hercai-menekşe-Viola tricolor bakımı

Hercai menekşe tohumu nasıl ekilir? Hercai bakımının püf noktaları

Son güncelleme:

Hercai menekşe çiçeği hakkında bilgi arıyorsanız doğru yerdesiniz. Hercai çiçeği bakımı ve sulaması nasıl yapılır? Hercai nasıl çoğaltılır? sorularının yanıtını Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf Evim’e anlattı.

Hercai menekşeler renkleriyle ve görüntüsüyle ilkbaharda enerjimize enerji katan bir bitkidir. Park, bahçe, saksı her yerde rahatlıkla yetişen hercai bitkisinin bakımı, sulaması, çoğaltılması nasıl yapılmalıdır?

HERCAİ ÇİÇEĞİ BAKIMI VE SULAMASI NASIL YAPILIR?

Hercai bitkisi humuslu toprak sever. Ayrıca demir eksikliği olmaması için hafif asidik topraklarıda sever. Ağustos sonu ve Eylül ayı başlarında dikimleri gerçekleştirilir.

Sulaması saksı tabaklarından yapılırsa bitkinin gelişimi açısından daha olumlu sonuçlar alırsınız. Sürekli sulanmasına gerek yoktur. Toprak nemini koruduğuna emin olmanız yeterlidir.

Aydınlık ortamları çok sever. Sıcak ve yarı gölgeli yerleri sever. Soğuğa dayanıklı bir bitkidir. Fakat don olaylarından etkilenebilir. Çok yıllıktır.

HERCAİ MENEKŞE ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Her yıl gelişerek yayılır. Dikkat edilmesi gereken bir hususta eğer bahçede bakımını gerçekleştirecekseniz sümüklü böceklerden korumanız gerekir. Yoksa bitki küser ve çiçeklerini açmaz. Tohumdan çoğaltılabileceği gibi fide şeklinde alınıp dikilebilir.

Hercai menekşe

HERCAİ MENEKŞE NEDİR?

Yabani bir bitkidir. Melezleri ilk kez Avrupa’da üretilmiştir. Eşit büyüklükte olmayan ve her birinde iki ayrı renk bulunan beş tane kadife taç yaprağı vardır. Yaprakları kalbe benzer. Hem renkli, hem yumuşaktır.

Yaprakların biri aşağıya, dördü yukarıya bakar. 20 santimetreye kadar uzar.

HERCAİ MENEKŞE TOHUMU NE ZAMAN EKİLİR?

Menekşe tohumlarını yaz sonuna doğru büyük saksılara ya da toprak doldurduğumuz portakal sandığı gibi sandıklara ekebiliriz. Çıkan fideler sonbahar sonuna doğru saksılara ya da bahçeye taşınabilir.

Geçen yıldan kalma menekşeler varsa dip kısımlarından birkaç köklü parçaya ayırıp saksıda çoğaltabiliriz. Ancak, menekşeler, tohumdan üretildikleri ilk yıl çok daha güzel ve güçlü olurlar. İkinci yıl zayıflayıp, küçülürler. Köklü parçalara ayırmanız, istediğiniz sonucu vermeyebilir.

HERCAİ MENEKŞE RUTUBETİ SEVER

Hercai menekşe humusça zengin toprağa bayılır. Rutubet hoşlarına gider. Kısmen gölgeli ya da yarı güneşli yerlerde yaşamak isterler. Toprağın kuru olması gerekir.

Kış aylarında çiçeklerinin üstüne yağan kar onları üşütür. Silkelemenizi beklerler. Çok su istemezler. Toprak kurursa su verebilirsiniz.

EN POPÜLER ÜÇ MENEKŞE TÜRÜ

Dayanıklılığıyla ünlü menekşe, Afrika’nın dekorasyon stili gibi, etrafa enerji ve renk saçar. Saksıda ve bahçede yetiştirilebilen çeşitleriyle her ortama uyum sağlar.

Hercai menekşe

Hercai menekşe: Beş iri taç yaprağıyla rengarenktir ve sanki gülen bir yüze sahiptir. Kışın dahi çiçek açan hercai menekşe bakımı ve yetiştirilmesi en kolay bitkilerden biridir. Bu nedenle genellikle balkonlarda, kamusal alanlarda, parklarda yetiştirilmesi tercih edilir. Tohumla üretilir, kaprissizdir, her türlü toprakta yetişir.

Cezayir menekşesi

Cezayir menekşesi: Adına birçok şiir ve şarkı yazılan Cezayir menekşesi, adının geldiği Cezayir’de yetişmez. Avrupa, Kafkaslar ve Türkiye’de doğal olarak yetişen türleri, mor, eflatun ve beyaz renkte çiçekler açar. Narin ve kaprisli bir çiçek olmayan Cezayir menekşesinin bakımı da kolaydır; kışın, gölgede yetişir, yapraklarını dökmez.

Afrika menekşesi

Afrika menekşesi: Evlerde, saksılarda yetiştirilen Afrika menekşesinin anavatanı Tanzanya’dır. Mor, pembenin türlü tonlarında ve beyaz açan çiçekleriyle yıl boyunca çiçekli kalabilen, direkt olmayan güneş ışığını, ılık ortamı ve nemi seven bir çiçektir. Yaprakları her zaman yeşil ve diridir; su değmesine karşı hassastır.

Bezelye çiçeği nedir ve nasıl ekilir? Sweet pea bakımı