Kasım ayında bahçede yapılacaklar: İşte 13 madde

Kasım ayında bahçede neler yapılmalı? Bahçesi olanların serinlikte keyifle çalışacakları bir dönem. Sonbaharda işler biraz hafiflese de biz bahçıvanlar için yine de dur durak yok!

Havalar soğumuşken bahçemizin birtakım isteklerine kulak verelim ve dinlenme dönemine rahat girmesini sağlayalım.

KASIM AYINDA BAHÇEDE BİTKİLER VE DON OLAYLARI

Bütün bitkileri soğuk ve don olaylarından korumalı mıyız? Elbette hayır! Ancak sıcak iklim bitkileri olan kimi bitkileri koruma altına almalıyız. Bunların başında don olaylarından etkilenen sukulentler, kaktüsler, yaz nedeniyle bahçe ve balkonlara çıkardığımız ev içi bitkileri geliyor.

BİTKİLERİ KORUMAYA ALIN

Bahçeniz varsa, tecrübeyle sabit soğuk rüzgarlar ve don olaylarından etkilenen bitkilerin saksıda olanlarını, eğer olanak varsa bahçenin güneye bakan korunaklı bölgesine çekin. Sabit bitkileri hafif budayıp dip kısımlarına kuru yapraklar, kartonlar, öğütülmüş dallar yayın. Açıkta kalan alanlar tehlike arz ediyorsa bahçe reyonlarında satılan koruyucu örtü ya da evde bulunan eski bezler ve hasırlarla çevreleyerek korumaya alın.

KASIM AYI ÇİÇEKLERİ

Bir sezon yaşayan bitkilerin yerini, menekşe, çuha çiçekleri, siklamenler alacak. Saksıdaki sardunyalarınızı biraz budayarak korunaklı alanlarda tutun.

GÜLLER KASIM AYINDA MI BUDANIR?

Güllerin asıl budama işini ilkbahar başına bırakmak daha uygun. Çalı tipinde olanların kurumuş ya da odunlaşmış eski dallarını dip kısımlarından kesin. Kurumuş ya da tohuma gitmiş çiçekleri, kırılmış dalları kesin, yaşadığınız yer çok soğuk oluyorsa çalının dip kısımlarını koruyun.

SÜS HAVUZUNUZ VARSA…

Kasım ayında bahçede süs havuzu varsa, bir metreküp derinliğinde olanların donmamaları için su yüzeyinde plastik top ya da yarısı dolu plastik şişe yüzdürün. Bitkiler dip kısma çekilip kendilerini korur. Eğer sığ bir havuzunuz varsa ve yükseklik 40 cm’den azsa don çekincesi var demektir, bitkilerinizi korunaklı bir alana alın. Ispanak, pırasa gibi kış sebzeleri yetiştirmiyorsanız sebze bahçenizi temizleyin. Kuru yapraklarla örtüp bırakın; hem dinlensin, hem beslensin.

SULAMA NASIL YAPILMALI?

Teras ve balkon bitkilerinden yapraklarını dökenlerini çok az sulayın; bırakın toprak kurusun, bitki dinlensin. Yapraklarını koruyanları ise arada bir sulayın. Çok soğuk havada yapılan sulamada su donabilir, hava soğudukça sulamayı azaltın.

KASIM AYINDA ÇİÇEK AÇAN BİTKİLER

Kasımda çiçek açan bitkiler, krizantemler, asterler, siklamenler ve çiçeklenmesi yazdan devam eden yaseminler… Bu bitkilerden istediklerinizi bu ay dikebilirsiniz. Yine bu ay dağ gülü ve açelyayı da bahçenize davet edebilirsiniz.

ÇOK YILLIK BİTKİLER

Yerlerini uygun bulmadığınız ya da değiştirmeyi düşündüğünüz kimi çok yıllık bitkileri, asterler ve de krizantemler de dahil olmak üzere yerden 15-29 cm üzerinden budayın ve yeni yerlerine geçirin. Yağmur yağsa da iyice sulayın.

ÇIPLAK KÖK AĞAÇ DİKİMİ PLANLAYIN

Don tehlikesi olmayan bölgelerde kasım-şubat arası çıplak kök ağaç dikimi için hazırlık yapın. Bunun için bitkiyi yerleştirmeyi tasarladığınız yerde derin bir çukur açın ve bu çukuru açık bırakın; yağmur ve kar bu alanı besler. Bir başka yararı daha var bu işlemin; toprağınızın drenajını anlamış olursunuz. Eğer yağmur suyu birikiyorsa dikimden önce çukurun dibine bol mıcır döşeyin. Satın aldığınız çıplak köklü bitkileri dikmeyi tasarladığınız zaman hava koşulları uygun değilse arada bir sulamayı unutmadan ve de üzerlerine toprak örterek korunaklı bir yere çekin.

