Daha kullanışlı bir banyo için yapılması gerekenler

Son güncelleme:

Hayalinizdeki banyoyu tasarlarken, bu alanın evin en sorunlu ve kompleks bölümlerinden olduğunu unutmayın. Dekore ederken atmosferi boğmadan ışıktan seramiğe nasıl planlama yapacağınızı bilmek işinizi kolaylaştırır.

DOĞRU TESİSAT

Çok geniş ve aydınlık olmayan banyolarda farklı kombinler uygulamak mümkün. Ama sıhhi tesisat, ısıtma sistemi gibi işin bazı temel kuralları değişmez.

PLANLAMADA ÇIKIŞ NOKTASI NEDİR?

Sıhhi tesisat için çıkış noktası lavabo, küvet ya da duş ve klozete giden boruların yeri ve döşenme şeklidir. Bu detay banyodaki tüm elemanların yerleşimini direkt etkiler. Bu yüzden yerleşim planınızı yaparken tüm bu detayları dikkate alın. Çünkü çoğu zaman apartmanın sıhhi tesisatı ve ana duvarı, bazı şeyleri değiştirmenizi imkansız kılabilir. Örneğin boruların ana çıkış noktası her zaman klozete daha yakın konumlanmalı.

SU BASINCI PLANLAMADA ÖNEMLİ Mİ?

Elbette evet. Herhangi bir batarya ve tesisat sistemi belirlemeden önce binanızdaki sistemin basınç (düşük basınç) beslemeli, çok akışlı (yüksek basınç) ya da kombinasyonlu olup olmadığını kontrol edin. Bazı duş sistemleri çok düşük su basıncı olsa bile çalışabiliyor. Satın almadan önce mutlaka danışın.

BAŞKA DETAYLAR VAR MI?

Banyoda sıcak su için yeterince depolama alanı olup olmadığını kontrol edin. Kombili bir kazanınız varsa ihtiyacınızı isteğinize bağlı olarak karşılayabilirsiniz ve bu da sıcak suyun çabuk bitmesini önler. Ancak dairede size özel bir kazan sistemi yoksa binanın kazan büyüklüğünü kontrol edin. Böylece özellikle sık duş alınan sabah saatlerinde bir anda sıcak susuz kalma ihtimalinizi anlayarak ona göre bir önlem alırsınız. Bunu öğrenmek için bir tesisat uzmanına danışın.

Ikea.

DUŞ VE/VEYA KÜVET TESİSATI MI?

Duş için sıcak ve soğuk suyu dengeli biçimde karıştıran termostatik valf sistemi olmazsa olmaz. Gizli bir sistem döşemek için duş panelinin arkasında yeterince duvar boşluğuna ihtiyaç vardır. Görünen, açık bir valf sistemi kullanıyorsanız duş kabininde yeterince mesafe, boşluk olmasına dikkate edin. Eğer alan yoksa içeriye doğru çıkıntı yaparak alanı daraltır. Küvet için tesisatın zemin altında olması gerekir. Hele de şimdilerde çok moda olan direkt zeminden çıkan bir banyo bataryası tercih ediyorsanız. Küvet tesisatında önemli olan batarya ve küvet teknesinin yerdeki bağlantısı. Eğer gerekiyorsa boruları uzatabilirsiniz. Küvet veya duş olsun her iki uygulamada da olası müdahaleler için boruların kolayca ulaşabilir konumda olması önemli.

BATARYA SEÇENEKLERİ NELERDİR?

Tek musluk veya ikili batarya arasında bir seçim yapacaksanız elbette çift çıkışlı bataryalar daha pratik ve kullanışlı bir seçim olur. Böylece ısı derecesini daha kolay ayarlayabilirsiniz. Tek çıkışlı musluklarda çok sıcak akan su her zaman haşlanma tehlikesi yaratır. Hele de küçük çocuğunuz varsa. Ayrıca ara musluğu filtreli olan modelleri tercih edin Bu batarya ömrünü uzatan bir özelliktir. Seramik diskli bataryalar da uzun ömürlü ve dayanıklı bir kullanım sağlar.

BANYODA DOĞRU AYDINLATMA

Doğru uygulanan bir aydınlatma fonksiyonel olduğu kadar şık ve keyifli atmosfer yaratarak rahatlamanızı da sağlar.

