Evdeki mobilyalara bakım yapmanın püf noktaları

Mobilyaların evin zorlu ortamında hayatta kalmasına yardımcı olacak ihtiyaç duydukları özenli bakımı yaparak, ömürlerini uzatabilir ve yıllar boyu güvenle kullanabilirsiniz.

Mobilyalar bir anlık beğeni ile satın alınmaktan ziyade akıllıca yapılması gereken bir yatırım. Bu yüzden çevreyi ve bütçeyi korumak adına dayanıklı olduğu kadar ilk günkü gibi güzel görünmesi de önemli. Peki, mobilyaların ömrünü uzatmak mümkün mü? Pratik birkaç ipucu ve kendin yap revizeleri ile bu mümkün.

Yukarıdaki fotoğraf: dfs.co.uk

AHŞAP MOBİLYALAR

Dış görünüş önemli: Ahşap veya kaplama mobilyaların ilk günkü haline dönmesi zorlu ve karmaşıktır. Ekonomik mobilya seçeneklerinde ince ve az kaliteli kaplama kullanıldığından kolay zarar görür ve onarım süreci zor, hatta mümkün de olmayabilir. İşin doğrusu alırken kaliteli seçeneklere yönelmek.

Bir hamle yeter: Yapılan restorasyonun yüzde 95’i yüzeydeki su sızdıran vazo ve saksı, bardak, tabak ve yanık izlerini gidermek içindir. Bu yüzden klasik bir tavsiye: İş sağlama alın ve bardak altı kullanmaktan vazgeçmeyin. Unutmayın mobilyaları en iyi koruma şekli kalıcı hasar görmemesi için önlem almaktır.

Isı ve ışığa dikkat: Işık ve ısının her cinsten malzemeye verdiği zarar aynı. Bu yüzden mobilya yerleşiminde bu iki faktörü dikkate alın. Işık her tür cilanın düşmanıdır, kısmen de olsa direkt güneş alan ahşabın rengini soldurur. Isı sadece güneşten gelmez, yakındaki ısıtıcıdan veya şömineden gelen ısı da aynı derecede zararlıdır. Nemi emen ahşap nem seviyesine göre hafifçe şişer, büzülür ve zamanla kuruma, şekil değiştirme ve hatta çatlama yapar. Isı ve ışık gören masa tablası, dolap yanı gibi geniş düz yüzeyler ısı ve ışığı daha hızlı çeker, çabuk büzülür ve çatlar.

Cila farkı: Güzel görünümü korumak için ahşap cilası sürmek de koruma sağlar. Ancak dikkat! Yağ bazlı cilalar yapışkan olur ve toz çeker. Ahşabı besleyip hafif parlaklık veren sıvı cila bakımı önerilebilir.

DÖŞEMELİ MOBİLYALAR

Ikea.

Tozlara elveda: Döşemelik kumaşlar oturulduğunda gövdenin kumaşa sürtünmesi ile aşınır. Buna toz ve taşınan kirler de eklenince döşemeler zamanla zımpara kağıdına dönüşebilir. Düzenli silmek ve üzerine bir örtü sermek de işi kolaylaştırır.

Güneş etkisi: Güneşli bir günde kanepeye uzanıp keyif yapmak harika. Ancak UV ışınlarının kumaşın yapısını bozduğu da bir gerçek. Bu yüzden mobilyaları güneşten uzakta konumlandırın, pencerelere ince tüller, blackout perdeler asın. D vitamini de içeri girsin diyorsanız koltuklara UV filtreli kılıflar geçirin.

Tersini döndürün: Toz, güneş veya kimi yanıklar nedeniyle, sık kullanılan mobilyalar diğerlerinden daha hızlı yıpranır. Mesela minder ve yastıkların az kullanılan taraflarını sık kullanılan kısımları ile periyodik olarak değiştirmek, alt üst yapmak kumaşın aşınma payını eşitler ve hatta azaltarak korur.

Akıllı seçimler: Satın alırken uzun ömürlü kumaşları seçerek işi baştan güvenceye alabilirsiniz. Doğal, leke tutmaz, kolay yanmaz, üstelik geri dönüşümlü bir seçenek olan geleceğin de yükselen malzemesi yün, uzun süre dayanır ve çok da sağlıklıdır.

