Hazeran çiçeği bakımı

Hazeran çiçeği bakımı ile ilgili tüm detaylar! Tohum ekimi, çoğaltma

Son güncelleme:

Hazeran çiçeği bakımı ile ilgili püf noktaları anlattık. Hazeran çiçeği delfinyum çiçeği olarak da bilinir. Peki bu bitki ne zaman açar? Tohumu ne zaman ve nasıl ekilir? Sulama, çoğaltma, toprak ve saksı seçimi, güneş ihtiyacı ile ilgili tüm detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.

HAZERAN ÇİÇEĞİ NE ZAMAN AÇAR?

Hazeran çiçeğinin bilimsel adı Delphiniums’dur. Yaz başından itibaren göz alıcı çiçeklerini açmaya başlar. İnanılmaz derecede güzel çiçeklere sahiptir. Tek veya çift çiçekler oluşturur. Genellikle yaz sonu veya erken sonbaharda yeniden çiçeklerini açar.

Hazeran (delfinyum çiçeği) zarif, görkemli, uzun ömürlü, çok yıllık bitkilerdir. Yazlık bahçelerini süsleyen bir çiçek türüdür. Delphinium, 300’den fazla türden oluşan bir cinstir – bazıları yıllık, diğerleri iki yıllık veya çok yıllıktır. Bazıları tohumdan kolayca büyür, bazıları ise büyümez.

Çiçekleri mavi, beyaz, pembe, mor renklerdedir. Sinek kuşlarını cezbeder. Soluk, koyu yeşil yapraklara sahiptir.

HAZERAN ÇİÇEĞİ BAKIMI

hazeran çiçeği bakımı
  • Serin ve nemli iklimlerde çok mutlu gelişim gösterir. Çok sıcak ve kuru iklimlerde ne yazık ki sağlıklı gelişim gösteremez. Yine ani rüzgar veya yağmurdan hoşlanmazlar.
  • Hazeran çiçeği (Delphinium elatum) gün içinde güneşten faydalanmayı ister ve sever. Günde en az altı saat güneşten faydalanmak ister. Öğlen saatlerindeki yakıcı güneş etkisinden korunmalıdır. Bunun dışında aldığı güneş ışınları gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Güneş aldıkça çiçek açmasıda bir o kadar kolay olur.
  • Hazeran çiçekleri drenajı iyi topraklarda yaşamak ister. Organik maddelerce zengin, humuslu, geçirgen, süzek, nemli toprak karışımlarında yaşamayı sever. Fakir ve verimsiz toprakta gelişimi sağlıksız ilerler. Eğer toprağın verimsiz olduğunu düşünüyorsanız organik maddelerce zengin toprak karışımı ilave edebilir ya da uygun bir besin takviyesi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Hazeran çiçeği bakımı ile ilgili konum önemlidir. Hazeran çiçeklerini kuvvetli ve sert rüzgarlardan korumak gerekir. Hava akımı, cereyan, şiddetli esintiden çok hoşlanmaz. Çok fazla gölgede kalan alanlarda bakım sağlamayın. Çünkü bitki uzun süre gölgede yaşamayı sevmez.
  • Kompost karışımlarınıda hazeran çiçeği toprağına karıştırabilirsiniz.
  • Hazeran çiçekleri özellikle çok sıcak yaz döneminde düzenli olarak sulanmalıdır. Toprak nemi korunmalıdır. Fakat toprağın nemli olması demek ıslak kalması anlamına gelmez. Toprak nemi kontrol edilerek sulama gerçekleştirilmelidir.
  • Eğer saksıda yabani otlar çıkarsa mutlaka temizlenmelidir.
  • Hazeran çiçeğine 2 ila 3 haftada bir destekleyici besin kullanılabilir. Özellikle sıvı gübrelerden faydalanmanız daha sağlıklı gelişmesini sağlayacaktır.
  • Çiçek sivri uçlarının şiddetli rüzgarlar nedeniyle devrilmesini engellemek için en geç ilkbahar ortasında veya bitkiler 30 cm yüksekliğe ulaştığında uzun çeşitleri koruma altına alabilirsiniz.
  • Kaliteli çiçek sivri uçları sağlamak için genç bitkilerden en az 2-3 sürgün, köklü bitkilerden ise 5-7 sürgün bırakabilirsiniz.
  • Ek çiçeklenmeleri teşvik etmek ve bitki enerjisini doğru yönlendirmek için çiçeklerin sivri uçları temizlenebilir.
  • İlk öldürücü don olayından sonra kesilen gövdeler yeniden toparlanacaktır.

HAZERAN ÇİÇEĞİ TOHUMU NE ZAMAN EKİLİR?

Hazeran çiçekleri tohumdan yetiştirilebilir. Ancak tohumdan yetiştirmek zordur. Tohumlar yılın başlarında iç mekanda filizlendirilebilir. İç mekanda filizlenen bitkiler ilk yıl çiçeklerini açabilmektedir. Tohumlar doğrudan toprağa dikilirse bir sonraki yıla kadar çiçek açamaz.

Hazeran çiçeği ilkbaharda don tehlikesinin bitmesiyle birlikte ekilmeye başlanabilir.

HAZERAN ÇİÇEĞİ NASIL DİKİLİR?

Hazeran çiçeğini dikerken birkaç adıma uymanız gerekir. Çeşitliliğe bağlı olarak bitkilerinizi 30-90 cm aralıklarla toprağa yerleştirin. Hazeran çiçeklerini bulunduğu kabın ya da saksının iki katı çapında bir delik açın ve bu deliğe yerleştirin. Böylece kökün üst kısmı toprak yüzeyi ile aynı hizaya gelecektir. Deliği doldurun ve toprağı nazikçe sıkıştırıp sulamasını gerçekleştirin.

HAZERAN ÇİÇEĞİ ÇOĞALTMA

Hazeran çiçeği çelikle çoğaltılabilir. Çelikler erken ilkbaharda veya sera şartlarında küçük yan sürgünlerden sağlanır. Bunlar üretim yastıklarında 10 – 15 derecede bekletilir, köklendirilir.

HASTALIKLARI

Hazeran çiçeklerine en çok sümüklü böcekler yapışır. Yine akarlarında yuvası olabilir.

Külleme, güneş yanığı, bakteri ve mantar lekeleri, gri küf, taç ve kök çürüklüğü, beyaz leke, yaprak lekesi gibi hastalıklar meydana gelebilir.

TOKSİK MİDİR?

Bitkinin tüm kısımları yutulduğunda rahatsızlığa neden olabilir. Toksiktir. Hayvanlar ve çocuklarımızdan uzak tutmakta fayda var.

Hangi mevsimde hangi çiçek dikilmeli? Mevsime göre çiçek yetiştirmek