Mutfak temizliği nasıl olmalı? Temizlik mutfakta başlar

Son güncelleme:

Mutfak temizliği hepimiz için oldukça önemli. Bir evin mikroplardan arınmış, hijyenik ve temiz olması gereken bölümlerinden biri ve belki de en önemlisi mutfak. Gelişen teknoloji ve ürünler sayesinde temiz tutmak artık çok daha kolay ve zahmetsiz.

Son yıllarda yeni tasarımlar ve dekorasyon stilleriyle birlikte tüm ailenin genişçe vakit geçirdiği, birlikte olduğu bir yaşam alanına dönüşen mutfaklarda temizlik ve hijyenin de önemi arttı. 

Uzmanlar bu alanda çalışmalara hız vererek kişilerin daha temiz, çevreye saygılı ve mikroplardan arınmış bir mutfakta yaşaması için her geçen gün yeni ürünler geliştiriyorlar. Son teknolojiyle üretilen deterjan ve temizlik ürünleriyle mutfakta korkmadan çalışmak artık mümkün.

MUTFAKTA TEMİZLİK İLKELERİ

Lezzetli olduğu kadar sağlıklı yiyecekler hazırlamanın temel kuralı elbette temiz mutfak. Peki mutfak temizliği nasıl olmalı?

Bir mutfağın daima temiz ve hijyenik olması için en temel kuralları hepimiz biliyoruz. Ancak bunu uygularken doğru ürün hangisi, nereden başlamalı ya da nasıl uygulanmalı gibi sorularınız için kısa bir liste hazırladık:

MUTFAK TEMİZLİĞİ NASIL OLMALI?

  • Tabak, tencere ve yiyecek saklama kaplarını makinede yıkanmadan önce içinde biriken yemek artıklarını mutlaka temizleyin.
  • Bulaşıkları açıkta bekletirseniz mikropların bulaşması ve çoğalması artar.
  • Yemek artıklarını kurutmadan ve uygun spatula ya da fırça ile temizleyin. Yeterince temizlenmiyorsa makineye koymadan önce yarı, yarıya sulandırılmış çamaşır suyu ile de silebilirsiniz.
  • Yerlere dökülen yiyecekleri hemen temizleyin. Eğer bekletirseniz bu hem hijyeni önler, hem de zeminde kalıcı lekelenmelere neden olabilir.
  • Fırın, eviye, ocak ve hatta buzdolabının her zaman temiz olması gerekir. Günümüzde artık kendi temizliğini yapabilen fırınlar, özel bir sistemle hijyen sağlayan buzdolapları olsa da siz işinizi riske atmayın ve kullanım sıklığına göre belli aralıklarla cihaz temizliğini ihmal etmeyin.
  • Bulaşık bezleri ve süngerleri iyice temizlenmezse birkaç saat içinde üzerinde bakteri üremeye başlar. Bu hijyen açısında istenmeyen bir durum yaratır. Bu yüzden her temizlik sonrası bezleri kaynatarak yıkayın ve süngerlerinizi deterjandan arınmış olarak kurutun.
  • Et keserken kullandığınız bıçağınızı diğer gıdalara bakteri bulaşmaması için sildikten sonra kaynar su içinde bekletin ve dezenfekte edin.
  • Lavaboda biriken yiyecek artıkları nemli ortamda bakteri üretirler. Bu yüzden lavabonuzu periyodik olarak klorlu su ya da çamaşır suyu katkılı deterjanlarla dezenfekte edin.

MUTFAK TEMİZLİĞİ İÇİN YEDİ PRATİK ÖNERİ

  1. Dibi kir tutan sürahinin içine bir avuç tuz ve sirke dökün, çalkalayın.
  2. Parlaklığını kaybeden paslanmaz çelik kapları ve çatal, bıçak takımlarını suyunu sıktığınız limon kabukları ile ya da ılık sirkeli su ile ovun.
  3. Parlaklığını kaybeden eski cam sürahinizi yarısına kadar gazete kağıdı ile doldurun, üçte birine sıcak su koyup iyice çalkalayın.
  4. Sık kullanılan teflon tava ve tencereler zamanla sararır. Bunun için arada bir içine su ve miktar çamaşır suyu koyun, kaynatın. Daha sonra önce sıcak ve sonra soğuk su ile durulayın.
  5. Çiğ et ve tavuk ürünlerinin suyunda bulunabilecek bakteriler, pişmiş gıdalara bulaşarak tehlike oluşturur. Bunu önlemek için tezgah ve lavaboyu sabunlu sıcak suyla yıkayın veya dört çeyrek bardak suya, bir çay kaşığı klor katıp durulayarak dezenfekte edin.
  6. Yağlı şişeleri önce deterjanla yıkayın. Sonra içine sodalı su koyarak beş dakika çalkalayın. En son kahve telvesi ilave edin ve çalkalayıp dökün.
  7. İsli ve kararmış mutfak eşyalarını güneşte kuruttuğunuz limon kabukları ile ovarak parlatabilirsiniz.

MUTFAK İÇİN PRATİK FİKİRLER VE DEKORASYON

Mutfak için pratik fikirler, öneriler ya da dekorasyon örnekleri için “Mutfak Dekorasyonu” sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Lavabo tıkanması nasıl açılır? Tesisatçı çağırmadan lavabo açma yolları