Bahar temizliği nasıl yapılır?

Son güncelleme:

Bahar temizliği rehberimizde mevsimsel temizlik önerilerinden hangi zemini nasıl temizleyeceğinize, bahar temizliğinin pratik yollarından doğal temizlik ürünlerine kadar merak ettiğiniz bir çok ipucu sizleri bekliyor.

BAHAR TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Sıra geldi mevsimsel temizlik önerilerine… Bu işler biraz zamanınızı alabilir, ancak temizliği oda oda yapıp belirli bir sıraya koyarsanız, işinizin kolaylaştığını göreceksiniz. İlk olarak tüm evde yapılması gereken bahar temizliği adımları şu şekilde;

MUTFAKTA TEMİZLİK

MUTFAK TEMİZLİĞİ
  • Mutfak tavanını silin.
  • Fırını temizleyin.
  • Buzdolabının içini silin.
  • Mutfak dolaplarının içini boşaltın ve temizleyin.
  • Raflara asılı mutfak gereçlerini silin.
  • Kiler dolabındaki yiyeceklerin son kullanma tarihlerini kontrol edin ve ayıklayın.
  • Derin dondurucunun içini temizleyin.

Detaylar: Mutfakta nereyi, ne ile, nasıl temizlemeli?Mutfak temizliği nasıl olmalı? Temizlik mutfakta başlar

OTURMA ODASINDA TEMİZLİK

  • Deri mobilyalarınızı temizleyin.
  • Kitaplığınızdaki kitapların şekillerinin bozulmaması ve kırışmaması için yerlerini değiştirin.
  • Ağır perdeleri, halıları ve örtüleri kaldırın.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Halı temizliğinin ipuçları – Halı nasıl temizlenir? Nasıl yıkanır?

YATAK ODASINDA TEMİZLİK

  • Şiltenizi döndürün.
  • Şiltenizin ve yatak çerçevenizin tozunu alın.
  • Yastıkları yıkayın.
  • Battaniyeleri ve yorganları kuru temizlemeye verin.
  • Dolapların içini temizleyin ve baharlık kıyafetlerinizi çıkarın.

İlginizi çekebilir: Yorgan, kışlık kıyafetler, halı gibi tekstil ürünleri nasıl saklanmalı?

BANYODA TEMİZLİK

  • Tarihi geçmiş kozmetik, duş malzemesi ve ilaçlarınızı atın.
  • Klozet, duşakabin gibi alanları temizleyin.

Detaylar: Banyo temizliği için pratik bilgiler! Klozet, duşakabin, zemin nasıl temizlenir?

HER GÜN YAPMANIZ GEREKEN 5 TEMİZLİK VE DÜZEN ADIMI

Eğer bu 5 maddeyi her gün yaparsanız, evinizi daha düzenli tutmayı rahatlıkla başarabilirsiniz. Böylece yapacağınız haftalık ve mevsimsel temizlik de kolaylaşır.

  • Yatağınızı yapın: Yapılmış bir yatak, odanızın düzenli görünmesini sağlar. Çevresindeki kıyafetleri de toplarsanız odanız neredeyse düzenlenmiş demektir.
  • Yığılmayı önleyin: Bir odayı terk etmeden, etrafınıza göz atın ve yerinde olmayan eşyaları ait oldukları yere koyun. Evdekilere de bunu yapmasını söyleyin.
  • Temiz pişirin: Yemek yaparken kirlenen tabak ve tencereleri lavabonun içine koymak yerine sudan geçirip bulaşık makinesine yerleştirin.
  • Dökülen şeyleri hemen silin: Tezgah ya da ocağın üzerine dökülen domates sosunu, banyoda dökülen makyaj malzemelerini kurumadan silin, böylelikle daha kolay temizlenir.
  • Mutfak zeminini hemen süpürün: Her akşam yemekten sonra mutfak zeminini süpürün. Bu sayede haftalık temizlik yaparken mutfak zeminini temizlemeniz çok daha kolay olur.

HANGİ ZEMİNİ NASIL TEMİZLEMELİ?

Zemin temizliğinde malzeme önemli. Zemini kaplayan malzemenin cinsine göre malzeme ve araçları seçmek gerekir.

MERMER NASIL TEMİZLENİR?

Doğal taşların temizliği diğer malzemelere göre daha fazla özen istiyor. Sentetik bazlı temizleyicileri ve çamaşır sularını mermer yüzeylerde kullanmayın.