Doğru aydınlatma için? Banyo planlamasının ilk aşamalarında öncelikle kullanılacak mobilya, batarya ve cihazlara karar verilmeli. En pratik olanı sıhhi tesisatla elektrik tesisatının aynı evrede çözümlenmesi elbette. Çünkü planlama sonrasında karar vereceğiniz su ve elektrik çıkışları bütçenize ekstra maliyet yükleyeceği gibi duvar ya da zeminin kırılmasına sebep olur ki bu da işin süresini gereksiz yere uzatır.

Nereden başlamalı? Aydınlatma yerleşimine karar verirken banyoyu hangi amaç için daha sık kullandığınızı dikkate alın. Ayrıca aynı banyoyu kaç kişinin kullandığı da çok önemli bir detay. Günün hangi saatleri en sık tercih ediliyor ya da en sık kimler banyoyu kullanıyor. Mesela eşiniz ve siz sabah duş alıp işe giderken, evde kalan yaşlı ya da çocuklar varsa onların da ihtiyaçlarını düşünerek planlama yapmalısınız. Her koşulda şu üç ana başlığı dikkate alın: 1. Atmosfer/ortam ışığı (küvet veya varsa nişlerin içine konumlandırılabilir). 2. Her gün kullanılan, fonksiyonel ışık. 3. Bölgesel ışık (ayna ya da makyaj alanı gibi).

Ikea.

BANYODA DOĞRU ZEMİN, DOĞRU DUVAR

Zeminde ve duvarda seramik ya da boya tercihlerini doğru yaparak banyonuzu uzun yıllar güvenle ve sıkılmadan kullanabilirsiniz.

Hangi malzemeler iyi sonuç verir? Her ne seçerseniz seçin, neme ve suya dayanıklı olması gerekir. Mermer, arduvaz gibi doğal seçenekler hem zeminde, hem de duvarda iyi sonuç verir.

Seramik için nelere dikkat etmeli? Fazla nemli ve sulak bir bölgedeyseniz kireç birikmesiyle karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden açık tonlu fayanslar tercih edilmeli. Çünkü koyu renkler lekeleri daha çok vurgular. Ayrıca olabildiğince geniş ebatlar tercih ederek daha az harç kullanın. Bu dayanıklılığı da artırır.

Duvarları nasıl hazırlamalı? Seramik kaplamadan önce ince bir kat sıva geçerek yüzeyi yumuşatın. Eğer küçük mozaik seramik uygulayacaksanız duvar yüzeylerinde dalgalanma olmamasına dikkat edin. Çok nemli bölgelerde duvarı izole etmek gerekir. Zamanla renk değiştiren ve küflenen gözenekli çimento harç yerine dayanıklı epoksi kullanmak akıllıca olur. . Duvar kağıdı veya boya olursa? Boya tercih ediyorsanız elbette neme ve küfe dayanıklı olmalı. Pek çok markanın ıslak hacimler için ürettiği boyalar var. Duvar kağıdıysa suyu ve nemi emdiğinden kolayca soyulabilir. Bu yüzden mümkünse direkt suyla temas etmeyen alanlarda kullanın. Islak hacimler için yoğun vinil esaslı kağıtlar öneriliyor.

DOĞRU BANYO MOBİLYASI

Evin diğer kısımlarında olduğu gibi banyoda da depolama çok önemli. Bu yüzden seçtiğiniz mobilyalar estetik olduğu kadar fonksiyonel de olmalı.

Nasıl bir depolama sistemi? Ne kadar depolama alanına ihtiyaç olduğunun belli bir hesaplaması yok elbette. Ama her gün kullanılan gereçler ve eşyaları düşünerek bir çıkarım yapılabilir. Bundan yola çıkarak depolama birimleri de yerleşimin başında planlanmalı.

Armatür dolap seçimini etkiler mi? Yaratmak istediğiniz stille ilgili bir durum. Ancak armatürlerin dolap tercihlerine etkisi yok. Eklektik armatürler de modern bir banyoda mükemmel kontrastlar yaratır.

Banyonuzu daha lüks gösterecek dekorasyon fikirleri: 6 farklı örnek