çilli-begonya-bakımı

Çilli begonya bakımı ve çoğaltma nasıl yapılır? Çiçek açar mı?

Çilli begonya bakımı nasıl yapılır? Çilli begonya yani begonia maculata çoğaltma ve sulama gibi detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı. Beyaz benekli yaprakları olan çilli begonya çiçek açar mı? sorusu sıklıkla soruluyor. İşte merak edilen soruların yanıtları…

Begonya Maculata bitkisi, beyaz puantiyeyi andıran yaprak görünümü ve renkli çiçekleriyle göz dolduran son yılların en sevilen begonya türlerinden biridir. Begonya türleri yıllardır her evin saksılarında yer edinmiş gözde bitkilerden biridir. Anavatanı kaynaklara göre Güney Amerika, Güney Afrika ve Asya’dır.

ÇİLLİ BEGONYA BAKIMI

Çilli begonya bakımı
  • Begonya maculata, aydınlık bir konumda ve havadar bir ortamda, güneşe dik açıyla maruz kalmayacağı bir alanda bakımı sağlanmalıdır.
  • Çiçeklenme döneminde günde en az 2-3 saat güneşin çok yakıcı olmadığı saatlerde mutlaka güneşten faydalanmasını sağlayacağınız bir konumda bakılmalıdır.
  • Yarı gölge ya da gölge alanları çok sever. Öğlen güneşini dik açıyla almaktan hoşlanmaz. Güneşe dik açıyla maruz kalırsa yaprakları soluk bir görünüm alır.
  • Begonya maculatanın yani çilli begonyanın sulamasını toprak nemini kontrol ederek yapabilirsiniz. Nemi çok seven bir bitki olduğu için toprağı çok uzun süre kuru kalmamalıdır. Fakat sulama yaparken aniden ve hızlı bir şekilde suya boğmamalısınız.
  • Dengeli bir sulama gerçekleştirmelisiniz. Yani toprağın eşit şekilde ıslanması yeterlidir. Özellikle yaz döneminde çok sık olmamak şartıyla ara ara yapraklarına su püskürtebilirsiniz. Sulama yaparken aynı sulama kabını kullanırsanız dengeli ve kararlı bir sulama periyodu gerçekleştirmiş olursunuz.
  • Begonya maculata toprak karışımı organik maddelerce zengin, humuslu, suyu bünyesinde tutmayan, taneli, geçirgen özellikte olmalıdır.
  • Begonya maculata’nın kış aylarında bakıldığı ortam sıcaklığı 15 derecenin altına düşmemelidir. Fakat yine aydınlık bir konumda bakılmaya ve bulunduğu ortamın sıkça havalandırılmasına özen gösterilmelidir.
  • Nem seven bir bitki olduğu için evin en nemli bölümü olan mutfakta bakımını sürdürebilirsiniz. Ayrıca kışın sulamasını daha seyrek periyotta ve dinlendirilmiş su ile yapmaya dikkat etmelisiniz.
  • Toprağını iki yılda bir yenilemeniz bitki sağlığı için önemlidir. Yine kuruyan yaprak ve çiçekleri mutlaka bir makas yardımıyla temizleyeme çalışın.

ÇİLLİ BEGONYA ÇOĞALTMA

Çilli begonya çoğaltma işlemini ilkbahar mevsiminde gerçekleştirebilirsiniz. Çoğaltılması kolay bitkilerden biridir. Fakat dikkat edilmesi gereken birkaç kural söz konusudur.

Tohumdan, çelikle ya da kök ayırma yöntemiyle çoğaltabilirsiniz. Tohumları kış mevsiminde uygun toprak üzerine, yüzeye yakın olacak şekilde dikiyoruz. İlkbahar mevsimine doğru filizlendikten sonra uygun saksılara bitkileri aktarabilirsiniz.

Çilli begonyayı (Begonya maculata) yapraktan çoğaltmak için bir adet orta büyüklükte yaprak seçilir. Steril edilmiş kesici yardımıyla her kesilen parçada bir damar bulunacak şekilde yaprak bir kaç parçaya kesilir. Organik bir toprak üzerine bu parçaları yerleştirin ve köklenmesine şahit olun.

ÇİLLİ BEGONYA NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR MI? NE ZAMAN AÇAR?

Çilli begonya bakımı

Çiçeklerini yaz döneminde açan begonya türleri sarı, kırmızı, pembe, beyaz ve turuncu renklere sahiptir.

ÇİLLİ BEGONYA NEDEN YAPRAK DÖKER?

Eğer begonya maculata bitkinizin çiçek ve yapraklarında dökülmeler meydana geliyorsa bu durumda önce yerini değiştirmelisiniz. Güneşe maruz kalmayacağı, aydınlık bir konuma yerleştirmeniz bitki sağlığı açısından daha iyi olacaktır.

Çilli begonya (Begonya maculata) rüzgar, hava akımı, başka cisme temas, kalorifer/klima etkisine maruz kalmaktan hoşlanmaz. Böyle bir durumda yapraklarında kuruma, sararma ya da mini yara izleri gözlemlemeniz mümkün. Bu olumsuzlukları yaşamamak adına bitkiye iyi bir konum tayin etmelisiniz. Yerini değiştirip toparlanmasına şahit olabilirsiniz.

TOPRAK VE SAKSI DEĞİŞİMİ NE ZAMAN YAPILIR?

Çilli begonya (Begonya maculata), kısa ve küçük kök yapısına sahip olduğu için bitkiyi çok derin bir saksıya dikmemelisiniz. Bitkiniz geliştikçe saksı boyutunu derecelendirerek büyütebilirsiniz. Ayrıca mutlaka tabanında birden fazla hava deliğine sahip özellikte saksı tercih etmelisiniz. Drenajı iyi sağlayamazsanız yani hava deliksiz bir saksı tercih ederseniz ne yazık ki bitki köklerininiz büyük bir hasar alacaktır.

Toprak ve saksı değişimi için en uygun zaman ilkbahar mevsimidir.

ÇİLLİ BEGONYA HASTALIKLARI

Eğer çilli begonya çiçeğine doğru bakım şartlarını sağlayamazsanız bazı hastalıklar ne yazık ki kaçınılmaz olacaktır. Küllenme hastalığı, yaprak lekeleri, kurşuni küf gibi hastalıklar sıkça görülenler arasındadır. Yine kırmızı örümcek, thripler ve yaprak biti gibi zararlılarda çok sık görülmektedir. Bazı hastalıklar basit yöntemlerle atlatılabilir. Fakat küllenme gibi hasar veren hastalıklarda çok geç kalmadan uygun zirai ilaç kullanılmalıdır. Eğer müdahaleye geç kalınırsa diğer bitkilere de bu hastalık yayılır.

Begonya bakımı nasıl yapılır? Begonya çiçeği çeşitleri, çoğaltma ve sulama

2021’in en popüler bitkileri bunlar olacak: Uzmanlar açıkladı