Batı cephede yetiştirilebilen bitkiler

Batı cephede yetiştirilebilen bitkiler nelerdir? İşte 5 farklı bitki

Batı cephede yetiştirilebilen bitkiler nelerdir? Batı cephesi azda olsa güneş alabilen bir cephedir. Sarmaşık türleri, sukulent türleri  az gün ışığıyla gelişim gösterebilir. Bu sebeple batı cephe pencerelerde yetiştirebilirsiniz. Ne kadar zayıf olursa olsun akşam güneşi onlar için yeterlidir.

TESBİH ÇİÇEĞİ

tesbih-çiçeği-bakımı

Tesbih çiçeği, görüntüsüyle adeta bir dala sırayla dizilmiş boncukları anımsatır. Çiçeklerini açtığında papatyayı andırır. Çok yıllık bir bitkidir ve  otsu özelliktedir.

Aydınlık ortamları çok sever. Bunun dışında yine havadar ortam sever. İç ve dış mekanda bakım için uygundur. Eğer doğru bakım yapılırsa saksınızın her yerini sarar ve sarkan bir tür olduğu için görsel olarak da göz doldurur.

Yaprakları minik boncuk ve bezelye tanelerini andıran tesbih çiçeği ayrıca bir sukulenttir. Boyu 1 metreyi bulacak şekilde gelişim gösterir. Boyu uzadıkça uzayan dalı saksı içerisine sarmal şekilde yatırırsanız ve yine dalın üstünü toprakla kapatırsanız kök vermesini sağlayacak böylelikle saksınızda bitkinin doluluk oranı da artacaktır.

Yaz döneminde sulaması daha fazla yapılır. Kışın uyku dönemi olduğu için daha az periyotlarla sulanır.

Güneşe direk maruz kalmayı sevmez.

Toprak olarak kumla karışık özellikte toprak sever.

Suyu bünyesinde tutmayan, geçirgen özellikte olmalıdır. Ara sıra besin verilmesinden hoşlanır. Toprak karışımı içerisine ponza, lav taşı, perlit gibi takviyeler yapabilirsiniz. % 40 torf + % 40 elenmiş ponza + %10 hindistan cevizi torfu + %10 perlit oranlarında bir toprak karışımı hazırlayabilirsiniz.

Gölge yerlerde daha verimli gelişir. Gün içinde az miktar güneş alması da yaprak gelişimi açısından önemlidir. İç mekanda bakıldığında mutla bulunduğu ortam düzenli havalandırılmalıdır. Ilıman iklimli ve nemli bölgelerde daha iyi gelişim gösterir.

Detaylar: Tesbih çiçeği (İnci tanesi) bakımı nasıl yapılır? Nasıl çoğaltılır?

KALANCHOE

kalanşo çiçeği bakımı Kalanchoe

Batı cephede yetiştirilebilen bitkiler arasında en popüler olanlardan biri kalanşo. Kalanşo bitkisi turuncu, pembe, beyaz, sarı gibi renkte açan çiçekleriyle evlere yakışan en güzel bitkilerden biridir. Sukulent ailesine aittir. Bakımı çok kolay olmakla birlikte yinede dikkat edilmesi gereken bazı noktalar söz konusudur.

Aydınlık ve havadar ortamları çok sever. Eğer ev içerisinde bakacaksanız mutlaka düzenli havalandırılan bir oda tercih etmelisiniz. Ayrıca ısıtıcı kaynaklardan uzak bir noktada bakmalısınız (kalorifer, soba gibi). Aydınlık ortam olarak filtrelenmiş gün ışığı tercih etmelisiniz.

Kalanşo çiçeklerini sonbahardan ilkbahara kadar açar. Fakat yazın çiçek açmaya bir süre ara verir. Sıcaklardan hoşlanmayan bir bitkidir.

Düzenli sulama yapmanız ve kuruyan çiçekleri budamanız bitkinin sağlıklı gelişimi açısından çok önemlidir.

Çok soğuk ve çok sıcak ortamlarda bakım yapıldığında bitkiyi kaybetmeniz söz konusu olabilir.

Detaylar: Kalanşo çiçeği bakımında püf noktalar nelerdir? Kalanchoe nasıl ekilir?

POTHOS SARMAŞIĞI

salon-sarmasığı-pothos

Az ışıkta bile yaşayabilen bir bitkidir. Bol ışık alarak yaprak gelişiminde gözle görünür değişiklikler meydana gelir. Fakat iç mekanda yeterli ışığa ulaşamadığından dolayı daha minik yapraklı gelişir. Görüntüsü nedeniyle evleri adeta bir orman havasına sokmaktadır. Bakımı, çoğaltılması çok kolaydır. Fakat bakımında yapılması gereken kuralları tam anlamıyla uygulamazsanız sorun yaşayabilirsiniz.