Yapılan en büyük hatalardan biri banyo ve mutfaklardaki mermerlerin temizliğinde kireç çözücü kullanmak. Kireç taşından oluşan mermerde, kireç çözücü kullanmak mermeri çok kısa sürede aşındırarak derin hasarlara neden olur ve kullanılmaz hale getirebilir.

Mermer gözenekli bir yapıya sahiptir ve sıvıları çok hızlı bir şekilde emebilir. Kahve, portakal suyu, şarap gibi sıvılar dökülür dökülmez ılık bir bez yardımıyla vakit geçirmeden temizleyin.

Mermer temizliğinde sirkeden mümkün olduğunca uzak durun. Birçok yüzey için doğal bir temizlik maddesi olan sirke oluşturduğu korozyon nedeniyle mermerler için uygun değildir.

LAMİNANT PARKE NASIL TEMİZLENİR?

laminant-parke döşeme

Laminat parke evlerde yer döşemelerinde sıklıkla tercih edilen bir malzeme. Deterjan parkede iz bırakabileceği için silme işleminin ardından kurulama yapılması gerekir.

Laminat parke üzerinde kesinlikle metal içerikli bez, sert yüzeyli sünger kullanılmamalı. Toz toplayıcı ve mikrofiber bezler tercih edilmeli. Silerken Arap sabunu ve sirke kullanabilirsiniz.

Bir kovaya Arap sabunu (ve arzu ederseniz dezenfekte etmek için bir miktar sirke) koyun. Su ile iyice karıştırın ve parkeleri bu karışımla silin. Sonra mutlaka kurulayın.

Ayrıca, aşındırıcı kimyasallar yerine ahşap temizleyici veya sıvı bulaşık deterjanı ile de temizleyebilirsiniz.

AHŞAP PARKE NASIL TEMİZLENİR?

doğal ahşap yüzey temizleyici

Bahar temizliği için ahşap parkeler, temizliği en zor döşemelerden biri. En büyük düşmanı ise çizikler ve su. Sert ve aşındırıcı malzemeler kullanılırsa çabuk çizilir ve orijinal görünümünü kaybeder.

Çok sık su ile temizliği yapılırsa zamanla kabarmalar oluşur. Ahşabın zarar görmemesi için ağzına yumuşak aparat takılmış olan elektrikli süpürgesi ile tozunu almalısınız.

Daha sonra ahşap temizleyici eklenmiş ılık su ve mikrofiber bez ile çok ıslak olmayacak şekilde silebilirsiniz.

SERAMİK KARO NASIL TEMİZLENİR?

Konu zemin ve bahar temizliği oldu mu, seramik karolar bakımı en rahat olan yüzeylerden biri. İhtiyacınız olan tek şey; temizlik malzemesi ve su gibi bir kaç basit temizlik aracı. Öncelikle elektrik süpürgesi ya da normal süpürge yardımıyla seramik karo üzerindeki seyrek kiri alın.

Az bir miktar yüzey temizleyicisini ılık su ile karıştırın ve seramik karoları bu karışım ile silin. Kimyasal yüzey temizleyici yerine Arap sabunu da kullanabilirsiniz.

Kesinlikle tuz ruhu, kireç çözücü türü kimyasallar kullanmayın, derzlere ve seramiklerin yüzeyine zarar verir.

BAHAR TEMİZLİĞİ – DUVAR NASIL SİLİNİR?

duvar-kağıdıyla-dekor

Bahar temizliğinde en önemli noktalardan biri duvar temizliği. Çünkü duvarları yılda ancak bir ya da iki kez temizleriz.

  • Duvarları kolay silmek için, duvar temizliğine başlamadan 1-2 saat önce odanın ortasına büyük bir kova ya da leğen içinde kaynar su bırakıp pencereleri ve kapıyı kapalı tutun. Bu şekilde duvardaki kirler yumuşayacak ve temizlemek daha kolay olacaktır.
  • Kirler yumuşadıktan sonra bulaşık deterjanı ile su karışımıyla duvarları silin. Duvar kağıtlarının çok koyu lekeler barındırmaması için sık aralıklarla temizlenmesi gerekir.
  • Ayda bir kez elektrik süpürgesinin fırçalı ucuyla duvar kağıtlarına yapışan tozları alırsanız leke oluşumunu engelleyebilirsiniz.
  • Yaklaşık 3 ayda bir ağartıcı içermeyen bulaşık deterjanını bol su ile karıştırıp yumuşak bir bezle duvar kağıtlarını temizleyin.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Duvar kağıdındaki lekeler nasıl çıkartılır? İşte 12 soruda duvar kağıdı…

MUTFAK DUVARINDA YAĞ KİRİ NASIL TEMİZLENİR?

