Mutfakta nereyi, ne ile, nasıl temizlemeli?

0

Mutfak temizliğini yaparken her alanı farklı şekilde temizlemek gerekiyor. Peki bunların hangi alanlar olduğunu ve nasıl temizleneceğini biliyor musunuz?

Tezgahınızı nasıl korursunuz?
– Hangi malzemeden olursa olsun mutfak tezgahınızın üzerinde direkt olarak birşey kesmeyin. Mutlaka kesme tahtası kullanın.
– Sıcak tencere ve tava gibi şeyleri tezgahın üzerine koymayın. Nihale kullanın.
– Tezgahınızın üzerine altı ıslak ya da yağlı  olabilecek bardak, sürahi, yağ şişesi gibi ürünleri koymayın, leke bırakabilir.

Hangi tezgah nasıl temizlenir?
Ahşap: Nemli bir bez ile silip kurulayın. Arada tezgahınızı yağlayın.
Seramik:
Aşındırmayan bir temizleyici ve nemli bir bez ile silin. Asidik bir temizleyici kullanmayın.
Granit/Mermer: Yumuşak bir bezle arada silin. Gerektiğinde ılık su ile ıslatılmış bir bez ve uygun temizleyici ile temizleyin. Eğer yüzeyine su damlarsa hemen kurulayın. Üzerinde limon gibi asidik şeyleri kesmeyin.
Laminat:
Yumuşak bir bez ve uygun temizleyici ile silin.
Paslanmaz çelik:
Üzerinde rahatlıkla parmak ve su izi kaldığı için düzenli olarak silmeniz gerekir. Yine yumuşak bir bez ve uygun temizleyiciyi kullanın.

Püf noktaları
Zemin: Mutfak zemini en çabuk ve çok kirlenen yerlerden biridir. Bu alanda işinizi kolaylaştırmak için elinizin altında bir mop bulundurun. Yemek yaptıktan sonra zeminin üzerinden yüzey temizleyici eklenmiş su ile geçerseniz lekelerin önüne rahatlıkla geçersiniz.
Eviye: Eviyenizi sürekli olarak temizlemeniz gerekir. Bu alanı temizlerken genel kural sert temizleyici madde ve fırça kullanmamaktır. Çünkü eviyenin içini çizebilirsiniz. Eviyenin içindeki yağ birikintilerini uygun bir mutfak temizleyicisi ve yumuşak bir bez ile temizleyin. Temizledikten sonra içini bir bez ile kurulayın.
Ocak ve fırın: Temizliğe başlamadan önce ocağınızın ya da fırınınızın kapalı olduğundan ve sıcak olmadığından emin olun. Çünkü sıcak bir zemini ıslak bez ile temizlemeye çalışmak, buharlardan dolayı oluşan yanıklara davetiye çıkarır. Ocağınızın üzerine dökülenleri düzenli olarak silmek temizlik yükünüzü hafifletir. Her kullanımın ardından  ocağınız soğuduğunda nemli bir bezle hafifçe silebilirsiniz. Metal kısımları ise bulaşık deterjanı ve sünger ile etkili bir biçimde temizleyebilirsiniz. İnatçı lekeleri de leke çıkarıcı temizlik maddeleri ve bir bez ile hemen temizleyin. Ocağınızın ve fırınınız açma kapama düğmeleri  çıkabiliyorsa, onları sıcak ve sabunlu suyla yıkayıp kurutun. Temizlik maddesi, mekanizmanın içine kaçıp göstergelerin bozulmasına neden olabilir. Fırın kapaklarının neredeyse hepsi kolay temizlenebilmesi için sökülebilir olarak dizayn edilmiştir. Fırınınızın kapağını yerinden çıkardıktan sonra dikkat etmeniz gereken bir kaç nokta vardır. Öncelikle çok fazla su içinde bekletmemelisiniz çünkü bu bazı bölgelerinde paslanmaya neden olabilir. Ayrıca kullanacağınız bez sert yüzeyli olmamalıdır. Fırınınızın içini temizlemek için çeşitli temizlik malzemeleri kullanabilirsiniz ancak dikkat etmeniz gereken nokta metalleri kazımamaktır. En uygunu ise fırın temizliği için üretici firmanın önermiş olduğu ürünü kullanmaktır.

Yorum yazın

E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.