Halı temizliğinin ipuçları – Halı nasıl temizlenir? Nasıl yıkanır?

Son güncelleme:

Halı nasıl yıkanır? ya da halı nasıl temizlenir? sorularına yanıt arıyorsanız, önerilerimiz var. Eğer halınız ilk günkü gibi gözükmüyorsa, artık onu iyice temizleyip yepyeni bir hale getirmenizin zamanı da gelmiş demektir. Peki bunu nasıl yapmalısınız?

Halıya yapışan tozlar, oluşan lekeler halıda kötü bir görüntüye sebep olur. Bu yüzden halıların düzenli ve rutin bir şekilde temizliği yapılmalıdır. Yoksa oluşan bu kir ve tozlar zamanla mikroba dönüşerek kötü görüntüden ziyade kötü bir koku da yayabilir. Bu da sağlığınız açısından büyük risk taşır.

ELEKTRİKLİ SÜPÜRGE İLE BAŞLAYIN

Lekeleri temizlemeden önce halınızın üzerindeki gevşek kir, toz, saç veya evcil hayvanınız varsa onun tüylerini elektrik süpürgesi ile temizleyin. Mobilyaların altında kalan bölümü de temizleyin.

Kanepe, koltuk ve yatağın altına elektrikli süpürgenizin ucunu sokun, ya da mobilyanız sandalye gibi hafif bir mobilya ise kenara çekip altını öyle süpürün. Süpürgeliklerin arasını temizlemek için elektrik süpürgenizin aparatlarını kullanın.

LEKELERİ YOK EDİN

Halı temizliğinin ipuçları için lekeleri temizliği. Halınızı elektrikli süpürge ile süpürdükten sonra üzerindeki lekeleri görmeniz de kolaylaşacak. Lekeleri, kuruyup halıya yapışmadan önce temizlemek en iyi yöntemdir.

Lekeyi bastırarak temizlemelisiniz. Sürterek silmek lekenin halıya daha fazla bulaşmasına neden olacaktır. ‘Halı lekesi neyle çıkar’ diyorsanız, deterjan kullanabilir ve lekenin çeşidine göre aşağıdaki teknikleri uygulayabilirsiniz:

  • Sakız gibi yapışkan maddelerin üzerine buz sürüp lekenin sertleşmesini sağlamak, temizliğini çok daha kolay hale getirecektir.
  • Kokusu olan lekeler için, eşit miktarda ılık su ve sirkeyi karıştırın daha sonra lekenin üzerine temizlik beziyle sürün.
  • Halı temizleme tozu ya da şampuanı da kullanabilirsiniz. Şampuanı suyla karıştırmadan önce talimatını mutlaka okuyun. Genelde bu tür temizlik ürünlerinin suya karıştırılması gerekir. Halınızın büyüklüğüne göre yeteri miktarda şampuan kullanın.

Halınızı fazla ıslatmamaya çalışın, gereksiz deterjan harcamakla kalmayıp halının kuruma süresini de uzatmış olursunuz. İnatçı lekeleri sert kıllı fırça kullanarak fırçalayın. Halıyı kurumaya bırakın. Kuruduktan sonra, şampuan kalıntılarını elektrikli süpürgeyle süpürün.

DERİN TEMİZLİK ZAMANI

Soluk ya da nört renkli bir halıya sahipseniz derin bir temizlik yapmanız gerekebilir. Açık renk halılar kiri daha çok belli edeceğinden dolayı temizliği daha zordur ya da çok yünlü halılar daha fazla toz kaldırabilir. Bunun için halı temizleyici bir ürün kullanmalısınız. Kirli olan halı yüzeyini orlon bir bez ve beyaz sabunla birlikte silebilirsiniz.

Ilık su dolu bir kap içerisine biraz sirke koyarak ikinci kez halınızı durulama amaçlı tekrar silmelisiniz. Halınızı sildikten sonra pencereleri açıp odayı havalandırarak yaklaşık bir gün kadar kurumaya bırakın. Halının cinsine göre temizlik de farklılık gösterebilir, temizlik talimatını mutlaka okuyun.

HALI VE DÖŞEME TEMİZLEME İPUÇLARI

Halı ve döşemelikleri bir halı ya da döşeme şampuanıyla temizlerseniz kirleri kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Bu işlemde ihtiyacınız olanlar temiz bir bez, sıcak su ve şampuan.

Halılardan gelen kötü kokuların önüne geçmek istiyorsanız üzerlerine karbonat serpiştirerek bir saat kadar bekleyin. Daha sonra elektrik süpürgesi ile serpiştirdiğiniz tozları toparlayın. Halının üzerindeki kötü kokuların gittiğini göreceksiniz.

Ayrıca halı yıkama makineleri ile döşemeliklerinizi de temizleyebilirsiniz. Buhar bu işi kolaylaştırmak için birebir. Eğer bu iş için buharlı bir temizleyiciniz yoksa ütünüzün buharından da faydalanabilirsiniz.

Duvardan duvara halı nasıl kaplanır? Bu tarifle kendiniz kaplayabilirsiniz

Kanepe ve halılara sinen kötü kokular için çözümler