sukulent-çeşitleri
sukulent-çeşitleri

Sukulent çeşitleri arıyorsanız işte birbirinden ilginç 20 sukulent çeşidi

Son güncelleme:

Sukulentlerin harika ve ilginç dünyasına hoşgeldiniz. Bu süs bitkileri, bir ressamın hayalleri gibi ilginç şekillere sahip. Bu mükemmel etli bitkilerin o kadar çok çeşidi var ki hepsi birbirinden güzel.

Sizler için en ilginç 20 sukulent çeşidini bir araya getirdik. Sizin de aklınıza gelen ilginç şekilli sukulentler varsa yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Ayrıca sukulent bakımı hakkında merak ettiğiniz soruların yanıtını “Sukulent nedir ve nasıl bakılır? Sukulent bitkisi ile renklenin” yazımızdan bulabilir, kaktüs bakımıyla ilgili detaylara “Kaktüs bakımı nasıl olur? Çoğaltılması ve püf noktaları” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

SUKULENT ÇEŞİTLERİ

Öncelikle sıklıkla karşımıza çıkan sukulent çeşitlerine bakalım. Sukulentler pek çok kişinin sevdiği bitki türleri arasında bulunuyor. Yeşilliği ile gönülleri çalan sukulentlerin ise birden çok çeşidi bulunuyor. Evde sukulent bakmak isteyen kişiler ise sukulent çeşitlerini araştırıyor. Botanikçilerin gerçekleştirdiği açıklamalara göre sukulent çeşitleri şu şekilde sıralanabiliyor;

Aloe Vera:

YENGEÇ – Aloe Vera

Sukulent çeşitleri arasında yer alan ve herkesin bildiği Aloe Vera; en yaygın sukulent türlerinden bir tanesi.  Cilt bakımlarının vazgeçilmezi olan Aloe Vera bitkisi, sukulentler arasında en çok kullanılanı.  Günümüzde neredeyse her evde bulunan bu sukulent türünün toprağı parmak ile kontrol ediliyor ve bu şekilde ne kadar sulanacağı belirlenebiliyor. Eğer sizler de evde Aloe Vera sukulenti bakmak istiyorsanız saksının boyutuna, toprağın kuruluğuna göre sukulentinizin neye ihtiyacı olduğuna karar verebilirsiniz.

Detaylar: Aloe Vera çiçeği nasıl yetişir? Bakımı ve çoğaltılmasında püf noktalara dikkat!

Tesbih Çiçeği (Senecio Rowleyanus) :

tesbih-çiçeği-bakımı

Senecio Rowleyanus da bezelyeye benzeyen bir sukulent. İnci inci bir görünüme sahip olan bu sukulentin de günümüzde giderek yaygınlaştığı görülüyor. Oldukça estetik bir sukulent olmasının yanı sıra diğer sukulentlerin aksine güneş ışığını sevmesiyle biliniyor.

Detaylar: Tesbih çiçeği (İnci tanesi) bakımı nasıl yapılır? Nasıl çoğaltılır?

Kalanşo (Kalanchoe Blossfeldiana, Kalandiva):

kalanşo çiçeği bakımı Kalanchoe

Menekşeye benzeyen bu sukulent evlerde, balkonlarda ya da bahçelerde bakılabiliyor. Oldukça kolay bir şekilde yetiştirilebilen bu sukulent,  güneşi çok seviyor. Bu sebeple oldukça kolay bir şekilde bakımı gerçekleştirilebiliyor. Diğer sukulent türlerinin aksine Kalanchoe Blossfeldiana sukulentinin yaz aylarında 7-8 günde bir olmak üzere sulanması gerekiyor. Kış aylarında ise bu sürenin 15-20 günde bir olması söyleniyor.

Detaylar: Kalanşo nasıl çiçek açar? (Kalanchoe) Çiçek açması için ne yapılmalı?

