Zen stili nedir? İşte evinize uyarlamanın yolları

Son güncelleme:

Zen stili nedir? Zen felsefesi ve zen stili dekorasyon ile ilgili detayları İç Mimar Gizem Uçkun Tiryaki anlattı.

Hindistan kökenli bir akın Zen felsefesi başlı başına bir araştırma konusudur. Ama özüne inecek olursak uyum, denge ve rahatlamayı konu alan bir meditasyon akımıdır. Başlangıcından bu yana sanat ve bilim gibi insanı konu alan bütün alanlarda kullanılmış olan Zen akımı dekorasyonda da etkisini gösteriyor.

İlginizi çekebilir: Evdeki negatif enerjiden kurtulmak için 6 yol

ZEN STİLİ EV DEKORASYONU

Zen Stili ev dekorasyonu ile yaşam alanlarınızı sağlıkla doldurabilirsiniz. Aslında Zen akımı ya da felsefesi denen olgu, Hint kökenli ve özünde uyum, denge ve rahatlama unsurlarını barındırıyor. Japoncada Kelime manası enerji –  meditasyon anlamına gelen Zen’de çok önemli bir yere sahiptir. Zen felsefesi, geniş bir araştırma konusu iken özüne inecek olursak insanı kasan, katı kurallar da içermiyor.

Daha çok Uzak Doğu’ya has olan minimalist tasarım biçimlerini temel alan bu stilde zihninizi rahatlatacak ve meditasyon yapma isteği uyandıracak özellikler yer alıyor.

ZEN FELSEFESİ

Zen, aynı zamanda yapılması gerekenin özen ve dikkatle yapılması anlamına geliyor. Kısaca, gündelik yaşamımızda uygulayabileceğimiz bir felsefe diyebiliriz. Zen öğretilerine göre, zihnimizi durdurmaya çalışmak mantıksız. Yalnızca her şeyi olduğu gibi bırakmamız gerekiyor. Olduğu gibi bıraktığınız zaman, düşünceler zihninizde fazla uzun kalmayacaktır diyor Zen, geldikleri gibi gelecekler ve gittikleri gibi gideceklerdir. Siz de unutmayın: “Zihin dinginleştiğinde açılır.”

ZEN FELSEFESİNİ HAYATIMIZA ALMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Zen felsefesini bir hayat felsefesi olarak hayatımıza almak için bazı unsurlara dikkat etmemiz gerekir. Öncelikle hayatımızdan zen felsefesini uygulamamızı engelleyen durumları çıkartmak gerekir. Zen felsefesini hayatımıza almak içinse şu durumlara öncelik vermeliyiz:

  • Fazlalıklardan kurtulmaya çalışın ve sadeliğinizi koruyun.
  • Doğal olun hem davranışlarınızda hem de hayata bakışınızda.
  • Sürekli sakin kalmaya özen gösterin.
  • Çevrenize karşı farkındalık duygunuzu geliştirin.
  • Hayatı hızlı yaşamayı bırakın ve yavaşlayın.
  • Zamanı iyi değerlendirin ve önceliklerinizi mutlaka belirleyin.

ZEN STİLİ VURGULAYICI ÖZELLİKLERİ

  • Özellikle de toprak renklerini temel alır. Kahverengi tonları, bej, beyaz, bazen de soluk pembe kullanılır. Zen stilinde rahatlamanızı sağlayacak huzurlu ve sakin renklerin kullanılmasına özen gösterilir.
  • Sade, doğal malzemeden yapılmış mobilyalar tercih edin. Süslü Oryantal tarz yerine, Japon minimalizmini yansıtan düz çizgilere sahip mobilyaları kullanabilirsiniz. Ayrıca mobilyalarınızın ve odanın rengi uyum içinde olmalı.
  • Ev tekstil ürünlerinin organik malzemeden olmasına özen gösterin. Yün ve pamuklu tekstil ürünleri, doğal oldukları kadar konforlu da olmalı.
  • Zen stilinde mümkün olduğunca az aksesuar kullanılır. Ayrıca kablo ve kâğıt gibi dikkat dağıtan unsurlar saklanır.
  • Bu stilde gün ışığı olmazsa olmazlardandır. Yüksek tavan ve camlara sahip, perdeleri sonuna kadar açılmış aydınlık bir ev ve eve eşlik eden basit çizgilerdeki mobilyalar. Basit işlevlere sahip az sayıdaki mobilyalar ile minimalist bir görüntü elde etmeniz oldukça önemlidir. Gereksiz, daha doğrusu ev içerisinde belirli bir görevi olmayan eşyalara yer vermeyin.
  • Organik malzemelerden üretilen Japon tarzındaki stor perdeler, ahşap laminant parkeler, doğal taş görünümlü duvar panelleri, granit kaplamalar, hasır ya da bambudan mobilyalar temel taşlardan. Bu görüntüyü destekleyecek derli toplu görüntü için basit işlevli depolama alanları da gerekli. Örneğin hasır sepetler, sandıklı şilteler ve çekmeceli konsollar işinizi görecek. Bu eşyalara yer verirken doğanın 5 elementinden ilham almanız Zen felsefesiyle birebir bağdaşacaktır. Cam ve metal objelere eşlik eden seramik, doğaya uyum sağlaması için en uygun malzemelerden birkaçıdır.

ZEN STİLDE UYGULAMANIZ GEREKENLER

Dağınık ve göz yoran bir görüntü, bu stilde istenen en son şeydir. Bu bütünlüğü sağlamak ise yine doğadan ilham almakla mümkün oluyor. Doğadaki renkleri evinize taşımak zihin berraklığını yanında getirecektir. Kahve, bej, krem, gri ve beyaz tonlar arınmayı ifade eden bu stil için doğru renklerdir.

Sağlıklı bir yatak odası için dikkat edilmesi gerekenler

Mandala nedir? Mandala nasıl yapılır? Ne işe yarar?