Mutfakta kış hazırlıkları

0

Yazın taze lezzetlerinin tadını kış aylarında da çıkarabilmek için onları kavanozluyor soğuk kış günlerine hazır ediyoruz. Hadi mutfağa geçelim.

PEMBE DOMATESLER NE OLUR?

Domates püresi ve leziz domates sosları olur. Kavanoza da, şişelere de koyabilirsiniz. Etiketlerseniz çok daha şık görünmelerini sağlayabileceğiniz gibi karışmalarını da önlersiniz.

Domates Sosu

Malzemeler: 2 kg salçalık domates • 1 kg salçalık kırmızı biber • 10 adet yeşil biber • 2 adet acı etli biber • 2 adet soğan • 2 diş sarımsak • 1 kahve fincanı toz şeker • 1 çay bardağı üzüm sirkesi • 1 çay kaşığı hardal • 1 çay bardağı zeytinyağı • 2 tatlı kaşığı kaya tuzu • 1 adet çubuk tarçın • 1 diş karanfil • 5-6 tane karabiber • 2 dal taze reyhan

Yapılışı: Domateslerin kabuğunu soyup küp şeklinde doğrayın. Süzgece aktarıp fazla suyunu süzün. Biberleri yıkayıp çok ince zar şeklinde doğrayın. Soğanları küp küp doğrayıp sarımsakları havanda ezin. Tencerede zeytinyağının yarısını ısıtıp soğanları ve sarımsakları kavurun. Domatesleri, biberleri ve baharatını ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp 30 dakika kadar kaynattıktan sonra ateşi kısın ve 1 saat daha kaynatmaya devam edin. Şekeri, taze reyhanı, hardalı, sirkeyi, tuzu ve kalan zeytinyağını ilave edip 20 dakika daha kaynatın. Karışımı ocaktan alın, blenderle püre haline getirin. Domates sosu sıcakken, sterilize ettiğiniz kavanozlara aktarın. Kullanılmamış ve strelize edilmiş kapaklarla sıkıca kapatın. Sosu ters çevirerek, oda ısısında, 12 saat boyunca hiç kıpırdatmadan soğutun.

Domates Püresi

Malzemeler: 10 kg domates (tercihen ayaş domatesi) • 4 yemek kaşığı kaya tuz

Yapılışı: Domatesleri yıkayıp kaynar suyun içine atın. Birkaç dakika sonra içinden alarak kabuğunu kolayca soyun. Mutfak robotunda püre haline getirin. Domatesleri koyu bir kıvam alana dek, arada bir karıştırarak kaynatın. Bu süreç yaklaşık 1 saatinizi alır. Pişmesine yakın 4 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyin. Ocaktan alın. Sterilize edilmiş kavanozlara hemen aktarın. Sterilize edilmiş ve kullanılmamış kapakla sıkıca kapatın. Kavanozları ters çevirerek bir gece boyunca oda ısısında, yerinden kıpırdatmadan bekletin.

Kumaş, şişeler, etiket, Ikea. Kavanozlar, Lav. Sepet, tutacak, Porland

 

TURŞU KURALIM

Aklınıza gelebilecek tüm sebze ve meyvelerin turşularını da kurabilirsiniz. Mutfak raflarında gökkuşağı gibi bir etki yaratır!

Yeşil Fasulye Turşusu

Malzemeler: 2 kg taze fasulye • 5 diş sarımsak • 1 çay bardağı üzüm sirkesi • 1 yemek kaşığı kaya tuzu • 1 tatlı kaşığı toz şeker • Kaynar su

