ellerden uzaklaştırmak söz konusu olduğunda, daha lezzetli bir alternatif olarak sıklıkla tavsiye edilir.

İlginizi çekebilir: Limon ile temizlik yapabileceğinizi biliyor muydunuz? İşte kullanım alanları

SONUÇ

Dolayısıyla, sirkenin evde çeşitli kullanımları olabilir, ancak ticari bir alternatifi tercih etmenin çok daha iyi olabileceği bazı durumlar da vardır.

İlginizi çekebililir: Elma sirkesi nasıl yapılır? Doğal ev sirkesi tarifi

Mutfaktaki balık kokusu nasıl giderilir? Evdeki balık kokusunu yok etme yolları