El yapımı bitki besini tarifleri arıyorsanız birkaç önerimiz var. İşte Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf’ın el yapımı bitki besini tarifleri…
Özellikle iç mekanda bakım sağlanan bitkilerin gelişim sürecince topraktan aldığı besin dışında belli aralıklarla besin takviyesi yapılması da çok önemlidir. Bitkinin ara dönemlerde aldığı ek besin gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Her bitkinin kendine göre farklı besin ihtiyacı mevcuttur. Bu nedenle uygun bir besin kullandığınızdan emin olmalısınız.
Yeşil yapraklı bitkiler için uygun besin adı altında satılan besinler ne yazık ki her yeşil yapraklının sevdiği içeriğe sahip değildir. İçeriğinden emin olmadığınız bir bitki besini kullanmak istemiyorsanız evde kendinizin kolaylıkla yapabileceği bitki besin tariflerini sizler için bir araya topladık.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Mucize etki! Kuru maya ile bitki besini yapımı ve kuru mayanın bitkilere faydaları
BOKASHI KOMPOSTU
Bunlardan birincisi evde bokashi kompostu hazırlamak. Bokashi kompostu zor gibi görünen aslında ev atıklarının doğaya kazandırılması için en faydalı yöntemlerden biri. Kompost, organik malzemeleri kontrollü çürüterek faydalı toprak iyileştiricisi üretmektir.
Kompostu özetlemek gerekirse yeşiller (sebze-meyve atıkları, yumurta atıkları, kahve atıkları gibi) , kahverengiler (boyasız kağıt, odun parçaları, boyasız karton gibi), hava, zaman, su denklemiyle harika bir sonuç elde etmeniz mümkün. Son yıllarda daha da dikkat çeken kompost yapımı için işin uzmanlarından online eğitimler almanız ve sosyal mecralardan bilgi edinmekte artık ulaşılabilir bir hal aldı.
Komposttan elde ettiğiniz sıvı ile bitkilerinize harika bir besin kaynağı sunmanız mümkün olduğu gibi çürüme sonucu elde edilen malzeme verimli bir toprak karışım malzemesi olarak kullanılmaktadır.
İlginizi çekebilir: Kompost nasıl yapılır? Kompost nedir ve püf noktaları nelerdir?
SOĞAN KABUĞU SUYU
Yine evde yapabileceğiniz en basit besinlerden biride soğan kabuğu suyudur. Soğanın kahverengi ince dış kabuğunu bir gece su dolu kapta bekletin. Ertesi gün kabukları süzün ve geriye kalan suyu bitkilerinizin saksı boyutuna uygun şekilde bir tatlı kaşığı kadar uygulayın. Özellikle aloevera, kaktüs ve sukulent türleri, kılıç çiçeği, tesbih çiçeği için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Tropikler için su ile seyreltip kullanabilirsiniz. 6 ayda bir ya da yılda bir defa uygulama yapabilirsiniz.
ASPRİN İLE BİTKİ BESİNİ TAKVİYESİ
Aspirini suda eritip bitki kök gelişimini destekleyici bir besin oluşturmanızda mümkün. Aspirin içerisindeki salisilik asitin bitki kök gelişimini desteklediği araştırılmıştır. Özellikle toprak değişimi yapılmasına rağmen uzun süredir gelişim göstermeyen bitkiler için iyi bir destekleyicidir. Tropikler için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle monstera ailesinde çok kısa sürede yeni yaprak oluşumu gözlemlemeniz mümkün.
KAKTÜS VE SUKULENTLER İÇİN BİTKİ BESİNİ TARİFİ
Kaktüs ve sukulentlerinize özel olarak bitki besini hazırlayabilirsiniz. Evdeki malzemelerle kolayca hazırlayabileceğiniz bu besin takviyesi, kaktüslerinizin ve sukulentlerinizin bolca yavru vermesini ve sap ile gövde kalınlığının artmasını sağlayacaktır. Tarif için “Kaktüs ve sukulentler için evdeki malzemelerle bitki besini tarifi” yazımızı inceleyebilirsiniz.
Mucize etki! Kuru maya ile bitki besini yapımı ve kuru mayanın bitkilere faydaları