bodrum nesli tükenen evlerden biri

Bodrum’da 200 yıllık taş evi gezdik! Artık nesli tükenen evlerden biri…

Bodrum merkezde o eski daracık sokaklardan birinde artık nesli tükenmeye yüz tutan 200 yıllık taş bir ev var.

Ev özellikle yazları çok fazla misafir ağırlıyor; bahçe bunun için en güzel mekan. Özellikle her sabah komşularla içilen bahçe kahvesi ev sahiplerinin vazgeçilmezleri arasında.

ÜÇ KATLI, 200 YILLIK, NİCE SAVAŞLARDAN SAĞ ÇIKMIŞ BİR TAŞ EV

Önce mavi ahşap panjurlarını selamlıyoruz, bahçe kapısından içeri süzülerek giriyoruz, olabildiğince sessiz. Saygıyla eğiliyoruz avludan içeri girerken. Karşımızda nice savaşlardan sağ çıkmış tam 200 yıllık bir taş ev var. Ev üç katlı bir yapı. Söylentilere göre üçüncü katı askerler tarafından savaş zamanında gözetleme kulesi olarak, diğer katlar ise mesken olarak kullanılmış. Bölgede hala bu ev ‘kule ev’ olarak biliniyor. Vidinli Ailesi bu eve 1991 yılında taşınmış. Sedef Vidinli ve ailesinin 25 senedir yaşadıkları bu ev, geçmişten günümüze kadar bir çok aileye yuva olmuş.

Evin tasarımı için özel bir şeyler yapılmamış. Genellikle otantik hali korunmaya çalışılmış. Evin eskiyen ve artık çökmeye yüz tutmuş tavanı, aslına uygun olarak 2012 senesinde tamamen yenilenmiş. Ahşap kirişli tavan hala çok güzel ve büyüleyici.

SAVAŞ ZAMANINDAN KALMA SAHANLAR

İlk olarak üç anahtar karşılıyor girenleri. Merdivendeki sahanlar, savaş zamanında, İstanköy yani bugünkü Yunan Adası Kos’tan toprak altından çıkma. Merdivendeki bakır kazan el yapımı, dövme bakırdan. Vidinli Ailesi’ne kalan aile yadigarlarından.

Oturma odası en çok kullanılan mekanlardan. Tavanı, hiç bozulmadan günümüze kadar gelebilmiş. Katranlı tahtadan yapılma. Özelliği ise dayanıklılığı. Pencereleri geniş sövelere sahip ve ahşap doğrama orijinali göz önünde bulundurularak 1995 senesinde yenilenmiş.

Yapının orijinal halinden bugüne kadar gelen pek çok mimari detayı bozmadan işlevsel kullanım alanları yaratılmış. Bunlardan biri de eskiden şöminenin olduğu niş. Şimdi mutfakta pişirme alanı olarak kullanılıyor.

RAFLARIN RENGİ HİÇ DEĞİŞTİRİLMEDİ

Üst kattaki yatak odasındaki rafların rengi hiç değiştirilmemiş. Eskiden beri mavi olan bu ahşap raflar Bodrum’un geleneksel mavi-beyaz evlerinin de kimliğini yansıtıyor. Duvar içine gömülü olan bu raflar eskiden yüklük niyetine kullanılırmış. Eski dokuma kilimleri o zaman buralarda saklarlarmış. Yatak üzerindeki bez bebekler ev sahibinin kendi tasarım dükkanı Taş Ev Tasarım’dan.

Butik otel tadında 200 metrekarelik bir Alaçatı evi