Kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Son güncelleme:

Kira artış oranı nasıl hesaplanır? Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz kira artış oranı hesaplama ile ilgili detayları paylaştı.

Kira artış oranı nasıl hesaplanır? Ev sahibi yasal sınırın üzerinde kira artışı isteyebilir mi? Ev sahibi kendisi oturmak istiyorsa kiracıyı çıkartabilir mi? Ev sahibi hangi hallerde kiracısını çıkartabilir? Kira sözleşmesi nasıl yapılır? Sözleşme yaparken nelere dikkat edilmeli? Kira sözleşmem doldu, sözleşmeyi uzatmadık ne olur? 1 yıllık sözleşme süresi dolunca ev sahibi kiracıyı çıkartabilir mi? Ev sahibi kiracıyı ne kadar sürede çıkartabilir? gibi soruların yanıtlarına aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz.

İşte Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz’ın açıklamalarından satır başları…

KİRA ARTIŞ ORANI NASIL HESAPLANIR?

Kira artış oranı, borçlar kanununda çok açık bir şekilde tanımlanmıştır. Bir kira sözleşmesi, mevcut kira sözleşmesi süresini doldurduktan sonra uzama süresi için ancak ve ancak TÜFE’nin 12 aylık değişim oranı kapsamında arttırılabilir.

TÜFE’nin 12 aylık değişim oranı ile TÜFE oranı karıştırılmamalıdır. Yani mevcut açıklanan TÜFE, örneğin 2022 mayıs ayı başında açıklanan TÜFE yüzde 69 ama TÜFE 12 aylık değişim oranı yüzde 34,46. Kira artışlarında dikkat edilecek olan temel kavram 12 aylık değişim oranıdır. Bu bir kira sözleşmesinin beşinci yılının sonuna kadar zorunlu olarak uygulanması gereken orandır. Beşinci yıldan sonra ise kiracı ve mal sahibi kendi arasında anlaşmak zorundadır. Anlaşamazlarsa mal sahibi kira bedelinin tespit edilmesi için mahkemeye başvurabilir.

Ev sahibi TÜFE’nin üstünde kira talep edemez

Ev satarken dikkat edilmesi gerekenler ve adım adım yapılacak işlemler