Aralık ayının meyvesi kestanenin faydaları ve kestaneli tarifler

Latincesi Castanea Sativa olan kestane, meyve olarak bilinse de lif ve karbonhidratça zengin bir tohumdur. Osmanlı’dan günümüze Türk yemek kültüründe nişastalı yapısından dolayı lezzet verici ve kıvam arttırıcı olarak özel bir yere sahiptir. Ayrıca;

  • Yağ oranı düşük kestane, B1, B2 ve C vitaminlerince zengindir.
  • İçeriğindeki flavanoidler sebebiyle güçlü bir anti-oksidandır.
  • Demir minerali açısından zengindir. Ayrıca kalsiyum, magnezyum ve çinko gibi vücudumuz için önemli birçok minerali barındırır.
  • İçeriğinde glüten olmaması sebebiyle çölyak ve glüten hassasiyeti olanların rahatlıkla tüketecekleri bir besindir.
  • Yüksek karbonhidratlı olması sebebiyle diyet yapanlar ve diyabet hastaları sınırlı olarak tüketmelidir.

KESTANELİ TARİFLER

Kestaneli tariflerimizle sofralarınıza lezzetli ve sağlıklı yemekler hazırlayabilirsiniz.

MANTARLI KESTANE ÇORBASI

MALZEMELER: 1 soğan • 1 diş sarımsak • 2 yemek kaşığı tereyağı • 10 adet kestane mantarı • 4 su bardağı tavuk suyu • 2 su bardağı közlenmiş kestane • 1 su bardağı krema • 1 tatlı kaşığı tuz • 1 çay kaşığı karabiber • Üzeri için: Frenk soğanı

YAPILIŞI: Bir tencerede tereyağını eritin. Soğanı yemeklik doğrayın, sarımsağı ince kıyın ve pembeleşinceye kadar soteleyin. Doğranmış mantarları ekleyip 3-4 dakika daha soteledikten sonra kestaneleri ve tavuk suyunu ilave edin. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte tencerenin kapağını kapatıp kestaneler yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan alıp kremayı ekleyin ve blender ile pürüzsüz bir çorba elde edene kadar çekin. Servis kaselerine paylaştırıp üzerlerine kıyılmış frenk soğanı serpin.

Çorbayı fincanda içelim! – Çorbaları kulplu ya da kulpsuz fincanlarda sunabilirsiniz.

KESTANELİ MAKARNA

MALZEMELER: 1 paket kalem makarna • 50 g tereyağı • 500 g haşlanmış kestane • 1 kutu krema • 1 tatlı kaşığı zerdeçal • 1 tatlı kaşığı tuz • Taze kekik

YAPILIŞI: Makarnayı kaynar tuzlu suda haşlayıp süzün. Tencereye tereyağını alıp eritin. Haşladığınız kestaneleri iri parçalara bölüp tereyağında kavurun. Tuz, zerdeçal ve kremayı ekleyip bir taşım kaynatın. Süzdüğünüz makarnayı ekleyip iyice harmanlayın. Taze kekik yapraklarıyla süsleyip sıcak servis yapın.

Cam kaseler, sürahi, Ikea.

Sunum farkı – Makarna salatasını mini bardak ya da kaselerde yuvarlak bir tepsiye dizerek servis edebilir, salata sosunuzu ise sürahi ya da şişeye koyabilirsiniz.

KESTANELİ KEK

MALZEMELER: 4 yumurta • 1.5 su bardağı tozşeker • 1 su bardağı sıvı yağ • 1 su bardağı süt • 3 su bardağı un • 1 çay bardağı kuru üzüm • 1.5 su bardağı haşlanmış kestane • 1 limon kabuğu rendesi • 1 limon suyu • 1 çay bardağı rende çikolata • 1 paket kabartma tozu • 1 paket vanilya • Üzeri için: Pudra şekeri

YAPILIŞI: Derin bir karıştırma kabına yumurtaları kırın ve tozşekeri ekleyip mikser ile iyice kabarana kadar çırpın. Sıvı yağ, süt ve unu ekleyip çırpmaya devam edin. Kuru üzüm, kestane parçaları, limon kabuğu rendesi, limon suyu, rende çikolata, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip spatula ile karıştırın. Kek pişireceğiniz kalıbı yağlayın. Kek harcını boşaltın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğutun  ve üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.

Kek nerede? – Kestaneli keki emaye bir sos tenceresinde pişirip onunla servis etmek mi? Bizce çok şık bir fikir!

Yılbaşı menüsüne ek, lezzet tarifleri: Panna Cotta, vişne şurubu, kurabiye