BAHÇE MOBİLYALARI

Ahşap seçenekler: Dış mekan mobilyaları için tercih edilen tik gibi dayanıklı ahşaplar, sert ve minimum bakımla uzun yıllar kullanılabilir. Yüzeye zarar veren kir ve küfü temizlemek için özel materyaller kullanmak direncini artırır. Dış etmenlere göre yüzey gri bir renge dönüşür ve bu eskimiş görünüm çok da çekici gelebilir ama düzenli uygulanan ahşap yağı gözeneklere nüfuz ederek besler ve kırılganlığını engeller.

Metal seçenekler: Metal mobilyaları sabunlu suyla hafifçe ovalamak yeterli olur. Ama paslanmaya dikkat! Pası önlemek için boyayayıp, bakım yapabilirsiniz. Pas lekelerini ilk fark ettiğinizde çelik tel veya ince zımpara ile ovalayın, pas giderici yağ sürerek acil müdahale yapın yoksa hızlıca ilerler.

Kılıf, minder, örtü… Dış mekan için tasarlanmış olması onların her zaman dayanıklı olduğu anlamına gelmez. Yağmurdan ve soğuktan korumak için su geçirmez kılıflar ile saklayın ve imkan varsa kışın içeri alın. Dışarıda kalan bahçe mobilyalarını eğik konumda yerleştirirseniz yüzeylerinde su birikmez.

HAYAT KURTARAN 6 ACİL MÜDAHALE

Mobilyalarınıza ne kadar dikkatli bakarsanız bakın zaman içinde çizilmiş yüzeyler, lekeli döşemelerden kaçış yok. Hemen vazgeçip, onları atmak yerine akılcı müdahaleler ile onarmayı deneyin. Mesela:

  1. Ahşap kaplama yüzeylerde oluşan beyaz lekeler bardak altından sızan su izleridir. Bunları yok etmek için saç kurutma makinesiyle ısı uygulayın. Ama su izini çıkarmak ile ahşabı kurutup çatlatmak arasında ince çizgiye dikkat! İnce çelik yünü ve terebentin ya da balmumu ile hafifçe ovmak da izleri düzeltebilir.
  2. Küçük çizikler çok ciddiye alınmasa da görsel olarak rahatsız edici. Bunları ahşap rötuş kalemleri ile yok edebilir, daha derin çizikleri ise gomalakla doldurup dikkatlice fırçalayarak onarabilirsiniz.
  3. Kumaş döşemeye bir şeyler döküldüğünde en iyi çözüm hızlı hareket etmek ve sıvıyı hemen emdirip lekeyi hafif deterjanlı soğuk su ile silmek. Ama kesinlikle ovalamayın. Daha ciddi lekeler için özel kimyasal temizleyici kullanın. Her kumaş farklı olduğundan bakım talimatlarına uyun ve önce bir ucunda test edin.
  4. Tıpkı cildiniz gibi, deri mobilyalar da nazik temizlik ve nem ister. Lekeleri çıkarırken derinin kurumasını ve çatlamasını önlemek için özel temizlik ve bakım ürünleri kullanın. Hafif çizikleri deri yumuşatıcı yağ ile silebilirsiniz. Daha derin çatlakları ise uygun renkte bir deri dolgusu ile düzeltebilirsiniz.
  5. Dikiş konusunda becerikliyseniz, düz ve çizgili kumaşlardan döşemeleri kendiniz de yenileyebilirsiniz. Mesela yemek sandalyesinin oturma minderini çıkarıp eski kumaşı şablon yapıp biçmek ve alttan zımbalamak oldukça kolay ve hızlı bir çözüm.
  6. Akrilik mobilyalar çok kolay çizilir ve bunlar mobilyaların kötü görünmesine, kir tutmasına neden olur. Çok ince ıslak, kuru zımpara kağıdı ve özel bir akrilik cila ile onarıp, yenileyip, parlatabilirsiniz.

Dış mekan mobilyalarını ahşap mı, rattan mı, yoksa metal mi tercih etmeli?