Mutfakta yemek yapıldığından, yemeklerin yağı, salçası mutfak duvarlarında leke ve iz barındırır. Bu lekeleri çıkarmak için bazen klasik temizleyiciler yeterli olmayabilir. Bu sebeple mutfak duvarlarını bol tuzlu suya batırılmış bez ya da süngerle temizlemek daha pratik bir yöntem.

CAM SİLMENİN PÜF NOKTALARI

cam-silmek
  • Beze biraz sirke damlatıp camları silmek, parlak ve izsiz camlara kavuşturur.
  • Gazeteye cam temizleyici sıkıp da camlarınızı silebilirsiniz.
  • Temizlik için kullanacağınız suya biraz yumuşatıcı katarsanız, camlar hem kolay temizlenir, hem de kolay toz tutmaz.
  • Camı normal bezle silin, ardından mikrofiber bez ile kurulayın.
  • Kovaya deterjanlı su koyun, çekbasın süngerli kısmını suya batırın, camı silin ve diğer tarafıyla fazla suyu alın, kurulama da gerekmez.

Camlarınızı temizlerken hoş kokmalarını da sağlamak için bir parça suyun içine 10 damla lavanta ya da limon otu yağı karıştırın ve camları bu karışımla silin. Bu karışımın bir başka avantajı da sinekleri camlarınızdan uzaklaştırmak olacaktır.

MERMER LAVABOLAR NASIL TEMİZLENİR?

mermer lavabo

Mermer lavabolar düzenli temizlenmediğinde sararmalara maruz kalır. Üstelik mermerin temizliği kolay değildir. Lekelerin sonradan daha zor bir hale gelmemesi için, çok kirlenmesini beklemeyin.

• Eğer mermer lavaboya içeriğinde boya olan lekeler bulaştıysa, amonyaklı çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Çamaşır suyunu lavaboya döktükten sonra, yumuşak bir süngerle iyice ovalayın. Bu işlemin ardından lavabonuzu tamamen durulayın.

• Eğer lavabonuzda yağ lekesi varsa, kimyasal içerikli ürünlerden kullanabilirsiniz. Yağ çözücü spreyler, lekeleri kolayca çıkaracaktır. Spreyi sıktıktan sonra biraz bekleyin ve daha sonra bol suyla durulayın.

• Farklı türde kalıcı ve zor lekeler için ayrı bir karışım hazırlayabilirsiniz. Amonyaklı çamaşır suyu ile yüzde 20 oranında oksijenli suyu karıştırarak lekeli bölgelere uygulayın. Yine biraz bekledikten sonra bol su ile durulayın.

• Mermer lavabodaki hafif sararmalar içinse arap sabunu ve suyu karıştırarak, tüm yüzeyi yumuşak bir süngerle ovun ve durulayın.

• Eğer pas lekesi oluşmuşsa, oksalit asit kullanarak lekeden kurtulabilirsiniz. Bir kabın içine sıcak su doldurunuz ve içerisine 1 tatlı kaşığı oksalit asit ekleyin. Suyun içinde eriyen oksalit asit, etkili bir temizleyici olacaktır. Bir bez ile lekeleri ovalayabilirsiniz. Bu işlemleri yaparken eldiven kullanmayı ihmal etmeyin.

EVİYENİZ PASLANMAZ ÇELİK Mİ?

Nemli bir beze az bir miktarda paslanmaz çelik kremi dökün, yüzey üzerine hafifçe ovarak yayın ve nüfuz etmesini bekleyin. Suyla durulayın ve kuru bir bezle parlatın.

Bulaşık teli gibi malzemelerin çelik eviyenizin üzerinde uzun süre kalmasına izin vermeyin. Çünkü uzun süre temas ettiklerinde çelik malzemenin paslanmasına sebep oluyor. Çamaşır suyu gibi ağartıcı veya klor içeren temizlik malzemeleri de çelik üzerinde leke yapabilir.

Bahar temizliği ile ilgili önerilerimizi beğendiyseniz “Evde Düzen” sayfamız da ilginizi çekecektir.

Evde yapılan en büyük 6 temizlik hatası

Doğal temizlik malzemeleri ile pratik çözümler

Evin havası nasıl temizlenir? 11 adımda hava tazelensin

Bahar temizliği sırasında yapılan 10 hata ve çözüm yolları