2024 yılında her yerde göreceğiniz 8 trend ev bitkisi

2024 yılında her yerde göreceğiniz 8 trend ev bitkisi

Bitki koleksiyonunuza yeni bir eklemeye karar vermenin çeşitli sebepleri olabilir. Belki diğer bitkileriniz yalnız hissettiriyor veya bazı kayıplar yaşamışsınız (RIP). 2024’te trend olacak iç mekan bitkilerini keşfederek, koleksiyonunuza hangi bitkileri ekleyebileceğinizi görebilirsiniz.

The Spruce’un üç uzmanla gerçekleştirdiği görüşmelere göre, önümüzdeki dönemde çiçek açan, alacalı yapraklara benzeyen ve pembe tonlarının dikkat çekeceği iç mekan bitkilerinin trend olacağı düşünülüyor.

KRALİÇE MUM ÇİÇEĞİ (Hoya Carnosa Krimson Princess)

KRALİÇE MUM ÇİÇEĞİ (Hoya Carnosa Krimson Princess)

“Hoya Carnosa Krimson Princess, 2024’te özellikle hoya gibi çiçek açan ev bitkilerinin dikkatini çekecek gibi görünüyor.

Plant Proper’in kurucu ortağı Matthew Aulton’a göre, hoya evde yetiştirilebilecek harika bir bitki çünkü ev koşullarına uyum sağlıyor. “Hoya, benzersiz yaprakları ve sık sık hoş kokulu çiçekleriyle bilinir,” diyor.

Krimson Princess, hoya türlerinin en hoş kokulu çeşitlerinden biri olarak öne çıkıyor. Dolayısıyla, evinizde hoş bir koku istiyorsanız 2024’te tercih edebileceğiniz bir bitki olabilir. Matthew’e göre, hoyanızı doğrudan ışık alan bir yere yerleştirmek iyi olabilir, ancak düşük ışık koşullarına da uyum sağlayabilir. Ayrıca, saksısından çıkmasına izin vermek veya onu büyürken yönlendirmek için bir çerçeve veya bambu destek kullanabilirsiniz.

PHILODENDRON MOONLIGHT

PHILODENDRON MOONLIGHT

Hickory Lane Plants’in sahibi Tasha Adams, bitki meraklılarının özellikle Philodendron Ayışığı gibi neon renkli ev bitkileri koleksiyonlarını genişleteceklerini öngörüyor.

“Çarpıcı bitki örtüsü, odaya mükemmel bir hava katıyor,” diyor. “Bakımları biraz zor olabilir, ancak neon olmayan aile üyeleri gibi büyüyorlar.”

Philodendronlar kısmi güneş ışığında en iyi şekilde gelişir; yeterli ışık olmaması yaprakların uzun ve inceliğe doğru büyümesine sebep olabilir. Bu bitkiler, gevşek ve asidik özellikte bol miktarda organik madde içeren toprakları tercih eder.

FİLKULAĞI BİTKİSİ (Dragon Scale Alocasia)

Dragon Scale Alocasia

The Plant Room’un ortak sahipleri Brandon ve Emma Fear, bu yıl özellikle nadir çeşitlerden olan Alocasia Dragon Scale ve Alocasia Tigrina Superba gibi alocasia bitkilerini artırarak satmayı planlıyorlar.

Alocasia bitkileri nemli ortamları tercih ederler, bu sebeple banyo gibi nemli bir ortama veya bitkinin yakınında düzenli olarak nemlendirici kullanmaya dikkat etmek faydalı olabilir.

İlginizi çekebilir: Fil kulağı bitkisi (Alocasia Polly) bakımı nasıl olmalı? Püf noktalar

PEMBE MELEK KANADI BİTKİSİ (Pink Syngonium)

Syngonium, olgunlaştıkça belirginleşen ok şekilli, derin loblu yapraklara sahip bir bitkidir. Bazı türler düz bir düzenle büyürken, diğerleri yakındaki bir destek yüzeyine doğru yönelir veya tırmanır. Bu bitkiler, tamamen yeşil veya beyaz benekli gibi farklı renklerde bulunabilir. Ayrıca, pembe yapraklı çeşitleri de mevcuttur ve uzmanlar, bunun 2024’ün ev bitkisi trendlerinden biri olacağını düşünüyor.

