Arap sümbülü bakımı (Muscari)

Son güncelleme:

Arap sümbülü bakımı nasıl olmalı? Soğuk kış günlerine, salkım salkım çiçekleriyle renk getirir Arap sümbülü. Ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nde, Toros Dağları’nın denize bakan makilik alanlarında kayalıklarda doğal olarak yetişir. Genellikle mavi-mor çiçekleri vardır. Pembe ve beyaz olanlarına da rastlanır.

ARAP SÜMBÜLÜ BAKIMI

  • Soğuktan da sıcaktan da çabuk etkilenmez.
  • Kuraklığa dayanıklıdır ama büyüme döneminde toprağının nemli kalmasına özen gösterin.
  • 15-20 santimetre boylanma yapabilir.
  • Soğanlı bir bitki olduğu için saksıda çok güzel görünür. Şu sıralar açmış olanlardan bir demet alın, hemen saksınıza dikin, mutlu olun.
  • Mart ayında lalearap sümbülünergis gibi soğanlı ilkbahar bitkilerinin solan, hasar gören çiçeklerini temizleyin.

Zarafet denince onun adı gelir akla; Arap sümbülü (Muscari)…

Salkıma benzeyen çiçekleri yüzünden üzüm sümbülü olarak da anılır. İncecik bedeninin üzerine, kocaman süslü bir şapka takmış gibidir. Hyacinthaceae ailesindendir. Sümbülle aralarındaki benzerlik gözlerden kaçmaz. Ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nde, Toros Dağları’nın denize bakan makilik alanlarında, kayalıklarda doğal olarak yetişir. Genellikle mavi-mor çiçekleri vardır. Pembe ve beyaz olanlarına da rastlanır. Soğuktan da sıcaktan da çabuk etkilenmez. Kuraklığa dayanıklıdır ama büyüme döneminde toprağının nemli kalmasına özen gösterin. Güneşi sever.

15-20 santimetreye kadar boylanma yapabilir. Soğanlı bir bitki olduğu için saksıda da çok güzel görünür. Saksının dibine toprağın gerektiği kadar suyu tutması için, çakıl taşı ve mıcır yerleştirin. Cam kırıkları da işinize yarar. Dikim yapacağınız toprağa, hayvan gübresi ya da organik gübre ekleyin. Ama soğanı dikeceğiniz üst bölüme değil, toprağın en alt kısmına gübreyi koyun. Soğanları, aralarında eşit mesafe bırakarak yerleştirin ve üzerlerini toprakla kapatın. Can suyunu vermeyi sakın unutmayın. Çiçekleriyle tanışmak için mart-mayıs aylarını bekleyin.

Bahar seven saksı çiçekleri: Yetiştirme ve bakım bilgileri