En çok satılan, popüler çiçekler

Son güncelleme:

En çok satılan, popüler çiçekler hangileri? Eğer siz de bu sorunun yanıtını merak ediyorsanız, her yıl mutlaka satın alınan, birbirinden güzel popüler çiçekleri listeledik.

MONSTERA DELICIOSA

Devetabanı aydınlık mekanları çok sever. Hava akımından çok çabuk etkilenir. Bu nedenle yaprak uç ve ortalarında kurumalar oluşur. Bitki bu tarz ortamdan korursanız o da zamanla yaralarını onarır.

Nemli ortamı çok sever. Yapraklarını su püskürtücü ile nemlendirmeyi ihmal etmeyin. Toprak olarak torflu ya da kumlu bahçe toprağı sever. Kökleri dar alanları sevmez. Bu nedenle derin saksılara dikmelisiniz. Devetabanı nem sever. Bu nedenle toprağı çok kurumadan sulaması yapılmalıdır.

Detaylar: Devetabanı çoğaltma ve bakımı nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir?

STARLİÇE

Starliçe (Cennet kuşu)

Benzersiz renklere ve görünüşe sahip olan starliçe çiçeği Strelitziaceae familyasındandır. Ülkemizde starliçe, turna gagası, cennet kuşu çiçeği, papağan çiçeği isimleriyle bilinmektedir. 

Yüksek nemli ve havadar yerleri çok sever. Öğle güneşinin yakıcı etkisinden korunarak özellikle sabah ya da akşam güneşinden faydalanması sağlanmalıdır. Çiçeklenme süreci ilkbahardan yaz sonuna kadar devam eder.

Starliçe’nin çiçeklenmesi için belli bir yaşta olması gerekir. En az üç yıllık bir bitki olmalıdır.

Starliçe nemli ortam sevdiği gibi toprağınında nemli olmasını ister.

Detaylar: Starliçe bakımı nasıl yapılır? Cennet kuşu çiçeği nasıl çoğaltılır?

ZZ PLANT

Zamia bitkisinin Araceae familyasında başka türü yoktur. Tektir ve yakın akrabaları yoktur. Zamia bakımı zahmetsiz, dayanıklı bir iç mekan bitkisidir. Filtrelenmiş gün ışığını çok sever. Yani tül perde arkası ışığına yakın bir yere konumlandırılmalıdır. Hiçbir cisme temas etmekten hoşlanmaz. Hemen hemen tüm bitkilerde olduğu gibi kalorifer, klima gibi kaynaklara yakın olmayı sevmez.

Güneşe maruz kalırsa yapraklarını hemen sarartır. Kumlu, geçirgen toprakta yaşamayı çok sever. Sulaması, toprak nemi kontrol edilerek ve toprak eşit şekilde ıslanacak şekilde yapılmalıdır. Uzun süre susuzluğa dayanabilir. Fakat düzensiz ve hiç sulamayıp bir anda bol su verdiğiniz takdirde ne yazık ki bitki köklerini çürütebilirsiniz.

Detaylar: Zamia bitkisi bakımı nasıl yapılır? Zamia (zeze) çiçek açar mı?

ALOCASIA POLLY

Aydınlıktan faydalanmayı seven bir bitkidir. Fakat iç mekanda filtrelenmiş gün ışığı yani perde arkası ışığı almayı daha çok sever. Fakat bu ışığa çok uzak olmayacak şekilde konumlandırmanız gerekiyor.

Bulunduğu iç mekanın düzenli havalndırılması da çok önemlidir. Bitkileri genel olarak iç mekan bakımlarında havasız bir ortamda yetiştirmek sağlıkları açısından sorunların doğmasına neden olur.

Dış mekan bakımında da öğle güneşinin yakıcı etkisi altında kalmadığı fakat sabah ya da akşam güneşinin yakıcı olmayan etkisine maruz kalabileceği bir noktada konumlandırıp bakım sağlayabilirsiniz.

Fil kulağı eğer bakım koşullarını çok severse inanılmaz büyüklükte yapraklarıyla gelişim göstermeye devam eder. Dev bitkiler içinde en gösterişli olanlarından biridir.

Fil kulağı bitkisi nemli bölgelerde inanılmaz sağlıklı gelişir.

