Prefabrik evler hakkında A’dan Z’ye tüm yanıtlar

Prefabrik evler hangi malzemeden üretilir? Prefabrik evlerin avantajı ve dezavantajı nelerdir? Prefabrik evler depreme dayanıklı mıdır? Prefabrik evlerin ömrü ne kadar? Prefabrik evlerde yalıtım nasıl? İşte merak edilen soruların yanıtları…

Prefabrik Evler Hangi Malzemeden Üretilir? 

Prefabrik evler hakkında A'dan Z'ye tüm yanıtlar

Fabrikada üretilen bileşenlerin kullanılması ile elde edilen prefabrik evlerin üretiminde çeşitli malzemeler tercih edilir. Temel olarak çelik, ahşap ve çimentodan üretilen prefabrik evlerin yapımında; pencereler, vantilatörler, fabrika yapımı kapılar, paneller ve zeminler kullanılır.

Prefabrik evlerin üretiminde kullanılan malzemeler fabrikalarda modüller halinde inşa edilir ve kurulum sahasına taşınır. Oldukça kısa bir süre içerisinde inşa edilen prefabrik evlerin montajı profesyonel montajcılar tarafından yapılır. 

Prefabrik Evlerin Avantajları 

Prefabrik evler
  • Prefabrik evler en önemli avantajlarından biri oldukça kısa zamanda üretilebiliyor olmasıdır. İmalat fabrikasında üretilen prefabrik evler, kısa bir süre içerisinde montajı tamamlanarak size teslim edilir.
  • Prefabrik evlerin sunduğu bir diğer avantaj ise çevre dostu olmasıdır. Prefabrik evlerin üretiminde doğa tahribatı yapılmaz ve çevreye zarar verilmez. 
  • Prefabrik evlerin çeşitli amaçlar doğrultusunda üretilebilmesi bir diğer avantajdır. Yerleşim yerinize ve kullanım amacınıza uygun bir prefabrik ev imal ettirebilirsiniz. 
  • Taşınabilir özelliğe sahip olan prefabrik evleri dilediğiniz zaman söktürebilir ve montajının başka bir yere yapılmasını sağlayabilirsiniz. 
  • Prefabrik evler betonarme evlere göre daha estetik bir görünüme sahiptir. İmal ettireceğiniz prefabrik eve istekleriniz doğrultusunda özel tasarımlar yaptırabilirsiniz. 
  • Hafif prefabrike yapılar olduğundan dolayı vinç gerektirmez. 
  • Prefabrik evlerin sunduğu avantajlardan bir diğeri ise özel temel gerektirmemesidir. Verilen projeye uygun bir grobeton, prefabrik ev sahibi olmanız için yeterlidir.

Prefabrik Evlerin Dezavantajları

  • Prefabrik evler betonarme evlere göre daha kısa ömürlüdür. Fakat bu süre prefabrik evin niteliğine ve düzenli olarak gerçekleştirilen bakıma göre farklılık gösterebilir. 
  • Prefabrik evlerde bulunan yalıtım, betonarme evlerde bulunan yalıtım sistemine göre daha zayıftır. 
  • Prefabrik evler zorlu hava koşullarına çok fazla dayanıklı değildir. 

Bu yazımızdan bakım detaylarına ulaşabilirsiniz: Prefabrik evlerin bakımı nasıl yapılır? Çevre koşullarına dayanıklı mıdır?

Prefabrik Evlerin Ömrü Hangi Hususlara Göre Değişiklik Gösterir?

Prefabrik evler hakkında A'dan Z'ye tüm yanıtlar

Prefabrik evlerin ömrünü etkileyen birtakım hususlar bulunur. İşte prefabrik evlerin ömrünü etkileyen hususlar.. 

  • Prefabrik evlerin ömrünü etkileyen en önemli hususlardan birisi; prefabrik evin üretiminde kullanılan malzemelerin niteliğidir. Dayanıklı malzemelerden üretilmiş olan prefabrik evlerin ömrünün daha uzun olduğu görülür. 
  • Prefabrik evlerin üretimindeki montaj aşaması da bu noktada önem arz eder. Montaj aşamasının dikkatli ve eksiksiz bir şekilde yapılması, prefabrik evlerin ömrünü etkileyen en önemli hususlardan birisidir. 
  • Prefabrik evlerin ömrünü etkileyen hususlardan bir diğeri ise evin bulunduğu bölgenin coğrafi özellikleridir. Prefabrik evin konumlandırılacağı alana uygun malzemeler kullanılarak üretilen evlerden birini seçmeniz tavsiye edilir. 
  • Prefabrik evlerin bakımının düzenli olarak yapılması da bu hususlar arasında sayılabilir. Düzenli olarak bakımı yapılan prefabrik evler uzun ömürlü kullanım sağlar.

Prefabrik Evler Depreme Dayanıklı Mıdır?

Prefabrik evler, deprem konutu olarak tasarlanarak piyasaya sunulan evlerdir. Betonarme binalara göre oldukça hafif bir yapıya sahip olan prefabrik evlerin parçaları çelik vidalar ile birleştirilir. Dolayısıyla deprem anında prefabrik evlerde esneme meydana gelir. Deprem anında meydana gelen esneme sayesinde prefabrik evlerde yıkılma meydana gelmez. Türkiye’nin birinci, ikinci ve üçüncü iklim bölgelerini göz önünde bulundurarak imal edilen prefabrik evler, 7.9 şiddetinde depreme dayanıklıdır. Çelik iskelet üzerine imal edilen prefabrik evlerin depreme karşı oldukça dayanıklı olduğu rahatlıkla söylenebilir. 

Prefabrik Evlerde Yalıtım Nasıl?

  • Prefabrik evlerde bulunan yalıtım, evin niteliğine ve yalıtım sisteminde kullanılan malzemelere göre farklılık gösterir. 
  • İyi bir yalıtıma sahip olan prefabrik evlerde duvar kalınlığı en az 10 cm olmalıdır. 
  • Panel sistemleri arasında kullanılan straforların ses ve ısı yalıtımını koruması gerekir. 
  • Prefabrik evlerde duvar panelleri arasındaki yoğunluğu 16 dansti olan straforların kullanılması iyi bir yalıtım açısından oldukça önemlidir.

Prefabrik Evlerle İlgili Gerekli İzinler Nelerdir?

Prefabrik evlerin yapım aşamasında kişi birtakım gerekli işlemlere tabi tutulur. Bu işlemler; belediye izni, ruhsat, altyapı uygunluğu, arsa uygunluğu gibi işlemlerdir. Prefabrik ev yapımı için imar izni alınmalı ve belediyeye başvurarak yapı ruhsatı alınmalıdır. Belediyeye içerisinde statik proje, mimari proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları ve ebatlı krokiyi barındıran bir dilekçe teslim edilmelidir. Prefabrik ev için 6 adet belge gereklidir. Bu belgeler şunlardır;

  • İmar durumu belgesi
  • Prefabrik evin yapılacağı alanın tapusu
  • Harita plan örneği
  • Ev projesi
  • Yapıya ait bilgiler

Birçok farklı açıdan avantaj sağlayan ve yaklaşık olarak 30-70 yıl ömrü bulunan prefabrik evlerin yapımı için alınması gereken izinler ve belgeler bu şekildedir. Prefabrik evler için alınması gereken özelliklerin hepsi bir bütündür. Dolayısı ile kişinin gereken şartları tam olarak sağlıyor olması önem arz eder.

California’daki 9.3 milyon dolarlık akıllı prefabrik ev çok şık

Konteyner ev nasıl yaptırılır? Konteyner evde mutlaka olması gerekenler

Bahçe yolu için adım taşı nasıl yapılır? İşte kolay tarifi

Tiny House Ev Turu: Sapanca’da konforlu ve şık bir evdeyiz