Zebra Sukulent (Haworthia Fasciata) :

En çok yetiştirilen sukulentlerden bir tanesi de Haworthia Fasciata’nın halk arasında bilinen ismi ‘Aşkın gözyaşları’ dır.   Oldukça uzun ömürlü bir bitki olması nedeniyle tercih edilen bu bitki kolay bir şekilde de çoğaltılabiliyor. Bodur bir şekli olan, enine doğru büyüyen bu sukulenti evde beslemek ve yetiştirmek istiyorsanız bitkiye uygun bir saksı seçimi gerçekleştirmeniz öneriliyor.

Sedum Morganianum:

Seum Morganianum’un ise halk arasında bilinen ismi ‘Dam Koruğu’. Üzüm salkımına benzeyen bu bitki,  gri ver yeşil bir renge sahip. Diğer sukulentlerin aksine daha fazla özen ve bakım gerekiyor.   Işıklı bir ortamda büyümesi gereken bu bitkinin salkımlarının oldukça fazla uzadığı biliniyor. Bu sukulentin toprağını eliniz ile kontrol ettikten sonra toprak nemli ise sulama yapmamalısınız.  Ancak evinizde Sedum Morganianum bakmak istiyorsanız kesinlikle evcil hayvana sahip olmamalısınız. Yapraklarına dokunulduğunda oldukça kolay bir şekilde solan bu bitki; kedi, köpek, kuş gibi hayvanlar ile aynı ortamda sağlıklı bir şekilde yetiştirilemiyor.

Detaylar: Sedum nedir ve nasıl bakılır? Dekoratif aile sedumun özellikleri

Sukulent Bakımı Nasıl Gerçekleştirilir?

Sukulent bakımı için belirli başlı şeylere dikkat edilmesi gerekiyor. Sukulent bakımı için dikkat edilmesi gereken faktörler şu şekilde sıralanabiliyor;

  • Sıcaklık
  • Saksı tercihi
  • Sulama miktarı
  • Toprak
  • Besin takviyesi

Sukulent bakımında oldukça fazla dikkat edilmesi gereken faktörler arasında yer alıyor.  Evde sukulent bakmak istiyorsanız ortam sıcaklığınızın sıcak ve ılıman olması gerekiyor. Çok soğuk ortamlarda bakılamayacak olan sukulentlerin direkt ısı alan yerlerden uzak tutulması gerekiyor. Ancak ısının yanı sıra ışık da oldukça önemli. Işığın oldukça fazla olduğu ortamlarda sukulentlerin daha kolay büyüdüğü görülüyor. Sukulentlerin her biri farklı şekillerde büyüdüğü için saksıyı da sukulentin türüne göre seçmek gerekiyor. Toprak ve sulama da sukulent bakımı için oldukça önemli. Sukulentlerin sağlıklı topraklarda ve doğru miktarda sulama ile büyütülmesi gerekiyor. Bu nedenle sukulent bakmak istiyorsanız doğru miktarda su ve toprak seçimi gerçekleştirmelisiniz. Sukulentlerin daha hızlı ve bakımlı bir şekilde büyümesini istiyorsanız da ek besinler ile takviye yapabilirsiniz.

İşte ilginç görüntüsü ile dikkat çeken sukulent çeşitleri…

1- HAWORTHIA COOPERI

2- GÜL SUKULENT

Gül sukulent
Kaynak

3- MONILARIA OBCONICA SUKULENT

4- TRACHYANDRA SUKULENT

5- LITHOPS (ALTINTAŞ) SUKULENT

6- CONOPHYTUM BILOBUM – KALP ŞEKLİNDE SUKULENT

7- STAPELIA – LEŞ KAKTÜSÜ

8- ORBEA VARIEGATA – LEŞ KAKTÜSÜ

9- CRASSULA UMBELLA

10- BOWIEA VOLUBULIS

11- LOPHOPHORA SUKULENT

12- MONANTHES POLTPHYLLA SUKULENT

Monanthes Polyphylla İLGİNÇ SUKULENT
Instagram

13-MAMMILLARIA SUKULENT

14- CHAMAECEREUS SILVERSTRII CRISTATA

15- PAPAZ TAKKESİ KAKTÜSÜ – ASTROPHYTUM MYRIOSTIGMA

Papaz takkesi
Kaynak: Zengarden.com

Sukulent nedir ve nasıl bakılır? Sukulent bitkisi ile renklenin