Önce-sonra: Eski mutfak ve banyoya yepyeni bir enerji

İstanbul Beşiktaş’ta yaklaşık 40 yıllık bir apartman dairesi… Aglo Mimarlık Kurucusu İç Mimar Halil Bayındır’ın yorumuyla evin mutfak ve banyosu büyük bir dönüşüm geçirerek şimdiki haline kavuşmuş.

ÖNCESİ

Mutfak aslında, dış kapının tam karşısında küçük bir kapıdan girilen yalnız bir mekanmış. Mutfağı salondan ayıran duvar yıkılıp salon ile birleştirilmiş ve açık planlı bir yaşam konsepti oluşturulmuş. Benzer biçimde mutfak kapısı da genişletilerek bir geçit gibi işlev görmesi sağlanmış.

ÖNCESİ
SONRASI

Mutfakta sadece duvarlar yıkılmakla kalmamış, zemin ve duvarların tamamı elden geçirilerek yenilenmiş. Mutfağın en can alıcı noktası ise bol depolama ünitesine ev sahipliği yapan bu bistro masa ve ada ünitesi.

BIR DÖNÜŞÜM HİKAYESİ

Network mühendisi Onur Modacı ve matematik öğretmeni Makbule Modacı çiftinin ortak zevklerini anlatan bu yenileme hikayesi İç Mimar Halil Bayındır’ın imzasını taşıyor. 3,5 yıl önce Onur Bey’in babaannesinin vefatından sonra bu eve taşınmışlar. Bu ev topraktan beri Onur Bey’in ailesinin yaşadığı evmiş. Başta maddi olanakları evi değiştirmeye yetmemiş. Pandemide biraz para biriktirince her ikisi de önce mutfak ve banyoda değişiklik yapmaya karar vermiş. Bu kararı 1 yıl önce vermiş; fakat uygulamaya koyamamışlar. Sonra Onur Bey’in instagram hesabından takip ettiği Halil Bayındır ile görüşmüşler ve çalışmaya karar vermişler. Mutfak ve banyonun tüm tadilat süreci 1 ay sürmüş. Zaten çifti en çok zorlayan kısım da bu olmuş. Evde yaşarken tadilat yaptırmak. Fakat sonuçta çok keyifli, kullanışlı, sıcak bir mutfakları, ve modern, pratik, kullanışlı bir banyoları olmuş.

“Evimi önceden de seviyordum, ama bu değişim ve konfor bize de canlılık kattı.”

FONKSİYONELLIK ÖN PLANDA

Halil Bayındır, Modacı çiftinin mutfak ve banyolarını ilk gördüğünde Türkiye’deki çoğu eski evde olduğu gibi kullanışsız ve ruhsuz bulmuş. Aslında metrekare olarak tüm dünya metropellerinde olduğu gibi küçük. Dolayısıyla iyi bir planlama ile bu alanları kusursuz fonksiyonellikte işleyen hacimlere dönüştürmeyi hedeflemiş. Banyoda ana hedefleri depolama olmuş. Ev oldukça küçük olduğu için maksimum depolama hacmi elde etmeye çalışmışlar. Çamaşır makinesini mekanın bir parçası olabilmesi için gömme biçimde depolama ünitesine yerleştirmişler. Banyoda dingin etkisinden dolayı açık bir mavi tercih edilmiş.

Alanı kesintiye uğratmaması için cam panel duş ünitesi kullanılmış. Klozeti ise öncekinden farklı olarak ve biraz da gizlemek için duşun hemen yanında konumlandırmışlar. En dar alanı bile raf üniteleri ile değerlendirmişler. Çamaşır makinesinin olduğu derin dolapta yer alan raflar kullanışlı olduğu kadar görsel olarak da estetik bir görünüm yaratıyor.

Mutfak ve banyonun toplamı yaklaşık 50 metrekare. Dolayısıyla tadilat oldukça büyük bir alanda gerçekleşmiş. Alandaki havadar atmosferi maksimum düzeye çıkarmak için akışkan bir kurgu yaratılmaya çalışılmış. Mat lake yüzeyler; kulpsuz bas aç kapaklar bunun ideal örneklerinden. Mutfakta yemek pişirirken kokunun salona gitmesini önlemek için Bayındır’ın fikri olan separasyon sistemi ise tam bir tasarım harikası.