Son güncelleme:

Mart ayında bahçede yapılacaklar listesi ile karşınızdayız. Mart ayına girdiysek yeni mevsimi karşılamanın zamanı geldi demektir. Fidanburada’nın önerileriyle mart ayında bahçede neler yapmamız gerektiğine bir göz atalım.

TOPRAĞI HAZIRLAYIN

Eğer bahçenize yeni bitki dikmek istiyorsanız ya da kendi sebzelerinizi yetiştirmek istiyorsanız işe dikim alanlarını hazırlamakla başlamalısınız. Bitkiler için toprak kalitesi çok önemlidir. Toprak kalitesini arttırmanın bir yolu da toprağın nefes almasını sağlamaktır. Toprağınızı tırmık ile havalandırın ve 5-10 gün dinlenmeye bırakın.

ÇİMLER ESKİ HALİNE GELSİN

Eğer çimlendirdiğiniz bir bahçeye sahipseniz kış soğuklarında çimlerinizde bozulmalar görmeniz çok olası. Peki eski haline nasıl gelecekler? Çimlerinizdeki yabani otları temizlemekle işe başlayabilirsiniz. Bahar döneminde daha sağlıklı görünen çimlere kavuşmak istiyorsanız bu dönemde ara çimlendirme işlemi yapabilirsiniz.

BUDAMAYI ATLAMAYIN

Birçok sebzenin de dikimine başlandığı Mart ayında bahçenizde kış mevsiminin etkisiyle yağmur, kar veya rüzgardan tahrip olmuş bitkileriniz varsa bu aydan itibaren bahar budamalarına başlamalısınız. Budama işlemi bitkilerinizin yeni döngüde çok daha sağlıklı yapraklar vermesine ve daha dolgun forma sahip olmasını sağlayacaktır. Bahçelerin göz bebeği güller ve begonviller de budama için sizleri bekliyor olacaklar. Ancak budama zamanının yaşadığınız yerin iklim koşullarına göre değişkenlik gösterdiğini unutmamalıyız.

İlginizi çekebilir: Budama ne zaman ve nasıl yapılır? Budama nedir?

SAKSILARI DEĞİŞTİRİN

Bitkilerinizin saksısının küçük geldiğini düşünüyorsanız saksı değişimi için beklediğiniz mart ayı geldi! Ancak saksı değiştirirken bitkileriniz çok kolay zarar görebilir, kökleri kırılabilir, yeni saksıya geçince siz nasıl olduğunu hiç anlamadan ölebilir. Bu talihsizlikleri yaşamamak için nasıl saksı değiştirildiğini ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

GÜBRE SEÇİMİ

Büyüme evresine geçen bitkiler besine ihtiyaç duyarlar bitki türünüze göre gübre seçimini mart ayında yapmalısınızki bahar döneminde yeşermeye başladıklarında ihtiyaç duydukları besinlere sahip olabilsinler.

SULAMA

Mevsimler değiştikçe sulama ihtiyaçlarının değişeceğini unutmayın. Klima veya kaloriferinizi açtığınızda ortamın nemi de değişecektir. Bu durumda bitkinizin su isteği farklılaşacaktır. Bitkinizin saksısına, evdeki konumuna, mevsime bağlı olarak da su ihtiyacı değişebilmektedir. Sulamayı basit tutmak en iyisidir. Parmağınızı toprağın üst tabakasına yerleştirin. Nemliyse, su vermeyin. Kuru ise su ekleyin.

EVDEKİ BAHÇELER

Salon bitkileri: Evinizde kendinize harika bir bahçe yarattıysanız iç mekân bitkilerinizi de bir gözden geçirme vaktidir. Bahar yaklaşırken salon bitkilerinizi de bahçe bitkileriniz gibi bahara hazırlamalısınız. Mart ayının başlarında topraklarınızı ekime hazır hale getirmelisiniz sonları ise ekim için idealdir. İlk olarak toprağı eksilmiş olan saksı bitkileriniz varsa güvendiğiniz kaliteli bir toprakla eksikleri tamamlayın. Çoğu bitki, yıllarca aynı saksıda mutlu bir şekilde yaşayabilir. Ancak bazı hızlı büyüyen türler, kaplarını aşabilir ve saksı değişimine ihtiyaç duyabilir.

Yerlerini değiştirin: Salon bitkileri bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da kış soğuklarından etkilenmemesi için cam önlerinden uzaklaştırıp daha sıcak alanlara aldığınız bitkilerimizi, mart ayının sonlarına doğru eski yerlerine alabilirsiniz.

Mart ayı bahçe bakımı ve bahçe dekorasyonu – 7 adımda bahçe düzeni

Mart ayında evde yapılması gerekenler