gazanya-çiçeği-bakımı

Gazanya çiçeği bakımı, özellikleri ve dikkat edilmesi gerekenler

Son güncelleme:

Gazanya çiçeği bakımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntıları anlatıyoruz. Gazanya beyaz, turuncu-sarı tonları ve pembe renkli çiçekleriyle bahçenin göze çarpan bitkilerindendir. Papatyagillerin göz kamaştıran üyelerinden biridir ‘Gazanya çiçeği’.

GAZANYA ÇİÇEĞİ ANLAMI

Koyun gözü’ ya da ‘Hazine çiçeği’ isimleriyle de bilinen Gazanya çiçeği görünümü ile  kendine hayran bırakan bir güzelliğe sahiptir. Gazanya çiçeği anlamı görüntüsünden de anlaşılacağı üzere güzellik ile eş değer bir anlama gelmektedir.

GAZANYA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Bilimsel adı ‘Gazania’ olan çiçeğin 20’den fazla türü mevcuttur. Gazania rigens (eski adı G. splendens), Gazania linearis,  Gazania krebsiana gibi türleri vardır. Anavatanı Güney Afrika’dır.

Gazanya beyaz, turuncu-sarı tonları ve pembe renkli çiçekleriyle bahçenin göze çarpan bitkilerindendir.

NERELERDE YETİŞİR?

Güneşli yerlerden çok hoşlanır. Geceleri ve güneşsiz havalarda çiçeklerini kapatır. Bu nedenle gölge yerleri sevmez.

Gazanya Asteraceae (papatyagiller) familyasının ‘Cichorioideae‘ grubundan olduğu için karahindiba bitkisine de benzetilir. Göz alıcı güzelliğe sahip bu çiçekler farklı renkte çiçekleriyle Avustralya, Yeni Zelanda, Akdeniz çevresinde doğal bitki örtüsü şeklinde yayılım göstermiştir.

Gazanya çiçeği
Gazanya

GAZANYA ÇİÇEĞİ NASIL BİR ORTAMDA YETİŞTİRİLİR?

Dış mekanda bakım isteyen bu bitki uzun yıllar yaşayabilme özelliğine sahiptir.

Gazanya çiçeği güneşli yerlerden çok hoşlanır. Geceleri ve güneşsiz havalarda çiçeklerini kapatır. Bu nedenle gölge yerleri sevmez. Yaz başında çiçeklenme başlar. Bu dönemden itibaren, her gün su ister. Aşırı sulamadan kaçının. Kumlu, geçirgen ve besin bakımından zengin toprak iyi gelir. Üretimi tohumla yapılır.

TOPRAK SEÇİMİ NASIL OLMALI?

Gazanya çiçeği bakımı ile ilgili en önemli noktalardan biri toprak seçimi ve sulamadır. Suyu bünyesinde tutmayan, geçirgen, kumlu ve kuru toprağı sever. Ağır killi toprak olmaması da önemlidir. Az asidik özellikte olan veya nötr topraklarda daha iyi sonuç alabilirsiniz. pH 7.5-5.5 arası idealdir.

GAZANYA SULAMA

Yaz başında çiçeklenme başlar. Bu dönemden itibaren, her gün su ister. Aşırı sulamadan kaçının.

Güneş altında sulama yapmayın. Dipten ve akşam saatlerinde yapılan sulama, bitkinizin sağlıklı gelişmesini sağlar. Bordürlerde ve çiçek tarhlarında kullanıldığında şık görünür. Yer örtücü olarak da kullanabilirsiniz.

GAZANYA NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

Gazanya çiçeğinin nisan ayında çiçek açması için eylül ayında, haziran ayında çiçeklenmesini istiyorsanız ocak ayında tohum ekimini yapmalısınız.

Çıkan fideleri nisan ayında saksılara ya da bahçenize dikebilirsiniz. Hazır fideleriyse yaz aylarında dikebilirsiniz. Güneş altında sulama yapmayın. Dipten ve akşam saatlerinde yapılan sulama, bitkinizin sağlıklı gelişmesini sağlar. Bordürlerde ve çiçek tarhlarında kullanıldığında şık görünür. Yer örtücü olarak da kullanabilirsiniz.

İlkbahar mevsiminden sonbahara kadar Gazanya bitkisinin çiçekleri sabahları açar ve akşamları ise kapanır. Fakat soğuk havalardan çok etkileneceği için mutlaka soğuklardan korunmalıdır. Ilıman iklim seven Gazanya tohumlarının etrafa yayılmasıyla her dönem kendiliğinden çıkar.

GAZANYA ÇİÇEĞİ TOHUMU

Gazanya çiçeğinin tohumu rüzgarlı havalarda çok çabuk etrafa dağılmaya meyillidir. Etrafa yayılan çiçeklerin tohumları hemen çimlenir ve birkaç hafta içinde filizlenmeye başlar. Tohumu ayrıca ayırmak isterseniz sağlıklı bir çiçeğini ayırabilirsiniz.

Gazanya

GAZANYA ÇİÇEKLERİ SOLARSA NE YAPMALI?

Eğer bitkinin çiçekleri solarsa mutlaka steril bir makas yardımıyla kesilmelidir. Solan çiçekleri dallarından itibaren kesilirse, bahara bir kez daha tomurcuklanır.

GAZANYA NE KADAR BÜYÜR?

Bitki boyu 60 cm’ye kadar uzayabilmektedir. Bakımı kolay bitkilerden biridir. Güneşe karşı dayanıklıdır. Bu nedenle parklarda ve bahçelerde sıkça rastlamanız mümkündür.

GAZANYA ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Gazanya çiçeği tohumla, çelikle ve kökten ayırma yöntemiyle çoğaltılabilir. En kolay yöntem tohumla ve kökten ayırma yöntemidir.

Üretimi tohumla yapılır. Bitkinizin nisan ayında çiçek açması için eylül ayında, haziran ayında çiçeklenmesini istiyorsanız ocak ayında tohum ekimini yapmalısınız. Çıkan fideleri nisan ayında saksılara ya da bahçenize dikebilirsiniz. Hazır fideleriyse yaz aylarında dikebilirsiniz.

GAZANYA YENİR Mİ?

Gazanya çiçeği ayrıca birçok ülkede yiyecek olarak da tüketilen bir bitkidir. Yeni açan taze yaprakları baharat olarak kullanılmaktadır.

Solmaya yakın çiçekleri de kurutulup kaynatılarak bitki çayı olarak tüketilmektedir.

Küstüm çiçeği bakımı nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir?