“Difenbahya bakımı ve sulaması nasıl yapılır?”, “Difenbahya nasıl çoğaltılır?”, “Evde Difenbahya (Dieffenbachia) bakımı, sulaması ve çoğaltılması nasıl yapılır?” sorularını Naz Irmak Saf yanıtladı…
Hemen hemen her evde bulunan, her iklimde yaşamayı seven, neredeyse hiç toprak ayırt etmeyen, 90’lı yıllardaki evlerin vazgeçilmezi Difenbahya bitkisinin bakımı, sulaması ve çoğaltılmasına hep birlikte göz atalım ne dersiniz?
DİFENBAHYA BAKIMI VE SULAMASI
Difenbahya, gün ışığını filtrelenmiş şekilde bolca alan evin aydınlık, gölge odalarını sever. Yaprakları gün ışığına doğru eğilimde bulunacağından dolayı bitki her ay düzenli olarak ışık yönüne doğru çevrilmelidir.
Böylece yaprakların yönü ve gelişimi eşit ilerleyecektir. Yaprakları üzerinde eğer minik kuruma ya da yaralar gözlemlerseniz bitkinin hoşlanmadığı bir durum söz konusu demektir.
- Eğer bitki başka bir cisme temas ediyorsa (duvar gibi)
- Esinti, cereyana maruz kalıyorsa
- Kalorifer, klima gibi kaynaklara yakın noktalarda ise mutlaka yeri değiştirilmeli ve bu kaynaklardan uzaklaştırılmalıdır.
DİFENBAHYA BAKIMI VİDEOLU ANLATIM
Difenbahya’nın toprağı yılda bir defa değiştirilmelidir. Ayrıca vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayabileceği takviye besinlerden de yararlanırsanız bitki gelişiminde olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz. Difenbahya’nın sulaması toprak nemi kontrol edilerek toprağın her yeri eşit ıslanacak şekilde yapılmalıdır.
Suyun dinlendirilmiş su olması çok önemlidir. Yaz aylarında hava sıcaklığı yüksek olduğu için daha sık sulama yapılırken kış aylarında daha seyrek ve kontrollü şekilde sulanmalıdır. Bitkinin hava ihtiyacı günlük ve düzenli olarak bulunduğu odanın penceresi açılarak sağlanmalıdır.
Difenbahya (Dieffenbachia) farklı renklerde olan yapraklarıyla iç mekanda sık kullanılan bitkiler arasında yer alır. Banyoda da bu güzel bitkiye yer verebilirsiniz. Az bakımla sağlıklı gelişir. Çiçekleri yoktur. Nemli ortamları sever. Bulunduğu ortamın en az 15 ̊C olmasına özen göstermeniz gerekir. Neredeyse tüm toprak çeşitlerinde sağlıklı gelişim gösterir.
DİFENBAHYA’NIN ÇOĞALTILMASI
Gövdesinde boğum çizgileri belirgin olan Difenbahya bitkisinin birden fazla dalı varsa düz uçlu, steril edilmiş kesici yardımıyla dalı boğum çizgisinden kesiyoruz. Ve bu parçayı oda sıcaklığında dinlendirilmiş suya koyuyoruz. Bitkinin hızlı köklenmesi için suyun içerisine bir adet kesme şeker atabilirsiniz. Kök uzunluğu 10-15 cm olduktan sonra bitkinizi yeni bir saksıya dikebilirsiniz. Ayrıca gövdede kalan kesilmiş ucu hava ile temastan etkilenmemesi için mum damlatabilirsiniz.
Orkide bakımı nasıl yapılır? Evde orkide nasıl çoğaltılır?
Evde Benjamin Bitkisi bakımı, sulaması nasıl yapılır? İşte püf noktaları