2024 yılının 5 temel mutfak dekor trendi — “Ev Atmosferinizi Daha Sıcak, Rahat ve Yaşanabilir Hale Getirin”

Mutfak dekorasyonu trendleri, mekanın şıklığını tamamlamaya yönelik, zarif dokunuşlara odaklanarak evinizi daha mükemmel kılma çabasında. Bu trendler, evin kalbini basit ve zarif hale getirmeye yardımcı olan küçük eklemeler ve kolay güncellemelerle dolu, aynı zamanda da son derece şık.

Bu yıl, iç tasarım dünyası genelinde olduğu gibi her odada oyun ve karakterin ön planda olduğu bir döneme giriyoruz. Bu ruh hali, mutfak dekorunu da etkiliyor. Doğru donanımlar, seçkin kumaşlar ve tasarım odaklı aydınlatma gibi unsurların bir araya gelmesiyle en misafirperver, zamansız ve görsel açıdan etkileyici modern mutfaklar ortaya çıkabilir. Şimdi tasarlamaya başlama zamanı geldi!

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

ESİNLENEN ANTİKA DONANIM

Mutfak donanımı trendleri, popüler tasarımlarını karışık metaller ve antik esintilere yönlendiriyor.

ATX Interior Design’ın kurucusu Laura Williams, “2024, mutfaklarda daha eski bir atmosferin hakim olduğu bir döneme işaret ediyor” diyor. “İnsanlar artık mutfaklarının sadece şık değil, aynı zamanda rahat ve yaşanabilir olmasını istiyor. Antik görünümlü pirinç detayları, bu özleme sıcaklık ve nostalji katıyor.”

“Bu yıl, metallerin ve tarzların cesur bir şekilde bir araya getirildiği daha fazla tasarım göreceğiz,” diyor Gray Joyner Interiors’ın kurucusu Gray Joyner. “Mutfaklarda artık sadece parlak yüzeyler görmeyeceğiz. Pirinç kaplamalar, cilalanmış bronzlar ve yağlı yüzeylerin yanı sıra, hatta tasarıma bir renk dokunuşu eklemeye başlayacağımıza inanıyorum. Şahsen ben, parmak izlerini gizleyen fırçalanmış kaplamaları tercih ediyorum.”

Pirinç veya paslanmaz çelik donanımın tercih edilmesi, uzun ömürlü olmaları ve suya dayanıklı olmaları nedeniyle özellikle popüler. Daha uygun fiyatlı kulplar genellikle daha az dayanıklı bir yüzeye sahiptir ve yağ lekelerini kolayca gösterebilir.

KARANLIK AHŞAP DOLAPLAR

Fotoğraf: Beatriz da Costa

Tasarımcılara göre, asla modası geçmeyecek bir mutfak dolabı rengi koyu ahşaptır.

Laura, “Toplum olarak minimalist beyaz ve siyah mutfak trendinden uzaklaşıyoruz” diyor. “Mutfak dolaplarında daha fazla koyu ahşap kaplama ve daha az açık meşe göreceğimizi düşünüyorum. Bu tonlar, adaçayı yeşilleri ve toz maviler gibi zarif bir şekilde tamamlanan renklerle bir araya gelecek.”

MİMARİ AYDINLATMA

Geleneksel mutfak sarkıt aydınlatmasının ötesine geçen, sadece ışık sağlamakla kalmayıp aynı zamanda estetiğe de katkıda bulunan daha fazla mimari aydınlatma kullanımına yönelik bir eğilim var.

Puntofilipino’nun kurucusu Gema Gutiérrez, “Bu mutfakta, siyah dolaplar ve büyük boyutlu modern aydınlatma parçalarıyla mekana doku ve kişilik katmanları ekleniyor” diyor. “Bu parçalar, yaşam tarzını yansıtan bir atmosfer yaratıyor; işlevselliğin güzelliği ve yaşam alanlarındaki estetik anlamı kutlayan bir tasarım.”

Blueberry Jones Design’dan Lindsie Davis, “Genel olarak, daha büyük, sanatsal aydınlatma giderek daha popüler hale geliyor” diyor. “Askı veya duvar lambaları, görev aydınlatması için hala önemli olsa da, artık gömme kutular ve UCLS kullanımı ile daha katmanlı aydınlatma trendi yükseliyor, bu da mutfaklarda daha sanatsal bir yaklaşım sunma fırsatı yaratıyor.”

CANLI PERDELER

Mutfak pencereleri, odaya renk, desen ve hareket kazandırmak için harika bir fırsattır. Mutfak perde seçeneklerini düşünenler dikkatlice seçmelidir.

Gray, “Renk ve desen konusunda mutfakta cesur olmaktan çekinmeyin” diyor. “Mutfak perdelerinde genellikle bir baskı veya renk kullanıyorum çünkü odadaki diğer unsurlar genellikle geniş bir yüzeyi kapsar, bu da görsel olarak ilgi çekici kılarken her şeyin birbiriyle uyumlu olmasına yardımcı olur. Renkli ve ilginç perdeler, pencere düzenlemelerinin yanı sıra koltuk minderleri, yastıklar ve hatta mutfak masa örtüsü için de düşünülebilir.”

RENKLİ FAYANSLAR

Fotoğraf: Ana Sawaia Arquitetura

Son olarak, mutfak duvar ve zemin karolarının sadece işlevsel olmaktan çıktığı bir döneme giriyoruz. Tasarımcılar, bu alana kişisel bir dokunuş eklemelerini ve yaratıcı olmalarını teşvik ediyor.

Gray, “Elle boyanmış fayanslarda büyük bir canlanma görüyorum ve bunu çok seviyorum” diyor. “Bu, pencere uygulamalarınıza renk, boyut ve ilgi katmanın başka bir yoludur.”

Ana Sawaia Arquitetura’nın kurucusu Ana Sawaia, “Bu projede, müzik sembolleriyle damgalanmış ışıklı bir kemer oluşturmak için hidrolik fayansları kullandık” diyor. “Bu tasarım, duraklamak, derin bir nefes almak ve tasarımın sunabileceği basit zevkleri yaşamak için bir alan sunuyor.”