Ekim ayında hangi çiçekler ekilir? 10 soğanlı bitki çeşidi

Ekim ayında hangi çiçekler ekilir? Kolları sıvayın! Erken bahardan itibaren bizi renk cümbüşüne boğacak, bir tablo görüntüsü oluşturacak soğanlı bitkiler için bahçenizde ve saksılarınızda yer açın. Şimdi onları toprakla buluşturma zamanı…

AĞLAYAN GELİN ÇİÇEĞİ

AĞLAYAN GELİN ÇİÇEĞİ
AĞLAYAN GELİN ÇİÇEĞİ

Ağlayan gelin (Fritillaria imperiaris) ülkemizde doğal olarak Hakkari ve Adıyaman’da yetişir. Çiçeği ters laleye benzer. Endemik bir türdür. Sonbaharda dikilen soğanları şubat sonu, mart başında açar. Soğuk iklim bitkisidir. Dayanıklıdır. Formu, kan kırmızı, göz kamaştırıcı rengi ve kadife hassaslığındaki çiçeğiyle estetik bir görüntüye sahiptir. Genellikle her sapta altı çiçek meydana gelir ve çiçekleri ters şekilde büyür. Boyu 60-80 santimetre arasındadır. Geçirgen, zengin toprak ister.

DAĞ LALESİ

DAĞLALESİ
DAĞ LALESİ

Dağ lalesi (Anemone) Ranunculaceae ailesinin bir üyesidir. Çok fazla çeşidi vardır. Mor, kırmızı, beyaz güzel çiçeklere sahiptir. Sonbaharda küçük yumrularını bir gece suda beklettikten sonra dikimini yapabilirsiniz. Mart-mayıs döneminde çiçeklenir. 10-15 santimetre boya ulaşan dağ lalesi, çiçek tarhlarında ya da saksılarda güzel bir görüntü oluşturur. Humusça zengin ve geçirgen toprak ister. Yarı gölge ya da güneş, güzel çiçeklerini sergilemesi için idealdir.

ARAP SÜMBÜLÜ

ARAP SÜMBÜLÜ
ARAP SÜMBÜLÜ

Arap sümbülü (Muscari) Hyacinthaceae ailesindendir. Ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nde, Toros Dağları’nın denize bakan makilik alanlarında doğal olarak yetişir. Marttan itibaren çiçeklenme başlar. Üzüm salkımını andıran mavimsi mor, pembe ya da beyaz çiçekler açar. Bazı türleri çok hoş kokuludur. Ancak geçirgen ve kuru toprak sever. Güneşli ve yarı gölge alanlarda yetiştirebilirsiniz.

ÇİĞDEM ÇİÇEĞİ

ÇİĞDEM ÇİÇEĞİ
ÇİĞDEM ÇİÇEĞİ

Çiğdem (Colchicum) Liliaceae ailesindendir. Güneş sever ama yarı gölgede de mutlu olur. Erken dönemde, bulunduğu iklime bağlı olarak, ocak sonu ya da şubat ayı başında çiçeklenir. Nisan sonuna kadar da çiçekli kalır. Ülkemizde 22 kadar çeşidi vardır. Anadolu’nun neredeyse tamamında doğal olarak yetişir. Organik maddece zengin, yumuşak ve geçirgen toprak ister. Küçük soğanlar halinde satılır. Toprağa 5-10 santimetre derinliğinde dikilmelidir. 5-10 santimetre dikim aralığında bahçenize ya da saksınıza yerleştirebilirsiniz. Bakımı ve yetiştirilmesi kolay bir bitkidir.

ALLİUM ÇİÇEĞİ

ALLİUM ÇİÇEĞİ
ALLİUM ÇİÇEĞİ

Allium Alliaceae ailesinin üyesidir. Yüzlerce farklı türü vardır. İlkbahar aylarında açar. 5-150 santimetreye kadar boylanabilir. Kesintisiz güneş ışığı ister. Geçirgen toprak yetişmesi için idealdir. Kanaatkardır; fakir toprakta bile yetişebilir. Büyük saksıda ya da taş bahçelerinde yetiştirirseniz, güzel bir görüntü elde edersiniz. Kesme çiçek olarak da kullanabilirsiniz.

