Sağlıklı çimler için iyi fikirler

0

Çimlerinizin önümüzdeki yıl daha sağlıklı ve canlı hale gelmeleri için, şimdiden onları ekerken ve korurken doğru adımları atın.

1. İlk önce toprağı hazırlayın: Bel küreği veya pulluk kullanarak toprağı 20 cm derinliğe kadar belleyin. Tırmık yardımıyla toprağı düzeltin, topakları dağıtın, yabancı maddeleri temizleyin. Kürek kullanarak toprak seviyesini eşitleyin (taşları temizleyin, çukurları doldurun). Rulo ile toprağı sıkıştırın. Kalan taşları temizleyin. Tekrar tırmık yardımıyla toprağın yüzeyini düzeltin. Ekim sırasında mükemmel sonuç almak için, bu düzeltme işlemi özenle yapın. Toprağı hazırlama işlemleri güneşli bir günde ve kuru toprak üzerinde yapmaya dikkat edin.

2. Çim ekimi: Tohum serpme işlemi toprak kuruyken yapılmalıdır. Yağmurlu veya rüzgarlı havalarda tohum serpmeyin. Tohum serpme işlemi sırasında sırtınızı rüzgara verin. Tohumları karıştırın. Tohumların yarısını bir yöne, kalan yarısını ise diğer yöne doğru yürüyerek serpin. Bir geçtiğiniz yerden bir daha geçmemek için ekim yapılacak alanı parsellere bölün. Çim ekilecek alanın kenarlarına daha fazla tohum serperek, çim alanın sınırlarını belirginleştirin. Tırmık yardımıyla, tohumların üzerini hafifçe toprakla kapatın (1cm’den az). Bunu yaparken , tohumları bir araya toplamamaya özen gösterin. Tohumların üzerini ince elenmiş toprakla kapatın. Tohumların toprakla tam olarak temasını sağlamak için kuru toprak zemini rulo yardımıyla iyice sıkıştırın. Kuraklık zamanında, hafif yağmurlama ile sulayarak, toprağı 5 cm derinliğe ulaşacak şekilde nemli tutun.

3. Bakım: Çimlerin çıkma süresi kullanılan tohum karışımına göre değişiklik gösterir. Yaklaşık 2 ila 3 hafta içinde çıkmaya başlarlar. İlk defa biçme: Çim, 10 cm yüksekliğe ulaştığında, 5-6 cm’den sonrasını keskin bıçaklar kullanarak biçin. İlk biçmeden sonra, köklerin topraklara daha iyi temas etmesini sağlamak için üzerinden ruloyla geçebilirsiniz. Devamlı bakım: Çimleri genel olarak hep 1/3 oranında kısaltın. Çim biçme makinesinin ulaşamadığı yerler için misinalı çim biçme makinası veya çim budama makası kullanın. İlkbaharda haftada bir, yazın 15 günde bir biçin.

4. Sulama: Yazın sulama, hafif yağmurlama şeklinde ve toprağın derinlemesine nem alması için (yaklaşık 10 cm derinliğe kadar) tercihen akşamları yapın. Kış aylarında ise yağışlar yeterli olacaktır.

5. Gübreleme: Yılda 2-3 defa (nisan-mayıs-temmuz-eylül dönemi) ağır salımlı gübre kullanılabilir.

6. Yıllık bakım: Yabani otların temizlenmesi: İkinci biçmenin ardından yeni çim için uygun ilaçlama ile yabani otları temizleyin. 4-5 biçme işleminden sonra (çim ekiminden sonraki 2. yıl) yeniden uygun yabani ot temizleme ilacı uygulayın. Ürün için öngörülen ilaçlama dozajlarına mutlaka uyun.
Havalandırma: İlkbahar ve sonbahar aylarında havalandırma işlemi yaparak çim artıklarını temizleyin. Yosun temizleme: Yosun, gölgede kalan sıkı toprakta oluşur. Yosun öldürücü serpin ve ilaç etkisini gösterdikten sonra çim havalandırma tırmığı veya elektrikli çim havalandırma makinesi kullanarak yosunları temizleyin. Onarım: Çimin hasar gördüğü yerleri onarmak için tamir çimi ekebilirsiniz. Bitim işleri: Net bir görünüm elde etmek için çim kenar kesici kullanabilirsiniz. Bu sayede toprak ve çim kesilerek çimin istenilen sınırların dışına taşması önlenir.

Yorum yazın

E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.