kesme tahtası temizliği
kesme tahtası temizliği

Kesme tahtası seçerken hijyenik olanı seçin – Plastik mi, tahta mı, mermer mi?

Kesme tahtası seçerken hijyeni de göz önünde bulunduruyor musunuz? Hangi kesme tahtası bakterileri daha fazla üzerinde barındırıyor? Hangi kesme tahtası temizleseniz bile bakterileri saklamaya devam ediyor? Sağlığınız için doğru tercihi anlatıyoruz.

Hangi malzemeden olursa olsun mutfak tezgahınızın üzerinde direkt olarak bir şey kesmeyin. Mutlaka kesme tahtası kullanın. Peki kesme tahtası plastik mi olmalı, tahta mı olmalı, mermer mi olmalı? İşte yanıtı…

California Üniversitesi’nde mikrobiyolog Dr. Dean O. Cliver’in “Hangi kesme tahtası daha hijyenik” konusu ile ilgili deneyi oldukça çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı.

Dr. Dean O. Cliver, plastik, tahta ve mermer kesme tahtalarının ortasına bakteri yerleştirdi ve hepsini deterjanla yıkadı. Buna göre sonuçlar şu şekildeydi:

PLASTİK KESME TAHTASI SAĞLIKLI MI?

Deney sonucuna göre, plastik kesme tahtası temizlendikten sonra en fazla bakteriyi içinde barındıran ürün oldu. Küçük boşluk ve çiziklere yerleşen bakteriler yıkansa da temizlenmiyor, gizlendiği gözeneklerde çoğalıyordu.

Öte yandan plastik kesme tahtası kullanıldıkça yıpranıyor, yıprandıkça küçük plastik parçalar gıdalara karışabiliyor. Bu da insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli.

MERMER KESME TAHTASI SAĞLIKLI MI?

Deneyin diğer aşaması mermer kesme tahtasıydı. Dr. Cliver’in araştırmasına göre mermer kesme tahtasındaki bakteriler yok olmuyor, tüm yüzeye yayılıyordu. Plastik kesme tahtasına göre daha az bakteri barındırsa da tüm yüzeye yayılan bakteriler yine temizlenmiyordu.

AHŞAP KESME TAHTASI SAĞLIKLI MI?

Son olarak deneyde ahşap kesme tahtası temizlendi ve sağlık açısından en doğru seçimin ahşap kesme tahtası olduğu ortaya çıktı. Kesme tahtaları arasında en az bakteri barındıran ahşap ürünlerdi.

Ahşap kesme tahtaları plastik gibi gözeneklerinde bakteri barındırmıyor, mermer gibi yüzeye yaymıyordu. Ahşabın suyu emme özelliği, gözeneklere sıkışan bakterileri içine çekmesini sağlıyor ve bakteriler birkaç saat sonra ölerek neredeyse tamamen kayboluyordu.

Ahşap kesme tahtaları yıkanıp kurutulduktan 12 saat sonra yüzde 99 bakterilerden arınmış oluyordu.

SONUÇ OLARAK: KESME TAHTASI AHŞAP MI, PLASTİK Mİ, MERMER Mİ OLMALI?

Deney sonuçlarına bakarsak kesme tahtası seçerken ahşap olanları tercih etmemiz gerekiyor. Bakterilerden yüzde 99 oranında uzak kalabilen ahşaplar, sağlık açısından tercih edilmeli.

KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ EKMEK KESME TAHTASI

Desensiz ahşap ekmek kesme tahtasının üzerine kaşe ile dilediğiniz deseni basın. Ardından deseni sabitlemek için yüzeyi vernikleyin. Dilerseniz balık-sebze gibi desenler veya kelimeler yazarak ekmek tahtalarınızı karıştırmamış, üstelik hijyenik de bir çözüm elde etmiş olursunuz. Ekmek tahtasının desensiz yüzeyini kullanın.

Kesme tahtası

Mutfakta nereyi, ne ile, nasıl temizlemeli?

Kesme tahtasından notluk