SÜSEN ÇİÇEĞİ

SÜSEN ÇİÇEĞİ
SÜSEN ÇİÇEĞİ

Süsen (Iris) Iridaceae ailesindendir. 300 kadar türü vardır. Kış sonu, ilkbaharın ilk günlerinde çiçek açar. Kök, sap ve yumrularını ayırarak çoğaltabilirsiniz. Geçirgen, hafif kumlu toprak onun için idealdir. Fazla su istemez. Güneş ya da yarı gölge sever. 60 santimetre kadar boylanabilir. Bordür, kaya bahçeleri ve büyük saksılarda yetiştirebilirsiniz. Oldukça dekoratif görüntüye sahip çiçekleri vardır.

KARDELEN

KARDELEN
KARDELEN

Kardelen (Galanthus) Amaryllidaceae ailesindendir. Beyaz çiçekleri kış ortasından nisan ayına kadar üzerindedir. Soğuğa dayanıklıdır; karın altından bile gülümsemeye devam eder. Soğanlar sonbaharda dikilir. Üç yılda bir yavru soğanlarının temizlenmesi gerekir. Bu işlem yapılmazsa bitkinin çiçeklenmesi azalır, keyifsizleşir. Geçirgen, humusça zengin toprakta yetiştirebilirsiniz. Toprak nemli kalacak şekilde sulama yapın.

LALE

LALE
LALE

Lale (Tulipa) Liliaceae ailesindendir. Geçirgen, hafif kumlu, organik maddece zengin toprak arar. Çiçek açması için, soğanlar uzun zaman serinliğe ihtiyaç duyar. Çok sayıda türü, bu türlerin de melezleri vardır. Soğuk hava koşullarında yetiştirebilirsiniz. Soğanı büyük olan lalenin çiçeği de büyük olur. Güneş ya da yarı gölge sever.

NERGİS ÇİÇEĞİ

NERGİS ÇİÇEĞİ
NERGİS ÇİÇEĞİ

Nergis (Narcissus) Amaryllidaceae ailesindendir. Nemli, geçirgen ve organik maddece zengin toprakta yetiştirebilirsiniz. Güneş ve yarı gölge sever. 20-30 santimetreye kadar boylanır. Nergis soğanları sonbaharda dikilmelidir. Kışın son günlerinde çiçek açar. Sarı, beyaz ya da turuncu çiçekleri kokuludur. Solan çiçekleri hemen kesin. Böylece açacak yeni çiçeklere de fırsat vermiş olursunuz. Dayanıklı bir bitkidir. Bakım için potasyum ve fosforca zengin gübre takviyesi yapılmalıdır. Üzerinde bulunan zarımsı kılıf yırtıldıktan sonra kesebilir, evde nergislerinizi ağırlayabilirsiniz.

Nergis bakımı hakkında detaylı bilgiye Nergis çiçeği bakımı, sulaması ve çoğaltması nasıl yapılır? Anlamı nedir? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

SÜMBÜL

SÜMBÜL
SÜMBÜL

Sümbül (Hyacinthus) Hyacinthaceae ailesindendir. Soğanları 5-8 santimetre aralıklarla dikebilirsiniz. Bahçede ya da saksılara diktiğiniz sümbül soğanları mart başında açar. Geçirgen ve az kumlu toprağa bayılır. Toprak nemli kalacak şekilde sulama yapmaya devam edin. Ama, fazla su soğanların çürümesine yol açar; unutmayın. Dona dayanıklıdır. Serin yer sever. Güneş ya da yarı gölgeye yerleştirmeye dikkat edin.

Sümbül çiçeği bakımı hakkında detaylı bilgiye Sümbül çiçeği bakımı ve yetiştirilmesi nasıl olmalı? Püf noktalar yazımızdan ulaşabilirsiniz.

SONBAHARDA BİTKİ BAKIMI NASIL YAPILIR? VİDEO

10 soruda soğanlı bitkiler: Ne zaman dikilir? İşte detaylar

Ekimde bahçeye dikilebilecek 5 bitki