Mutfak ve yemek sanatının da kuralları var. İşte birkaçı…
– Çoğumuz ıspanak, asma yaprağı ve yabani otları önce bol suda haşlayıp sonra sularını süzerek yemek yapıyoruz. Oysa bu vitamin değerlerinin neredeyse % 95’ini kaybetmelerine yol açıyor. Bu yüzden sebze sularını dökmeyin.
– Sebzelerin ve meyvelerin kesildikten veya doğrandıktan sonra bekletilmesi C vitaminlerinin kaybolmasına neden olur.
– Sütlü tatlılar yapılırken pirinç unu, şeker ve süt birlikte konur ve pişirilirse içlerindeki protein kaybolur.
– Kullanılmış yağlar, açıkta, aydınlık ve sıcak yerlerde bekletilirse enerji değerlerini kaybeder.
– “Pişirmeyle yiyeceklerin besin değeri kaybolur” cümlesini sık sık duyarız, halbuki usulüne uygun olarak yapılan hiçbir pişirme yiyeceklerin besin değerinin kaybolmasına sebep olmaz.
– Bayatlayan ekmekleri değerlendirebileceğiniz birçok tarif var; bayat ekmek tatlısı, ekmekli puding, pide kebabı, bayat ekmek böreği, Çerkez tavuğu, sarımsaklı ekmek, köfte iskender, yalancı paça ve tirit bunlardan sadece bir kaçı.
– Lahana sarması yapılırken kırılmış yapraklardan, pazı ve pancar sarması yaparken sap kısımlarından yemek ve çorba yapabilirsiniz. Özellikle sarma içi de kaldıysa, hepsi birlikte çorba yapılabilir.
– Marulun dışındaki yeşil kısmı, karnabahar ve kerevizin yeşil yapraklarını doğrayıp salata yapabilirsiniz.