Detaylar: Fil kulağı bitkisi (Alocasia Polly) bakımı nasıl olmalı? Püf noktalar

FICUS LYRATA BAMBİNO

Keman yapraklı kauçuk ismiyle de bilinmektedir. Moraceae (Dutgiller) familyasının Ficus (incir) cinsinin Ficus lyrata türüdür. Görkemli, iri yapraklara sahiptir. Ficus lyrata epifit bitkilerdendir. Doğal alanlarında hayatına epifit olarak ağaç üstünde başlar ve tohumları çimlendikten hemen sonra ağaçlara tutunmasına yardımcı olan kökleri toprağa sıkıca tutunarak gelişimine devam eder.

İç ve dış mekan bakımı için uygun bitkilerden biridir. Dış mekanda epey mutlu ve sağlıklı gelişim gösterir.

Derin ve alt tabanı bol hava delikli saksılarda yaşamayı sever.

Aydınlık, havadar ortamlarda yaşamak ister. Güneşin yakıcı etkisine direk maruz bırakılmamalıdır.

Detaylar: Kauçuk çiçeği bakımı: Sulama, çoğaltma ve tüm püf noktalar

PİLEA PEPEROMİOİDES

Son Yılların en popüler bitkilerinden biri olan Pilea, Türkçe’mizde Çin para bitkisi ve Misyoner çiçeği olarak da bilinmektedir.

Işık geçirgen yaprağının güzelliği ile popüler olan Pilea, bakımı basit bitkiler arasında yer almaktadır.

Direkt güneş ışığına maruz kalmamalı ve toprağını az miktarda nemli tutmak yeterlidir.

Sağlıklı bir Pilea için her iki yılda bir saksı ve toprağını değiştirmek yeterlidir.

Pilea’nızın saksı ve toprağını değiştirirken drenajı iyi olan çok amaçlı veya tropikal torf-toprak karışımlarını kullanabilirsiniz.

Doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Kuzey ve doğu cephe penceresinin önünde düşük veya orta ışık seviyesinde iyi şekilde gelişecektir.

CALATHEA MARANTA (DUA ÇİÇEĞİ)

Dua çiçeği

Dua çiçeği, Marantaceae ailesinin ‘maranta’ cinsinden bir türüdür. Dua çiçeği ‘maranta’ ismini İtalyalı botanik uzmanı olan Maranta’dan almıştır. Dua çiçeğinin birçok türü bulunmaktadır. Bunlardan biride Calathea lancifolia’dır.

Dua çiçeği, geceleri şeklini fiziksel olarak değiştirir. Adeta dua eden bir kişinin ellerini andırır. Bu fiziksel değişikliği nedeniyle dua eden birini andırdığı düşünülüp dua çiçeği ismi verilmiştir. Dua çiçeğinin tüm türlerinde aynı özellik bulunur. Yani adeta dans eden yapraklara sahiptir.

Dua çiçeği, hassas yapraklara sahiptir. Sıcak havaları sever. Fakat soğuk havadan çok çabuk etkilenir. Soğuğa maruz kaldığında yapraklarında kuruma meydana gelir ve bitkinin hastalanmasına neden olabilir. Bu nedenle nem oranı dengeli bir şekilde sağlanmalıdır. Kuruma ve yaprakların kıvrılması en sık rastlanan olumsuzluklardan biridir. Bu durumda aklınıza toprağınızın nemli olup olmaması gelmelidir. Eğer uzun süredir kuru bir toprakta bakıyorsanız mutlaka toprağını nemlendirmelisiniz. Islaklık ve nemlilik karıştırılan iki kavramdır. Eğer toprak ıslak yani çamurlaşmış şekilde sulanırsa bitki kökleri zarar görecektir ve yapraklardan çok ıslaklıktan dolayıda etkilenecektir. Topraktaki nem hissi dokunduğunuzda size hafif serinlik hissi vermeli. Elinizde ıslak his bırakmamalı. Çok uzun süre nemli bir ortama maruz kalmasıda sıkıntılar getirecektir. İstikrarlı ve düzgün bir denge sağlanmalıdır.