Yapılışı: Fasulyeleri yıkayıp süzdükten sonra uçlarını kesin. Kaynar suyun içine atın. Yüksek ateşte 3 dakika haşlayın. Haşladığınız fasulyeleri suyun içinden çıkartıp buzlu suyun içine atarak şoklayın. Daha sonra suyun içinden alarak kavanoza dik olarak yerleştirin. Aralarına sarımsakları, tuzu, şekeri, üzüm sirkesini ilave edin. En son kaynar suyu kontrollü olarak fasulyeler tamamen suyun içinde olacak şekilde dökün. Kavanozların ağzını, daha önceden kullanılmamış ve iyice sterilize edilmiş kapaklarla sıkıca kapatın. Kavanozların hepsini ters çevirin. Bu işlemle böylece yarım saat kadar kavanozların sızıp sızmadığını kontrol etmiş olursunuz. Bir gün sonra kapaklarını tekrar kontrol edip iyice kapandığından emin olun. 20-25 gün sonra fasulye turşunuz hazırdır. Bu işlemi havuç ve biberler için de uygulayabilirsiniz.

Galvaniz sepet, ahşap tepsi, Mudo Concept. Kavanozlar, Lav. Gri galvaniz vazo, uzun kavanoz, Ikea.

 

YÜKSEK CAZİBE

Orman meyveleri renkleriyle de büyülüyor. Marmelat ve reçellerin çabuk bozulmaması için mini kavanozlarda saklayın.

Orman Meyveli Anjelik Eriği Marmelatı

Malzemeler: 2 kg anjelik eriği • 500 gr ahududu • 2 kg toz şeker • 1 çay kaşığı tereyağı • 1 çay kaşığı limon tuzu

Yapılışı: Erikleri yıkayın, süzüp dilimleyin. Tencereye aktarın. Üzerine şeker ekleyin. Bir gün bekletin. Ertesi gün tencereyi ocağa alın. Tahta bir kaşıkla karıştırarak yüksek ateşte erikler yumuşayıncaya kadar pişirin. Erikler yumuşayınca ahududu ve tereyağını ilave edin. Birkaç taşım kaynatıp ocaktan alın. Soğuyunca ikinci kez ocağın üzerine alın. Tekrar kaynatın. Biriken köpükleri temizleyin. Reçeli tekrar ocaktan alıp soğutun ve üçüncü kez tekrar ocağın üzerine alın. 5 dakika kaynayınca limon tuzunu ilave edin. Çok fazla zedelemeden karıştırın. 10 dakika kaynatıp ocaktan alın. Soğuyunca kavanozlara aktarın. Kavanozu strelize edilmiş ve hiç kullanılmamış kapaklarla sıkıca kapatın.

Ölçü kabı, saksı, lavanta, kurulama bezi, Ikea. Kürek, şişe, kavanoz, etiket, Porland.

 

TAZE LEZZETLER

Dilim şeftaliler kış aylarında da tazesi gibi yenebilir. Ayrıca tatlılara da çok yakışır.

Şeftali Konservesi (Birer litrelik iki adet kavanoz için)

Malzemeler: 10 adet büyük boy şeftali (tercihen sert olanlardan seçin) • 12 su bardağı su • 3 su bardağı toz şeker • 1 limonun suyu • 2 adet tarçın çubuğu

Yapılışı: Şeftalileri yıkadıktan sonra kaynar suyun içinde kabukları soyulma aşamasına gelene dek bekletin, soyun ve dört dilime ayırın. Üzerine limon suyu ekleyip kararmasını engelleyin. Tencereye 12 bardak su doldurun. Su ısınınca şeker ve tarçını ekleyin. Sürekli karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. 10 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. Şeftalileri sterilize ettiğiniz kavanozların içine aralarda boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin. Kavanozun kapağını kapatmadan önce kavanozun etrafını iyice kurulayın. Sterilize ettiğiniz kapaklarla sıkıca kapatın.

Kavanozlar, Lav. Sepet, şişelik, Mudo Concept. Kumaş, Ikea.

 

HAZIRLAYAN İLKE YILMAZ FOTOĞRAFLAR HANDE GÖKSAN TARİFLER İNCİ BAK/EAT DRINK SHOOT STUDIO

Yorum yazın

E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.