Eğer saksıda bakım sağlanacaksa tutunucu özelliği nedeniyle destek çubukları kullanmanız bitkinin formu açısından daha iyi olacaktır. Yine sürünücü ve tutunma isteği nedeniyle toprağa ne kadar temas ederse o kadar sağlıklı gelişim gösterecektir.

Kışları havanın eksiye düşmesiyle bitki koruma altına alınmalıdır. Bakımı en zahmetsiz bitkilerden biridir. Sulanmamaya dayanıklı, az ışık ile yaşayabilen bu süreçte bile sürekli yaprak üreten bir bitkidir. Yaprak yüzeyinde eğer farklı renk tonları oluşursa bu bitkinizin biraz daha ışığa ihtiyacı olduğunu gösterir. Daha yeşil renkte olması için daha fazla ışık alması gerekir. Bu korkulacak bir durum değildir. Yaz döneminde öğle sıcaklarına uzun süre maruz bırakılmamalıdır.

Salon sarmaşığı sürekli sulanmak istemez. Toprağının nemli olması bir süre sonra bitkiye zarar verebilir. Toprağın kuruduğundan emin olduktan sonra sulamalarını gerçekleştirebilirsiniz. Fazla sulama nedeniyle yapraklarda sararma meydana gelebilir. Eğer bu halde sulamaya devam ederseniz bitki kökleriniz çürüyebilir ve bitkiyi kaybedebilirsiniz.

Toprak olarak humuslu, organik, geçirgen özellikli toprakları sever. Çok fazla besin ihtiyacı olan bir bitki değildir.

Saksıda bakım sağlayacaksanız mutlaka drenajı iyi, bol hava delikli bir saksı kullanmanızı öneririz. Toprak saksılar suyu hızlı emeceği için bitkiyi daha sık sulamak gerekebilir. Bitkimiz suyu çok sevmediği için zarar görebilir. Bu nedenle plastik bir saksı işinize daha çok yarayacaktır.

Detaylar: Salon sarmaşığı bakımı (Pothos) nasıl yapılır? Çoğaltma adımları

CRASSULA OVATA

Çok soğukları sevmeyen bu bitkinin ideal yaşama sıcaklığı 15 ila 35 derecedir. Eğer dış mekanda bakıyorsanız hava soğumaya başlamadan ekim sonu kasım başı gibi iç mekana yavaş yavaş alıştırmaya çalışın. Hızlı bir şekilde bu değişimi yaparsanız bitkiniz yine olumsuz etkilenecektir.

Bodur bir ağaç görünümünde olan para çiçeğinin gelişimi için saksının derinliğide önemli yer tutmaktadır. Bitkimiz hava akımlarından çok çabuk etkilendiği için esinti ya da cereyana maruz kalmayacağı bir konumda bakılmalıdır.

Sulamasını haftada bir gün yapabilirsiniz. Yaz aylarında yaşadığınız yerin iklimi çok sıcaksa sulama miktarını toprak nemini kontrol ederek arttırabilirsiniz.

Detaylar: Para Çiçeği (Crassula) bakım ve sulaması nasıl yapılır? Çiçek açar mı?

KILIÇ ÇİÇEĞİ

PAŞA-KILICI kılıç çiçeği

Batı cephede yetiştirilebilen bitkiler arasında en sevilenlerden biri olan Paşa kılıcı, Asparagaceae ailesine ait bir bitkidir. Peygamber kılıcı adıyla da bilinmektedir. Paşa kılıcı yapraklarının uzunluğu bir metreyi geçerse ve çiçeğini açarsa ev alınacağına dair bir inançta toplulumuzda yer almaktadır.

Dayanıklı bir bitkidir. Susuzluğa ve bazı hava koşullarına karşı dirençlidir. Ama çok soğuk bir havada dayanıklılığı ne yazık ki çok iyi değildir. Paşa kılıcı aydınlık yerleri sever. Yapraklarının dik formda kalması için ışıktan uzaklaştırılmamalıdır. Genelde iç mekanda bakımı sağlanmaktadır. Bu nedenle bulunduğu ortam düzenli olarak havalandırılmalıdır. Uygun büyüklükte ve genişlikte, bol hava delikli bir saksıda bakımı sağlanmalıdır.

Paşa kılıcının toprağı humuslu,geçirgen ve havadar olmalıdır. Ayrıca toprağa ince taneli ponza taşı karıştırmanızda toprak drenajı için faydalı olacaktır. Yaprakların ağır gelip devrilmemesi için bitki  toprakla desteklenmelidir.

Sukulent bitkilerinden olan paşa kılıcı suyu ve besinleri önce depolar, sonra kullanır. Bu nedenle toprak kurudukça sulama yapmak gerekir. Kışın çok daha az sulama yapmanız bitki için daha iyi olacaktır.

Detaylar: Kılıç çiçeği bakımı ve özellikleri: Evde bakımı nasıl yapılır?

Hangi cephede hangi bitki yetiştirilir? Evinizin pencere cephelerine göre bitki seçin