İLKBAHARDA ÇİÇEK AÇAN BİTKİLERİ DİKMEKTE GECİKMEYİN

İlkbaharda çiçek açan lale, nergis, sümbül gibi soğanlı bitkileri dikmekte gecikmeyin. Seçerken soğanların cinsini gözeterek sıkı ve büyük çaplı olmasına dikkat edin. Eğer hemen zaman bulamıyorsanız, buzdolabının sebzelik bölümünde dikime kadar koruyun.

KASIM AYINDA ÇİÇEKLER NE İSTİYOR?

Güller: Yediverenler hala açıyor. Çiçeklerini üçüncü boğumdan kesmeye devam! Kışa girerken kuru dalları kesin, biraz kısaltın. Bakım ve gençleştirme budaması için ilkbahar başını bekleyin.

Ortancalar: Solan ortanca çiçeklerinin kurusunu kesip ev içinde bir vazoya yerleştirebilirsiniz. Ortanca, bir sene önceki dalda çiçek verir. Bu nedenle odunlaşmış kahverengi dalları budayın. Genç yeşil dallar çok uzunsa ve görüntüyü bozuyorsa, belirgin iki tomurcuk arasından kesebilirsiniz.

Zakkumlar: Eğer boylarını kısaltmak istiyorsanız bu ay sıkı bir budama yapabilirsiniz. İlkbahar budamaları yaz aylarında çiçeklenmeye engel olur. Daima çiçeklenme bitişi budama koşulunu bir yere not edin.

PEKİ YA SEBZE MEYVELER KASIMDA NE İSTİYOR?

Yazdan kalan bitki artıklarını iyice temizleyin. Kış sebzeleri için yer açın. Maydanoz, dereotu, soğan ve marul tohumlarını doğrudan düzgün aralık ve bir hat üzerine, bir hafta önce ince çapa yaptığınız ve gübre eklediğiniz alana serpiştirin. Üzerine ince elenmiş gübre ve bahçe toprağı karışımını dikkatlice serpin. Tohumları derine gömmemeye özen gösterin. Yağmur dışında ince yağmurlamayla sulayın. Dilerseniz fide de dikebilirsiniz. Kereviz, pancar, lahana ve bu gibi sebzelerin fidelerini geçen sene diktiğiniz yere dikmeyin, bitkiler zayıf olur. Değişik yerlere, işlenmiş, taşları ayıklanmış ve bir hafta önce gübre takviyesi yaptığınız alanlara dikin ve sulayın.

SONBAHAR GÜBRELEMESİ ÖNEMLİ

Çiçekli bitkileri satın aldığınızda kısa süre sonra çiçeklenmenin durduğunu görürsünüz. Bu durumdan kendinizi sorumlu tutarsınız. Oysa albenili görünmesi için gübre bombardımanına tutulan bitkiler yorgunluklarını atmak için süre ister. Bu yüzden de çiçeklenme durur. Size mevsimi geldikçe gübre önerileri sunmaya devam edeceğiz. Bu ay, özellikle soğuk bölgelerle soğuktan etkilenen bitkilerinizle yeni diktiğiniz ağaçlara potasyum ağırlıklı granül (yavaş eriyişli) gübre verin.

Örnek: Bu örnek sadece oranları gösterme amaçlıdır. N (azot) 10-P (fosfor) 8-K (potasyum) 15. Bu oranlar değişkenlik gösterebilir. Yeter ki potasyum yüksek olsun. Kış öncesi potasyum, hava koşullarına karşın bitkilerin direncini arttırır. Ağaçlara bir avuç, ortalama 30-40 gr; orta büyüklükte bitkilere 1 kahve fincanı gübre yeterlidir. Çok küçük saksı bitkilerine bir çorba kaşığı verebilirsiniz. Toprağı açın, içine serpin, üzerini yine toprakla örtün. Yaprağını döken ağaçlardan topladığınız kuru yaprakları ağaçların dip kısmına toplayın. Bu tarz gübreleri bulunduğunuz yöredeki tarım ürünleri satan dükkanlardan temin edebilirsiniz.

Kasımpatı (krizantem) bakımı nasıl olmalı? Özellikleri nelerdir?

Bakımı kolay bahçeler için 8 fikir!

Ekim ayında hangi çiçekler ekilir? 10 soğanlı bitki çeşidi