Dua çiçeği, ortam olarak yarı gölge alanları sever. Işığa çok maruz kalmaktan  hoşlanmaz. Bunu yaprak rengini açarak bizlere bellli eder.

Detaylar: Dua çiçeği bakımı nasıl yapılır? Dua bitkisi çoğaltma

PACHİRA (PARA AĞACI)

Pachira aquatica , para ağacı adı verilen, yaygın olarak bulunan bir ev bitkisidir. Bitki ayrıca Refah çiçeği, Malabar kestanesi veya Saba cevizi olarak da bilinmektedir. Para ağacı bitkilerinin genellikle ince gövdeleri birbirine örülür. 

Para ağacı bitkisinin bakımı kolaydır. Sadece dikkat edilmesi gereken birkaç önemli detay söz konusudur. 

Para ağacı bitkileri, doğal ortamında içinde beş odaya bölünmüş, oval, yeşil bölmelerden oluşan meyveler üretir. Meyvenin içindeki tohumlar, kabuk patlayana kadar şişer. Kavrulmuş kuru yemişlerin tadı kestane gibidir ve öğütülerek un haline getirilebilir. Feng Shui felsefesine göre uğurlu bitkiler arasında yer alır ve sahibine şans, para getireceğine inanılır. Bu nedenle ismine de para ağacı, refah ağacı gibi isimler verilmiştir.

Yaprakları parlak bir görünüme sahiptir. Bonsai için uygun bir bitkidir.

 Susuzluğa dayanabilen nadir bitkilerden biridir. Doğal yaşam alanında boyu 18 metreyi bulsada iç mekanlarda o kadar büyüme göstermez.

Tam güneşli ya da kısmı güneş alan yerlerde gelişimi sağlıklı ilerler.

Detaylar: Pachira para ağacı bakımı püf noktaları! Budama, sulama, çoğaltma

LUCKY BAMBOO (ŞANS BAMBUSU)

Su içerisinde bakımıyla en çok tercih edilen bitkilerden biri şans bambusudur. Şans bambusu direk musluk suyunda bakılmayı sevmez. Dinlendirilmiş ya da içme suyu olarak satılan su içerisinde bakım sağlamanızı öneririz. Musluk suyu içerisinde yer alan klor ve florür bitkiyi olumsuz etkilemektedir.

Haftada bir defa suyunu yenileyebilirsiniz. Eski suyun yarısı vazoda kalacak şekilde üstünden su ekleyebilirsiniz.

Gün ışığından filtrelenmiş şekilde faydalanabileceği şekilde konumlandırın. Su dışında kalan yaprakları da neme ihtiyaç duyacağı için arada bir su püskürtebilirsiniz. 

Nemli ortamları sevdiği için mutfakta bakımı çok sevecektir. Direk güneşe maruz bırakılmamalıdır.

Detaylar: Şans bambusu bakımı nasıl yapılır? 8 başlıkta püf noktalar

BEGONİA MACULATA

Begonya Maculata bitkisi, beyaz puantiyeyi andıran yaprak görünümü ve renkli çiçekleriyle göz dolduran son yılların en sevilen begonya türlerinden biridir. 

Begonya maculata, aydınlık bir konumda, havadar bir ortamda, güneşe dik açıyla maruz kalmayacağı fakat çiçeklenme döneminde günde en az 2-3 saat güneşin çok yakıcı olmadığı saatlerde mutlaka güneşten faydalanmasını sağlayacağınız bir konumda bakılmalıdır. Yarı gölge ya da gölge alanları çok sever. Öğlen güneşini dik açıyla almaktan hoşlanmaz. Güneşe dik açıyla maruz kalırsa yaprakları soluk bir görünüm alır.

Begonya maculata, kısa ve küçük kök yapısına sahip olduğu için bitkiyi çok derin bir saksıya dikmemelisiniz. Bitkiniz geliştikçe saksı boyutunu derecelendirerek büyütebilirsiniz. Ayrıca mutlaka tabanında birden fazla hava deliğine sahip özellikte olmasına özen göstermeyi unutmayın!

Detaylar: Çilli begonya bakımı ve çoğaltma nasıl yapılır? Çiçek açar mı?

Balkonda ya da bahçede yetiştirilebilecek sıra dışı çiçekler