orkide bakımı

Orkide bakımı nasıl yapılır? Evde orkide nasıl çoğaltılır?

Son güncelleme:

Orkide bakımı ve çoğaltılması ile ilgili tüm detayları ele aldık. Evde orkide bakımı nasıl yapılır? ya da Orkide nasıl çoğaltılır? sorularına yanıt arıyorsanız cevapları veriyoruz.

Birbirinden güzel renklere sahip, zarif, özel günlerin vazgeçilmez çiçeği Orkide çiçeğinin bakımı, sulaması ve çoğaltılması nasıl yapılır? Orkide bakımının püf noktalarını Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf Evim Dergisi için anlattı…

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Orkide sevenler bayılacak! İşte birbirinden güzel 21 farklı orkide çeşidi

ORKİDE BAKIMI

orkide bakımı
  • Toprak: Özel orkide toprağında en sağlıklı gelişimi gösterir.
  • Işık: Sabah ve akşam güneşi gören bir pencere önünde mutlu olur.
  • Isı: Ortam sıcaklığının kışın 20 dereceden aşağı, yazın 25 dereceden yukarı olmasını istemez.
  • Su: Yazın bol su ister. Yapraklarına kireçsiz su püskürtün. Bunu yaparken çiçeklerine su gelmemesine özen gösterin.
Orkide bakımı

Orkide (Phalaenopsis) çiçeklerinin narin görüntüsüyle bulunduğu mekanda dikkat
çeker. Kış aylarında bitkinizi aşırı soğuktan korumalısınız. Kökten ayırma yöntemiyle üretebilirsiniz. Bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince bölümler yeni bitkiler oluşturur. Bu yeni bitkileri alıp başka saksılara dikerek yeni orkideler yetiştirebilirsiniz.

ORKİDE HANGİ BÖLGELERİ SEVER?

Pencere önü çiçeği olarak tabir edilen Orkide filtrelenmiş gün ışığı olan her yeri çok sever. Eğer bitkinin yerini sevdiğini nasıl anlayabilirim diyorsanız yeşil yapraklarının gün ışığına eğilimini gözlemleyebilirsiniz.

orkide bakımı

EVDE ORKİDE BAKIMI, PÜF NOKTALARI

Orkide yaprakları dik ve dolgun yapıda olmalıdır. Orkide bitkisi bakımında şeffaf saksı tercih ederseniz kökler ve bitkinin gelişimi açısından güzel sonuçlar elde etmiş olursunuz.

Gün ışığına ihtiyacı çok fazla olan orkidenin bakımında dikkat edilmesi gereken önemli husus güneş ışığına dik açıyla maruz kalmamalıdır.

orkide bakımı

ORKİDENİN SULANMASI NASIL OLMALI?

  • Orkide toprağı ayrıdır. Yetiştirirken bu özel toprağı kullanmanız gerekir.
  • Orkide bakımında en önemli noktalardan biri de toprak nemini dengeli bir şekilde korumaktır. Kökleri çürütmeyecek şekilde sulama yapılmalıdır.
  • Haşlanmış yumurta suyunu dinlendirip orkide bitkinizi bu suyla sulayabilirsiniz.
  • Orkidenin çiçekleri solduğunda kendiliğinden düşmesine izin verilmelidir. Çiçeklerin solması bitkinizin ölmesi anlamına gelmez. Bitki bir süre sonra yeniden tomurcuk verir.
  • Orkide eğer belli bir yaşa geldiyse alt yapraklarını sarartması doğaldır. Yine yapraklarının kendiliğinden düşmesine izin verilmelidir.

ORKİDE KÖKLERİ ÇÜRÜRSE NE YAPILMALI?

Aşırı sulama, güneş ışığına bağlı yanık ve mantari hastalıklar nedeniylede bazı sararmalar olabilir. Bu durumda bitkinin yeri değiştirilmeli ve bakımı uygun şekilde yapılmalıdır. Orkide kökleri çok sulamadan kaynaklı çürüme yapabilir. Bu durumda bitki saksıdan çıkarılıp köklerdeki nem bir bezle alınmalı, çürüyen ve içi boşalan kökler temizlenip yeniden saksıya dikilmelidir.

