Kompost nasıl yapılır?

0

Evinizdeki biyolojik atıklardan kompost yaparak 18 gün gibi kısa bir zaman içinde kahverengi, bol humuslu, mis kokulu bir toprak elde edebilirsiniz.

Neye ihtiyacınız var? Kompost yapımının en önemli kısmı karbon ve azot oranlarını doğru ayarlamaktır. Kompostu bir kova içerisinde balkon ya da bahçede yapabilirsiniz. En az 30 cm genişliğinde 40 cm derinliğinde kapaklı bir kova edinin. Kovanın altı hariç her yerine 10-15 cm aralıklarla delikler açın. Kovanız yer ile temas etmemeli, altına bir yükseltici koyun. Kovanın dibine eski topraklardan iki parmak yüksekliğinde yayın. Üstünü aşağıdakileri ekleyin:

Yaş maddeler: Yeşil taze yapraklar, biçilmiş çimler, otlar, çay posası, şekersiz kahve telvesi, filtre kahve posası, her türlü sebze artığı, elma, muz, patates, soğan kabukları…

Kuru maddeler: Kuru ağaç yaprakları, kuru dallar, kurumuş ağaçların dış kabukları, boya katılmamış karton mukavvalar, bitkilerinizin kuruyan yaprakları, ceviz, fındık, yer fıstığı, kestane, tuzsuz şam fıstığı kabukları, yumurta kabuğu.

Neleri koymayın? Küçük bir alanda yapacağınız için turunçgil kabuğu, armut ve şeftali gibi meyveler koymayın. Asitlilik seviyesini artırır. Malzemeleri katmadan önce mümkün olduğunca küçük parçalara ayırın. Ayrıca malzemelerin oranlarına da dikkat edin. Tüm malzemelerin oranlarının eşit olmasına dikkat edin. Karışım ne kupkuru ne de çok ıslak olmamalı. Her on günde bir defa birikimi alt üst edin. Çok kuru ise su serpin. Aşırı ıslak olursa sulanma olur ve kötü koku yapar. Eğer böceklenirse böcek ilacı sıkmayın. Böceklenme oluşumu hızlandırır. Bütün maddeleri zamanla yavaş şavaş ekleyerek 10 günde bir alt üst ederek devam edin. İyi bir kompost yapmak istiyorsanız karışımı en az 10 ay bekletin. Sonrasında bir leğene boşaltın. Ufalayarak topakları giderin. Su ile ıslatıp 2 gün bekletin. Alt üst edin. Bir iki gün dinlendirin. Kompostunuz hazır.

Yorum yazın

E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.