Sansevieria bakımı

Sansevieria bakımı nasıl olmalı? Sansevieria çeşitleri ve özellikleri

Sansevieria bakımı nasıl olmalı? Paşa kılıcı adıyla da bilinen hatta son zamanlarda renkli paşa kılıcı ya da renkli kılıç çiçeği isimleriyle satışa sunulan Sansevieria cylindrica bakımı nasıl olmalı? Sansevieria yaprakları nasıl renklendirilir? Sulama, çoğaltma gibi püf noktaları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı…

Sansevieria, Asparagaceae ailesine ait bir bitkidir. Peygamber kılıcı adıyla da bilinmektedir. Paşa kılıcı yapraklarının uzunluğu bir metreyi geçerse ve çiçeğini açarsa ev alınacağına dair bir inançta toplumumuzda yer almaktadır.

SANSEVIERIA BAKIMI

Sansevieria bakımı nasıl olmalı
Sansevieria Cylindrica
  • Bitki sahipliğinde yeniyseniz veya sadece bakımı kolay bir ev bitkisi arıyorsanız, Sansevieria sizin için iyi bir bitkidir.
  • Dayanıklı bir bitkidir. Bu dayanıklı bitkiler, çok çeşitli yetiştirme koşullarına uyarlanabilirlikleri nedeniyle popüler olmaya devam ediyor.
  • Susuzluğa ve bazı hava koşullarına karşı dirençlidir. Ama çok soğuk bir havada dayanıklılığı ne yazık ki çok iyi değildir.
  • Sansevieria, aydınlık yerleri sever. Yapraklarının dik formda kalması için ışıktan uzaklaştırılmamalıdır.
  • Genelde iç mekanda bakımı sağlanmaktadır. Bu nedenle bulunduğu ortam düzenli olarak havalandırılmalıdır.
  • Uygun büyüklükte ve genişlikte, bol hava delikli bir saksıda bakımı sağlanmalıdır. Sansevieria, yavaş ila orta derecede bir büyüme oranına sahiptir.
  • Yeni büyüme olarak ortaya çıkan rizom adı verilen yeraltı gövdeleri tarafından yayılırlar.
  • Daha güçlü doğal ışıkta, daha düşük ışıkta daha hızlı ve daha yavaş büyürler.

SANSEVIERIA NASIL SULANIR?

Sansevieria bakımı nasıl olmalı
Sansevieria cylindrica

Sukulent bitkilerinden olan Sansevieria cylindrica suyu ve besinleri önce depolar, sonra kullanır. Bu nedenle toprak kurudukça sulama yapmak gerekir. Kışın çok daha az sulama yapmanız bitki için daha iyi olacaktır. Sansevieria’nızın fazla suya ihtiyacı yoktur ve aşırı sulama bitkinin köklerinin çürümesine neden olabilir.

Yaprakların ortasında (fincan oluşturdukları yerde) su birikmesine izin vermemeye çalışın. Çünkü bu durum mantar oluşmasına veya çürümeye yol açabilir.

SANSEVIERIA CYLINDRICA İLE PAŞA KILICI FARKI

Sansevieria Cylindrica, paşa kılıcı bitkisinin başka bir türüdür. Çiçeklenmesi ve yaprak üzerindeki desenler hemen hemen aynıdır. Yapraklar birbiri içinden çıkıyormuş gibi bir dizilime sahiptir. Yaprakları dolgun ve esnektir. Uzun süre susuz bırakılıp daha da esnek hale gelince örgü yaparak satışa sunulmaktadır. Hatta piyasa ismiyle örgülü kılıç çiçeği olarak bilinmektedir.

Birde uçları renklendirilip satılmaktadır. Bunlar insan eliyle sonradan yapılan işlemlerdir. Yani örgülü bir kılıç bitkisini çoğaltmak istediğinizde örülmüş bir halde yavru elde edemezsiniz. Yine renklendirilmiş olanı satın aldığınızda da renkli yaprak beklememenizi öneririz.

SANSEVIERIA TOPRAĞI NASIL OLMALI?

Sansevieria toprağı humuslu, geçirgen ve havadar olmalıdır. Ayrıca toprağa ince taneli ponza taşı karıştırmanızda toprak drenajı için faydalı olacaktır. Yaprakların ağır gelip devrilmemesi için bitki  toprakla desteklenmelidir.

SANSEVIERIA ÇOĞALTMA

Sansevieria cylindrica

Paşa kılıcı türlerini sürgünden ayırararak yani rizom köklerini ayırarak çoğaltabilirsiniz. Ya da yaprak çeliğiyle çoğaltmanızda mümkün.

Sansevieria cylindrica çoğaltmanın en güzel yolu yapraklarını suda ya da toprakta köklendirme yöntemidir. Yaprakları birkaç eşit parçaya ayırıp kesilen uçları köklenmesi için direk toprağa saplayabileceğiniz gibi suda köklendirmeye de bırakabilirsiniz.