-Orkide yeteri kadar hava ihtiyacını sağlayamazsa hava kökleri dışarı doğru büyüme gösterir. Aslında orkide bir ‘Airplant’ üyesidir. Yani hava bitkisi. Nemli bir bölgede yaşıyorsanız topraksız halde herhangi bir yere dekoratif olarak asarak da  bakımını sağlayabilirsiniz. Orkidelerin hava ihtiyacını iyi bir şekilde karşılamak için hava delikleri geniş olan saksılar tercih edilmelidir.

EVDE ORKİDE NASIL ÇOĞALTILIR?

Orkide bitkisini bir çok yöntemle çoğaltabiliriz. Fakat en iyi sonuç alabileceğiniz yöntemlerden bahsetmem gerekirse keiki ayırma ve vejetatif üreme ile sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz.

Keiki, orkide çiçek dallarının uç kısmında oluşan minik orkidelerdir. Keiki oluşumu gerçekleştikten sonra normal bakım periyoduna geçilmeli, yavru orkidenin ayrılacak boyuta ulaşması beklenmelidir. Bebek orkidelerin gelişmesi 10-12 ay sürebilir. Bu süre sonunda yeni bir saksıya bitkinizi aktarabilirsiniz.Orkide bakımıyla ilgili bilmeniz gerekenleri bir araya getirdik.

Orkide bakımıyla ilgili bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken her şeyi burada bulabilirsiniz.

ORKİDE KEİKİ AYIRMA

Keiki ayırma ile ilgili daha detaylı bilgi için “Keiki nedir? Orkide keiki oluşumu ve ayırma yöntemi” yazımızı mutlaka incelemelisiniz.

ORKİDE ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

İlk kez orkide yetiştirecekseniz, çok tomurcuklu ve en az 1-2 çiçeği açmış olgun bir bitki satın alın.

ORKİDE BAKIMINDA ISININ ÖNEMİ

Orkide bakımında ısı çok önemlidir. Uzun ömürlerini sürdürebilmeleri için gece-gündüz arasında 6 ile 8 derecelik bir ısı farkına ihtiyaçları vardır. Gündüz 20 ile 25, gece 16 ile 17 derece en ideal aralıktır.

ORKİDE DOĞRUDAN IŞIK ALMAMALI

Doğrudan ışık almayan; fakat aydınlık ve bol ışıklı mekanları severler. Işık, direkt olarak bitkiye değil, farklı bir noktadan bitkinin üzerine yansımalıdır.

En ideal nokta sabah ve akşam güneşini alan pencere kenarlarıdır. Pencerede bulunan ince tüller, yoğun gün ışığını filtre ederek bitkinin üzerine yollar, bu da en uygunudur.

Kış aylarında ise yapay ışık kullanabilirsiniz. Floresan ışık, gün ışığına yakın olduğu için bu tür bir ışık kullanılabilir. Günde en az 12-14 saat civarı gün ışığı almalı ki çiçek yapımı hızlı ve kaliteli olsun.

Evde orkide bakımı

ORKİDENİN YAPRAKLARINA DİKKAT

Bitkinin yaprakları, ışık alımının yeterli olup olmadığının en iyi göstergesidir. Bitkinizin yaprakları koyu yeşil ve yumuşaksa, bu bitkinin az ışık aldığını; sarımtırak yeşil ve hatta kızarmaya dönük ise ışığın fazla olduğunu belirtir. Eğer yapraklar canlı ve açık tonlarda bir yeşilse; bu doğru ve yeterli ışık aldığını gösterir.

Işık yan taraflardan değil tepeden yansımalıdır.

ORKİDENİN SULANMASI İLE İLGİLİ PÜF NOKTALAR

Sulama önemli. Musluk suyu, klor ve kireç ihtiva ettiğinden uygun değildir. Oda sıcaklığında olan doğal kaynak suyu, hazır su ya da yağmur suyu kullanabilirsiniz.

Saf sular da yeterli oranda mineral olmadığı için uygun değildir. Bitkinin toprağı her zaman hafif nemli olmalıdır. Sulama yaparken çiçekleri ıslatmayın. Saksı altlığında su birikmesine izin vermeyin. Orkideler genellikle ağaçların üst bölümlerinde yahut orman altı çürüntülerinde yetiştikleri için çok iyi drenaj isterler.

Sulama işlemini sabah saatlerinde yapın. Akşam yaparsanız kurumaz ve çürüme riski oluşur.

YÜKSEK NEM İSTERLER

Yüksek nem ister. Bir püskürtücüyle yapraklara her sabah ılık su püskürtmeli ama çiçeklerin ıslanmamasına itina edilmelidir. En iyi metot çakıllı tepsi kullanmak olacaktır. Bu yöntemle drenaj problemi de azalacak ve bitkiniz sıcak tutulacaktır.

Sıhhatli ve uzun ömürlü olması, beslenme şekliyle doğrudan ilgilidir. Evde orkide bakımı için özel olarak hazırlanmış sıvı gübre ile bitkinizi yazın 2, kışın ise 4 haftada bir beslemelisiniz. Ancak gübrelemede dozajı fazla kaçırmanız bitkinize yarardan ziyade zarar verir.

Normal toprak kullanmayın. Bulabilirseniz, orkideler için hazırlanan özel torfları kullanın.

ORKİDEM NEDEN ARTIK ÇİÇEK AÇMIYOR?

Soru: Merhaba. Çok sevdiğim orkidelerim bundan bir yıl öncesine kadar harika açıyordu. Ancak son bir yıldır hiç çiçek açmıyor. Onları püskürtme yöntemiyle suluyorum, aydınlık bir ortamda tutuyorum. Tomurcuk veriyor ancak bu tomurcuklar hiç açmadan dökülüyor. Bunu nasıl engelleyebilirim?

Cevap: Orkideleri sulamak için bir kaba su doldurup o kabın içinde yaklaşık 40 dakika bekletin. Köklerini kurutmamanız gerekir. Ayrıca çiçek saplarını çıkış noktasından birkaç santimetreden kesin, böylelikle yeni çiçek sapı çıkarmasına izin verin. Ortam neminin az olması çiçek tomurcuklarının kurumasına neden olur. Ortam sıcaklığını 23 ̊C’de tutun. Sıcaklığın 15 ̊C’den aşağı düşmemeli.

Orkidenin çiçek açmasını desteklemek için kuru mayalı bitki besini tarifimizi deneyebilirsiniz: Mucize etki! Kuru maya ile bitki besini yapımı ve kuru mayanın bitkilere faydaları (Yöntemi öğrenmek için tıklayın.)

ORKİDE SAKSISI VE TOPRAĞI NASIL OLMALI?

Orkide yetiştiriyorum. Toprak değişiminde nasıl toprak ve saksı kullanmalıyım? Şeffaf olması şart mı? Orkide bakımıyla ilgili beni bilgilendirir misiniz?

ORKİDEDE ÇIKAN YEŞİL DALLAR

Cevap: Saksı şeffaf olmalı; köklerin ışık alması gerekir. Saksı toprağı olarak olgunlaşmış çam kabuğu ve yosun kullanmalısınız. Kışın güneş görebilir, ancak yazın görmemelidir. Limonluk gibi nemli ve sıcak yerleri sever. Potasyum içeriği yüksek, organik gübreler kullanabilirsiniz.

Soru: Orkidemin gövdesinden yeni yeşil dallar çıkmaya başladı ve biraz büyüdüler. Bunları kopartıp suyun içine koysam köklenmelerini sağlayabilir miyim? Burçin Parçalar / Bursa Cevap: Orkidenin dallarında oluşan yeşil bölümler, orkidenin yavrularıdır. Bulundukları yerde kendiliğinden köklerini oluşturmaya başlayacaktır. Koparıp suya koymanıza gerek yoktur. Köklendikten sonra ayrı bir saksıya dikebilirsiniz.

Simbidyum orkide bakımı nasıl yapılır? (Cymbidium) Ne zaman çiçek açar?

Keiki nedir? Orkide keiki oluşumu ve ayırma yöntemi

Dendrobium orkide bakımı ve sulaması nasıl olmalı?