haziran ayında açan çiçekler - lavanta

Haziran ayında açan çiçekler nelerdir? Kısa bakım tüyoları

Son güncelleme:

Haziran ayında açan çiçekler hangileri? Daha önceki yazımızda “Haziran ayında dikilen çiçekler” listesini açıklamıştık. Bu ay açan birbirinden güzel çiçekler de var. Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.

BUZ ÇİÇEĞİ (Delosperma Cooperi)

Buz çiçeği, bakımı kolay, yayılıcı özellikte gelişen, yine hızla büyüyen, renkli çiçekleriyle bulunduğu yeri güzelleştiren bir bitkidir. Sarı, kırmızı, pembe, fuşya gibi renklerde çiçekler açar. Bulundukları ortamdaki sıcaklık düştükçe renkleri koyulaşır. Hızla yayılabilen bir yapıdadır. Bu nedenle çok minik saksılara dikmenizi önermeyiz. Birçok hava koşuluna adapte olabilen bir bitkidir. Soğuk havalara karşı dayanıklıdır. Gün içerisinde güneşten faydalanmayı sever. İyi bir drenaja sahip toprak karışımında yaşayabilir. Toprak karışımı içerisinde kum ve çakıl ilave edilerek geçirgenlik arttırılabilir. Çok minik bir dal koparmanız ve toprağa dikmenizle birlikte hızla gelişecektir.

İlginizi çekebilir: Sarmaşık çeşitleri: Sarıp sarmalayan bitkiler

ÇİN ŞAKAYIĞI (Paeonia lactiflora)

Güzel kokulu bitkilerden biridir. Katmerli yapıda gelişim gösterir. Dayanıklılığı nedeniyle genellikle herkesin tercih ettiği bir çiçek türüdür ve toksiktir. Yani insanlar ve hayvanlar için zehirli bir bitkidir. Küçük çocuklardan ve patili dostlarımızdan uzak tutmakta fayda var. Güneşten faydalanmayı çok sever. Doğru ve tek bir yere konumlandırılmalıdır. Sürekli yer değişikliğinden hoşlanmaz. Drenajı iyi topraklarda yaşamayı sever. Şakayık yumru köklere sahip bir bitkidir. Bu nedenle yumruların rahatça yüzeye doğru filizlenebilmesi için çok derine dikilmemesi önemlidir.

Detaylar: Şakayık çiçeği bakımı nasıl yapılır?

SARI GÜN GÜZELİ ÇİÇEĞİ (Stella d’oro)

Bu güzel günlük zambakların yetiştirilmesi ve bakımı zor değildir ve size yaz boyu çiçekler sağlayacaktır.

Zambakgiller ailesine ait sarı renkte bir çiçektir. Uzun süre çiçek açan ve çeşitli çevre koşullarına uyum sağlayabilen bir yapıya sahiptir. Güneşten faydalanmayı sever. Bulunduğu toprağın nemli olması gelişimi için önemlidir. Fakat nemli olması için bol sulanması nedeniyle soğanına zarar verebilirsiniz. Kontrollü bir nem sağlanmalıdır.

KASIMPATI

Papatyagiller familyasına ait olan krizantem ya da Kasımpatı (Chrysanthemum) otsu gövdeli ve yıllık yaşayan bir bitkidir. Kasımpatı bitkisinin çiçeklerinin rengi sarı, beyaz veya pembe olur.

Güneşli ve yarı gölge ortamlarda bakılmayı sever. Kuruyan çiçeklerini makas yardımıyla temizlediğinizde daha iyi gelişim gösterecektir. Toprağının nemli olmasını ister. Fakat nemli olması demek toprağın ıslak kalması anlamına gelmez.

Kasımpatı tohumlarını ocak ayından mart başına kadar gerçekleştirebilirsiniz. Çimlenme süreci hızlıdır. Çiçeklenme süreci ise yaz mevsimi boyunca gerçekleşir.

Kasımpatı çoğaltmak için tohum kullanabilirsiniz. Nemli uygun toprak yüzeyine kasımpatı tohumları ekilir. Yüzeyi 1-2 cm toprakla kapatılır. Toprak üzerine sera etkisi yaratmak için şeffaf poşet ya da jelatin kapatıp çimlenme sürecini hızlandırabilirsiniz. Yaklaşık üç hafta içerisinde çimlenmeye başlar. Filizler gözlemlendikten sonra daha geniş saksılara alınarak dikilebilir.

Detaylar: Kasımpatı (krizantem) bakımı nasıl olmalı? Özellikleri nelerdir?

LAVANTA

Saksıda lavanta bakımı nasıl yapılır

Evinizde saksıda lavanta bakımı yapabileceğinizi biliyor musunuz? Eğer lavanta bakımı için belli koşulları tam olarak sağlayabilirseniz harika bir sonuç elde edebilirsiniz. Bunun için en önemli noktaların başında verimli bir toprak, ideal bir saksı ve kaliteli bir tohuma ihtiyacınız olacak.

