Bu atölye ev gibi

Serpil Çın’ın Zekeriyaköy’deki atölyesindeyiz. Zamanının büyük bölümünü geçirdiği bu yerin onun için evden bir farkı yok.

ATÖLYE EZNA Atölyenin kapısındaki tabela deniz kenarından toplanan ağaçlardan yapılmış.

Zekeriyaköy’de iki katlı, önünde minik bir bahçesi olan 80 metrekarelik bir atölyedeyiz. İsmi Ezna. Serpil Çın, 2015 yılının Aralık ayında Zekeriyaköy’de oturan oğlunu ziyarete gelirken keşfetmiş bu dükkanı ve daha önce evinde yaptığı el işlerini bu alana taşıyarak burayı atölye hatta hobi odası olarak kullanmaya karar vermiş. Öyle ki bu atölyeyi düzenlerken mekanı mutfağı, banyosu ve oturma köşeleri olan minik bir yaşam alanına da dönüştürmüş: “Ağaçlar arasında, sahil kasabasını andıran sokak ve daha öncesinden tanıştığım dükkan sahipleri karar vermemi kolaylaştırdı.”

Serpil Hanım atölyede pek değişiklik yapmamış, bunda dükkanın ilk sahibinin mimar olmasının paya büyük. Ağırlıklı olarak duvarlarda bir takım değişiklikler yapılmış. Üst katta duvar kağıdı ile kaplı olan iki kemerin içine alçı sıva  ulgulanmış. Bir duvara da brüt beton havası verilmiş. Alt katta var olan duvar kağıdının üzeri ise beyaza boyatmış. Mutfağı ayıran paravan kaldırılıp bu alan açık mutfağa çevrilmiş ve duvara yine sıva uygulanmış.

Serpil Hanım atölyesini düzenlerken başrolü etnik stile vermiş. Onu vintage ve kır evi stiliyle tamamlamış. Atölyenin önünde yer alan minik bahçe Serpil Hanım’ın zevkini yansıtıyor. Bu alana ahşap rabıtalar yerleştirilmiş ve keyifli bir oturma alanı oluşturulmuş. Ferforje bir masa ve sandalyeler tercih edilmiş. Bahçenin bir köşesini eski bir dikiş makinesi süslüyor. Makinenin üzerine çiçek ve fenerler yerleştirilmiş. Üzerine raflar takılarak burada da çiçekler sergilenmiş. Bahçenin her köşesinde minik detaylara rastlamak mümkün. Burada kullanılan eşyaların birçoğu eskici ve antikacılardan toplanmış.

Atölyenin üst katında bir oturma, bir de çalışma alanı oluşturulmuş. Bu katta atölye sahibinin vazgeçilmezi olan ahşap ve feforje mobilyalara yer verilmiş. Kahverengi olan bazı mobilyalar Serpil Hanım tarafından beyaza boyanmış. Atölyenin alt katı ise mutfak ve banyoya ayrılmış. Mutfakta yine eskicilerden alınan eşyalar kullanılmış.


ANTİKA AKSESUARLAR Serpil Hanım atölyesinde ağırlıklı olarak dikiş üzerine çalışmalar yaptığı için eski dikiş makineleri ve ütüler birçok yerde aksesuar olarak karşımıza çıkıyor.

OTURMA KÖŞESİ Girişte keyifli bir oturma köşesi göze çarpıyor. Köşede kırmızı ise bir kanepe ve ahşap bir sehpa yer alıyor.


NOSTALJİ ZAMANI Atölyenin her köşesinde farklı aksesuarlar kullanılmış. Eski halılar, aynalar, delik iş örtüler mekana ayrı bir renk katmış.


MERDİVEN Alt kata inen merdivenlerin sonuna bir paravan yerleştirilmiş. Dekorasyon bir kilimle tamamlanmış.

MUTFAK Bu alanda ağırlıklı olarak eskicilerden alınan aksesuarlar kullanılmış. Buzdolabı da bir eskiciden, eski bir radyo ile değiştirilerek alınmış.

KUMAŞIN GÜCÜ Bu atölyede başrol kumaşların. Serpil Hanım bu kumaşlar ileyastıktan yatak örtüsüne birçok ürün tasarlayıp üretiyor.

HAZIRLAYAN GÜNSELİ BÜYÜKSAĞİŞ FOTOĞRAFLAR İBRAHİM ÖZBUNAR