“Syngonium, renkli yaprakları ve bakımının kolaylığı nedeniyle ev bitkisi koleksiyonları için popüler bir seçenek,” diyor Matthew. “Kolay bakımları, ev bitki meraklılarının diğer çeşitlerle aynı saksıya ekip harika bir bitki düzenlemesi oluşturmasını sağlar.

İlginizi çekebilir: Scindapsus sarmaşık bakımı nasıl olmalı? (Ev sarmaşığı)

PHILDENDRON GIDANTEUM BLIZZARD

PHILDENDRON GIDANTEUM BLIZZARD

Trend tahminlerine göre, Tasha’nın öne çıkardığı bitki Philodendron Giganteum Blizzard.

“Dev yaprakları ve üzerlerindeki beneklerle adeta göz kamaştırıyor,” diyor Tasha. “Kesinlikle bir şov bitkisi.”

Çoğu filodendron gibi, bu bitkiler de bakımı kolaydır. Düzenli bir ışık alımını tercih ederler, bu yüzden batıya veya güneye bakan bir pencere önünde yetiştirmek iyi olabilir. Alternatif olarak, doğuya bakan bir pencereye yakın bir yerde konumlandırabilir ve ekstra aydınlatma sağlayabilirsiniz.

MONSTERA SUBPINNATA

Fotoğraf: Lomi

Brandon, Emma ve Matthew’a göre Monstera trendi hala ivme kazanıyor.

“Monstera’nın 2024’te trend olacağı kesin,” diyor Matthew. “Hobi bahçıvanlarının henüz tam anlamıyla keşfetmediği geniş çeşitlilik nedeniyle dikkat çekici olacak. Monstera deliciosa birçoğumuzun aşina olduğu bir bitki; yaygın olması için haklı bir sebep var. Ancak daha fazla türün erişilebilir olması ve yetiştirilmesi de eğlenceli.

Brandon, bu yıl Monstera subpinnata ve Monstera Burle Marx Flame gibi daha palmiye benzeri formlarıyla Monstera’nın daha moda olacağını öngörüyor. Bu bitkiler, hızlı büyüyen sarmaşıklar olup bambu çubukları gibi destek yapılarına tırmanmaya yatkın.

İlginizi çekebilir: Devetabanı çoğaltma ve bakımı nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir?

ANTORYUM (Anthurium Crystallinum)

Anthurium Crystallinum

“Antoryumlar, canlı ve göz alıcı yaprakları nedeniyle son zamanlarda büyük ilgi görmekte,” diyor Tasha.

2024’ün öne çıkan bitkilerinden biri, antoryum kristalinum gibi dikkat çekici türler arasında. Diğer antoryum türlerinin aksine, crystallinum iç mekanda nadiren çiçek açar. Bunun yerine, bu ev bitkilerinin öne çıkan özelliği, kontrast oluşturan hafif damarlı ve etkileyici kalp şeklindeki yapraklarıdır.

Tasha, antoryumların yüksek nem seviyelerini sevdiğini belirtiyor ve bu nedenle onları porselen dolap gibi bir DIY sera içinde yetiştirmeyi öneriyor.

İlginizi çekebilir: Antoryum çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Anthurium) yapraktan çoğalır mı?

MONSTERA ALBO

MONSTERA ALBO

Bitki uzmanlarımız renkli bitkilerin önümüzdeki aylarda trend olacağı konusunda hemfikir. Alacalı yapraklarıyla dikkat çeken bitkiler, çeşitli renkleri bir arada sunar ve Emma’nın ‘hayranların favorisi’ olarak adlandırdığı Monstera albo, bu konuda harika bir örnek.

Monstera albo oldukça yüksek fiyatlarla satılabilir, bu yüzden bu bitkiye yatırım yapmadan önce araştırma yapmak önemli. Onu dolaylı ancak parlak ışık alan bir konuma yerleştirmek ve iyi drenajlı bir toprak karışımı kullanmak önemli bakım adımlarından sadece birkaçı.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: