Saksıdaki toprakların üzeri kireçleniyorsa ne yapmalı?

Bahçe ve çiçek bakımları ile ilgili gelen soruları Evim Dergisi yanıtlıyor.

“Saksıdaki toprakların üzeri kireç tabakası ile kaplanıyor. Ayrıca bir çiçeğimin toprağını değiştirdim. O günden beri yüzeyi sık sık pamuksu küfle doluyor, çözüm sizce ne olur?”

SAKSI TOPRAĞININ ÜZERİ KİREÇLENİYORSA…

Bahçe Terapisti: Merhaba. Kullandığınız sudan dolayı böyle bir problemle karşılaşıyorsunuz. Suyu arıtın ve dinlendirin. Bir başka seçeneğiniz ise içme suyu kullanabilirsiniz. Küfe karşıysa kaliteli toprak ve çok fazla sulama yapmamanız gerekir. Saksınızın altında delik var mı, kontrol edin. Yoksa delik açın ve toprağı değiştirin. Kök kısmında olan toprakları da hafif el hareketiyle temizleyin. Hindistan cevizi torfunu da bu karışıma ekleyin.

SAKSI BOYU ÇOK ÖNEMLİ

Bitkilerin yeni saksıları mevcut saksılardan yalnızca bir boy büyük olmalıdır. Eğer saksı çok büyük olursa, bitkinin toprak altı kısmı hızla gelişirken, üst kısımları daha yavaş gelişecek, bu da zamanla kök ve gövde arasında dengesizliğe, dolayısıyla bitkinin fizyolojisinde bozulmaya neden olacaktır.

Uygun saksıda durmayan bir salon bitkisinin durumu, hep sıkan bir ayakkabıyla dolaşmaya benzer. Saksının bitkiye oranla ne çok küçük ne de aşrı büyük olması gerekir. Önemli olan köklerin aşırı yayılmadan, rahatça büyüyebilmesidir.

SAKSI DEĞİŞTİRMEK TOPRAĞA BAĞLIDIR

Eğer bitki saplarından hafifçe çekildiğinde, saksısından ayrılmaya başlıyorsa, saksının değiştirilme zamanı gelmiş demektir. Toprak artık orman toprağı gibi güzel kokmuyorsa, topaklanıyorsa veya üst yüzeyinde bir tabaka oluşuyorsa, saksıyı değiştirmeniz gerekir.

Saksı toprağında beyaz küf neden olur? Çözümü basit

Antoryum çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Anthurium) yapraktan çoğalır mı?