Köklenmesi uzun sürer. Bu nedenle sabırla beklemeniz gerekir. Köklenen Sansevieria, uygun büyüklükte çok derin olmayan, hava delikli saksılara aktarabilirsiniz.

SANSEVIERIA NASIL RENKLİ YAPILIR?

Sansevieria bakımı
Sansevieria cylindrica

Sansevieria cylindrica son zamanlarda renkli görüntüsü ile bitki severlerin dikkatini çekiyor. Peki renkli paşa kılıcı adıyla satışa sunulan bu bitkilerin rengi doğal mı? Sansevieria cylindrica özel bir boya ile renklendirilerek satışa sunuluyor. Bitki büyüdükçe boyalı kısım da yayılıyor.

SANSEVIERIA NEDEN HASTALANIR? HASTALIKLARI NELERDİR?

Sansevieria zararlılara karşı oldukça dayanıklıdır. Ancak kötü koşullarda bakım sağlanırsa et böceği ve / veya örümcek akarlarına maruz kalabilirler.

Herhangi bir haşere görür görmez harekete geçmek en iyisidir. Çünkü bunlar çok hızlı çoğalırlar. Haşereler ev bitkisinden ev bitkisine hızlı bir şekilde bulaşabilir. Bu yüzden onları görür görmez kontrol altına almaya çalışın.

Başka bitkilerden uzak bir yere konumlandırın.

SANSEVIERIA MOONSHINE

Sansevieria moonshine

Sansevieria moonshine, geniş gümüşi yeşil tonlarında geniş yapraklara sahiptir. Düşük ışık koşullarında yapraklar koyu yeşile dönebilir ancak gümüşi parlaklığını korur. Moonshine kuraklığa dayanıklıdır. Sulama arasında toprağın kurumasına izin verin. Yaprakları üzerinde soluk koyu yeşil çizgiler mevcuttur. Kuvvetli bir büyüme oranına sahiptir. Beyaz renkli, hafif kokulu çiçekler açabilmektedir. Rizomlarından ayırarak ya da yapraktan çelik yöntemiyle çoğaltmak mümkündür. Bakımı paşa kılıcı olarak bilinen tür ile aynı şekilde yapılır.

SANSEVIERIA HAHNII

Sansevieria hahnii, kuş yuvasını andıran kısa geniş yapraklı, birbiri içinden sıralanmış yapraklara sahip bir başka türdür. Hahnii, Sansevieria trifasciata Laurentii bitkisinin bir sporu veya çeşididir ve birkaç ortak isme sahip Asparagaceae ailesinin bir üyesidir.

Altın hahnii, kuş yuvası, cüce yılan gibi isimlere sahiptir. Agave bitkisinin bir akrabası ve kendi topraklarında, bazı büyük aile üyeleri bir tekstil lifi kaynağı olarak kullanım bulmaktadır. Kuş yuvası Sansevieria çeşitleri olarak bilinen bu “ezilmiş” türler, eski, dik tipler kadar dayanıklıdır.

(B.Juan Chahinian’ın Sansevieria Trifasciata Çeşitleri kitabından Sansevieria ‘Hahnii’ Adında Yeni Bir Bitki)

İlk cüce çeşidi ve diğer cüce çeşitlerinin çoğunun doğrudan ebeveyni olan bu bitki, New Orleans’ta Crescent Nursery Company’de WW Smith Jr. tarafından keşfedildi ve Sansevieria’nın “geliştirilmiş çeşidi” olarak patentlendi. Bitki, 470 numaralı patent taşıyor ve 3 Haziran 1941 tarihli.

Yani melez bir tür diyebiliriz. Laurentii bitkisi cüce bir trifasciata varlığından büyüdü. Bu bitki cüce bir rozet gibi gelişir. Gövdenin ucundan yapraklar çıkmaya başlar. Yapraklar spiral şeklinde düzenlenir ve kenarları yukarı doğru kıvrılır. Eğer bitki gençse yapraklar dikleşir. Sonrasında yavaş yavaş daha eğimli hale gelir. Yaşlandıkça daha yana yayılımlı şekilde gelişim gösterir.

Hahnii Sansevieria, ailenin kısa, güdük bir üyesidir. 6 inç-8 inç norm olmak üzere 12 inçten daha uzun değildir. Çoğu Sansevieria çiçeği kısırdır ve portakal meyveleri üretir ancak tohum içermez. Sansevieria’nın yayılması kolaydır. İdeal ortamlarda bitki, toprak yüzeyinin üzerinde veya hemen altında akan köksaplar yoluyla yayılır. Yine yaprak çeliği ile çoğaltılabilir

Kılıç çiçeği bakımı ve özellikleri: Evde bakımı nasıl yapılır?