Lavanta, güneşi çok sevdiği için güneşli bir ortamda bakımı sağlanmalıdır. Mart-Mayıs ayları arasında havanın ısınmaya başladığından emin olduğunuz zaman aralığında dikimini gerçekleştirebilirsiniz. Eğer tohum bulunduğu koşulları severse lavantanız çiçeklerini haziran veya temmuz aylarında açmış olacaktır.

Lavanta çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Sadece toprakla buluştuğunda ilk suyunu vermek çok önemlidir. Toprağının nemli olması ve ayrıca asit dengesi bitkinin gelişiminde büyük rol oynamaktadır. Yine toprağın mineral yönünden zengin olması da önemlidir.

Saksıda lavanta bakımı için saksı boyutunu büyük seçmek gerekir. Çünkü kökleri uzun olduğu için derin olmayan saksıda iyi gelişim gösteremeyecektir. Yine mutlaka saksının tabanında birden fazla hava deliği olmasına dikkat edilmelidir.

Tohumların sağlıklı gelişebilmesi için saksıda çıkan yabani otlar mutlaka temizlenmelidir. Kökleri ve yaprakları geniş olan lavanta, ekim sırasında çevresinde biraz boşluk ister. Tohumları ise en az 3 cm derine yerleştirmelisiniz.

Ev içerisinde güneşin bol olduğu, aydınlık bir ortamda bakım sağlanmalıdır. Çok nemli toprak sevmediği için belli periyotlarla sulama yapabilirsiniz. Haftada iki defa bir kahve fincanı kadar su verebilirsiniz. Yılda 1 defa olacak şekilde ya ilkbaharda ya da sonbaharda saksı ve toprağı yenileyebilirsiniz.

Aralık ayı sonları veya mart başında lavantanın tepesinde kalan yaprakları keserek daha gür çiçeklerin oluşmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle tüm oksijen köklere kadar inecektir ve bitki daha sağlıklı gelişmeye devam edecektir.

Detaylar: Saksıda lavanta bakımı nasıl yapılır? Lavanta saksıda yetişir mi?

ALLIUM

Allium çiçeği, soğangiller familyasına aittir. Kokusu soğan ve sarımsağa benzer. Soğan, sarımsak, pırasa çiçeklerinin hepsi küresel görüntüde açar. Ve kokuları birbirini andırır. Alliaceae ailesi üyesi bitkiler uzun süre yaşayan çok yıllık bitkilerdir. Dikildikleri yerden yeniden çıkabilirler. Uzun gövdeye sahiptirler. Çiçeklerinin görüntüsü nedeniyle bahçeye renk katar. 500’den fazla türe sahiptir. Renkli çiçekleriyle göz kamaştırmaktadır. Mavi, mor, sarı, pembe renklerde çiçekler açar.

Geçirgen, süzek, taneli ve kumlu bir yapıya sahip olan topraklarda yetiştirilmeyi çok sever. Yetiştirilmesi çok kolay olan bu bitkiyi killi toprak haricinde her tür toprakta yetiştirmek mümkündür. Soğangiller ailesinden olan bu bitki çok sulanma ihtiyacı hissetmez. Toprağının düzenli olarak nemli olmasını ister.

Toprak organik, humuslu, bol besinli bir toprak olmalıdır. Toprağı desteklemek için kompost, gübre kullanılabilir. Topraktaki kalsiyum eksikliğine duyarlıdır.

Allium çiçeği sonbaharda toprağın üst kısmında kalan bölümünü soldurur. Fakat alt kısımda kökü beslenmeye devam eder. Ve mevsimi geldiğinde yeniden çiçeklerini açar. Güneşi sever. İlkbahar, yaz ve sonbaharda bahçenizde rahatlıkla yetiştirebileceğiniz bir bitkidir.

İlginizi çekebilir: Sofra sunumlarında kullanılabilecek çiçekler

HAZERAN ÇİÇEĞİ

Delphiniumlar , mavi, pembe, beyaz ve morun muhteşem tonlarında renkli yaz çiçeklerinin gösterişli sivri uçları için yetiştirilen çok yıllık bitkilerdir. Yazlık tarzı bahçelerde ve kesme bahçelerinde popülerdirler.

Nemli, serin yazları tercih ederler ve sıcak, kuru havalarda sağlıklı gelişemezler. Ayrıca ani rüzgar veya yağmurdan hoşlanmazlar. Güçlü rüzgarlardan korunaklı, tam güneşte hafif gölgede verimli, iyi drene edilmiş toprakta büyütün. Toprak çok kurumadan sulamalarını gerçekleştirin. Nemli toprak sever.

İlkbaharda ekin.

Güzel kokulu çiçekler: 15 farklı çiçek ile her yer mis gibi koksun

https://www.evimdergisi.com.tr/guzel-kokulu-cicekler-15-farkli-cicek-ile-her-yer-mis-gibi-koksun/

Haziran ayında dikilen bitkiler nelerdir? İşte en güzel çiçekler