çuha-çiçeği bakımı

Çuha çiçeği bakımı: Çuha ne zaman çiçek açar?

Son güncelleme:

Çuha çiçeği bakımı oldukça kolaydır. Latince ismi Primula olan çuha çiçeği, nazlı bir çiçek değildir. Ocak ve mayıs arası çiçeklenir. Nemli topraklardan hoşlanır. Arada gübreleyerek verimini artırmanız gerekir.

Çuha çiçeği, Primulaceae familyasının Primula cinsini oluşturan bitki türlerinden biridir. Değişik ve çeşitli birçok çiçeğe sahiptir. Anavatanı Çin’dir. Saksıda ve bahçede bakım için uygun dış mekan bitkisidir. Park ve bahçe süslemelerinde sıkça yer verilen bir çiçektir. Çok yıllık bir bitkidir.

Bahçede ya da saksıda balkonda yetiştirebileceğiniz çuha çiçeği -35 dereceye kadar uyum sağlayabilir.

ÇUHA ÇİÇEKLERİ KIŞIN AÇAR

Kışın ya da kış bitimine doğru açan çiçekleri yerlerinden sökmezseniz tüm yaz yeşil yaprakları sizinle kalır. Demetler halinde açan çiçekleri kırmızı, mor, sarı, pembe ve beyaz renklerde olabilir.

Çiçeklenmeleri genellikle kış bitiminde başlar. İlkbahar sonuna kadar hava ısınmadan çiçek açmaya devam eder. Bu süreçte büyümeye devam eder ve yeni sürgünlerde üretir. Soğuklara dayanıklı bir bitkidir. Kış güneşinden faydalanmak ister. Böylelikle çiçeklenmesine olanak sağlarsınız.

ÇUHA ÇİÇEĞİ NE ZAMAN EKİLİR?

Fidelerini ekim-kasım aylarında doğrudan bahçeye dikebilirsiniz. Torf ile karıştırılmış sade topraklar uygundur.

Kışın fazla sulamaya gerek yoktur. Yetişene kadar toprağı nemli olmalıdır. Kışın çuhalarınızı pencereden görebileceğiniz alanlara dikmek iyi fikir olabilir.

Çuha çiçeği derin ve geniş saksıları çok sevmez. Fide olarak satın alınan kaptan bir derece büyüklükte saksıya dikebilirsiniz.

çuha çiçeği bakımı

ÇUHA ÇİÇEĞİ NEREDE YETİŞİR?

Çuha çiçeği bakımı ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de “Çuha çiçeği nerede yetişir?” sorusu. Geniş ve uzun olmayan saksılarda balkon çiçeği olarak ya da iç mekanda da yetiştirebilirsiniz.

Çuha çiçekleri esintili ortamları çok sever. Bu nedenle iç mekanda bakım sağlamak için uygun bir bitki değildir. Direk güneş ışığına maruz kalmak istemez.

ÇUHA ÇİÇEĞİ UYKU DÖNEMİ

Çuha çiçekleri serin hava ve iklimi sever. Bu nedenle çiçeklerini serin dönemde açar. Yazın ise çiçeklerini açmasa dahi gelişmeye devam eder. Biraz kendini dinlenmeye alır. Ve bir sonraki süreç için daha iyi gelişim gösterir. Uyku döneminde toprak kurudukça sulamayı unutmayın. Uzun süre sulanmazsa bitkiniz kuruyabilir.

ÇUHA ÇİÇEĞİ SULAMA

Normal süreçte de yine toprak kurudukça sulama yapabilirsiniz. Fakat bu süreç uzun günler sonra şeklinde olmamalı. Toprak yüzeyi kurudukça işlem yapılabilir. Yazın haftada 2 kışın ise haftada 1 olacak şekilde sulama periyodu yapabilirsiniz. Tabi yaşadığınız yerin iklimine göre bu sayılar değişiklik gösterebilir. Yine her sulamadan sonra saksı tabağındaki fazla su mutlaka başka bir yere dökülmelidir. Yoksa köklerin çürümesine neden olabilirsiniz.

YILDA BİR KEZ TOPRAK VE SAKSI DEĞİŞİMİ

Bitkiye besinle ya da gübre desteği uygulayabilirsiniz. Yine torflu toprakta sever. Yılda bir defa toprak ve saksı değişimi yapabilirsiniz.

Tohumdan çuha çiçeği üretmek hem zahmetli hemde zordur. Bu nedenle fide halinde satın almanız daha iyi olabilir. Tohumları toz gibi küçük görünüme sahiptir.

ÇUHA BİTLENME SORUNU

Çuha çiçeği bitlenebilir. Bitlendiği zaman en kısa sürede ilaçlama yapmaya çalışın. Yine külleme hastalığına da yakalanabilir.

ÇUHA ÇİÇEĞİN GÖVDESİNDE ÇÜRÜMELER NEDEN OLUR?

çuha çiçeği

Soru: Bahçemde çuha çiçeklerim var, gövdelerinde çürümeler başladı. Nasıl önlem alabilirim? Bahar Özkoç / Balıkesir

Cevap: Çuha bitkisi serin iklim bitkisi olup yaz aylarında bozulmaları doğaldır. Kış aylarında çürümeler gözlemliyorsanız bu bir kurşuni küf hastalığıdır ve bunun için kurşuni küfe karşı kullanılan fungusit ilaçlarını kullanmalısınız.

Kasım ayında bahçede yapılacaklar: İşte 13 madde