Evde güve neden olur ya da güvelerden nasıl kurtulabilirim? gibi sorulara yanıt arıyorsanız, çözüm önerilerimiz var. Evde güve sorununu çözmek için aşağıdaki yolları deneyebilirsiniz. Bitkisel ya da doğal çözümler arayanlar için işte önerilerimiz…
GÜVE NEDİR?
Güve kelebeğe benzer şekliyle dikkat çeker. Kanatları pullarla kaplı ve küçük canlılardır. Çeşitlerine göre renkleri ve boyutları değişkenlik gösteren güveler kahverengi, parlak ya da gri gibi renklerde olabilir.
Evde güve kelebeği oluşumu başladıysa durdurmanız zor olacaktır. Mutfak dolaplarından giysi dolaplarına, karanlık olan her alana yayılabilirler. Evi kısa sürede istila eder ve duvarlara kadar koza bırakabilirler.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Vampir kelebekler İstanbul’da! Ricania Simulans nedir? Evden nasıl uzaklaştırılır?
GÜVE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Güve çeşitleri giysi güvesi, kahverengi ev güvesi, kürk güvesi, un/tahıl güvesi gibi farklı çeşitlerde görülebilir. Evde en sık görülenler bu dört çeşit güvedir.
Bu güve çeşitlerinden çok bilineni ve rahatsızlık vereni giysi güvesidir. Giysi, elbise güvesi olarak da bilinen bu güveler, ten renginde, 2,5 ila 5 cm uzunluğunda, yün, ipek, tüy, saç, kürk ve keçe gibi malzemeleri severler.
EVDE GÜVE NEDEN OLUR?
Havasız, kapalı ve karanlık ortamda duran eşyalar, nemli ortamda güve oluşumu için idealdir. Böyle ortamlar güvelerin kendilerini en rahat hissettikleri yerlerdir.
Ayrıca birçok haşere gibi güveler de açık pencerelerden ve kapılardan eve girebilirler. Evdeki güveler dışarıdan da gelmiş olabilir. Kapı altlarını kapatın ve pencerelere sineklik takın.
Açıkta bırakılan un, nohut, bulgur ve bakliyatlar güvelerin beslenmeleri ve saklanmaları için en elverişli ortamlardır. Un güvesi ve tahıl güvesi denen güve çeşitleri açıkta bırakılan baharat, bakliyat ve her türlü yiyecekten beslenebilir.
EVDE GÜVE İSTİLASI NASIL ANLAŞILIR?
Evde güve istilasını hemen anlamanız zor. Ancak kıyafetlerinizde ya da bakliyat paketlerinde delikler görüyorsanız, evinizde güvelerin varlığını kontrol etmelisiniz. Güve istilasının en net işareti delikler, tozlar ve ağlardır. Dolap köşelerinde ağlar görüyorsanız, dolabınızda beslenen güveler olduğu anlaşılır.
EVDE KIYAFET GÜVESİ OLUŞUMU NASIL ENGELLENİR?
- Kıyafetlerinizi dışarıdan geldikten sonra fırçalayarak üzerindeki tozlardan arındırın.
- Dolaplarınızı havalandırın. Temiz hava güvelerin düşmanıdır.
- Kıyafetleri bir iki kez giydikten sonra yıkayın.
- Mevsim değişikliklerinde kaldırdığınız kıyafetler ya da halılar güvelerin en sevdiği alanlardır. Bu yüzden kıyafetlerinizi uzun süreli kaldırırken hava almayacak şekilde muhafaza etmelisiniz.
- Gardıropların rafları, mutfaklardaki çekmeceler ve mobilya altları gibi bölümleri düzenli olarak elektrikli süpürge ile süpürmelisiniz. Bu temizlik, güvelerin bıraktığı yumurtaları yok etmeniz için oldukça önemlidir.
- Kıyafetlerin arasına naftalin yerleştirmek etkili bir yöntemdir, ancak sağlık açısından zararlıdır. Bu nedenle aşağıdaki önerileri inceleyebilirsiniz.
EVDEKİ GÜVELERDEN NASIL KURTULUNUR?
- Sirkeli su
- Defne yaprağı
- Küp şeker
- Çamaşır makinesi
- Hava almayan cam saklama kapları
Evdeki güvelerden kurtulmanın yollarından ilki sirkeli su ile tüm dolapları silmek ve elektrikli süpürge ile süpürmektir. Dolabın tüm köşelerini detaylı silmelisiniz. Sirke, dolabınızda tekrar güvelerin ortaya çıkmasını engeller. Bunun için 1 ölçü sirke ile 2 ölçü suyu karıştırın. Eğer dolaplarınızda sirke kokusu kalmasını istemiyorsanız, duru su ve temiz başka bir bezle durulama işlemi de yapabilirsiniz. Dolaplarınızın içinin nemli kalmaması için tüm bu işlemlerden sonra kurulamayı ihmal etmemeli, mümkünse havalandırarak daha hızlı kurumasını sağlamalısınız.
Defne yaprağı güvelerin kokusundan hiç hoşlanmadığı bir yapraktır. Bakliyatların ve baharatların bulunduğu dolaba defne yaprakları yerleştirin. Güveler bu alanlardan uzak tutacaktır. Defne yaprağı yiyeceklere kokusunu bırakmaz.
Çay ve kahve kavanozlarına küp şeker atabilirsiniz. Defne yaprağı bu ürünlere kokusunu vereceğinden tercih edilmez ama küp şeker iyi bir çözüm yolu olacaktır. Küp şeker çay ve kahve kavanozlarının içinde oluşabilecek nemi, rutubeti çeker ve güve oluşumunu engeller. Ayda bir kez bu küp şekerleri değiştirin.
Kıyafet güveleri ile mücadele ediyorsanız, tüm kıyafetlerinizi çamaşır makinesinde yıkamalısınız. Sıcak su ile yıkadığınız kıyafetler güvelerden arınacaktır.
Bakliyatlardaki güvelerden kurtulmak istiyorsanız, kilerinizdeki tüm bakliyat ve baharat paketlerini kontrol edin. Delinmiş olanları atın. Henüz delinmemiş olanları cam ve kilitli kaplarda saklayın. Kilerinizi sirkeli su ile derinlemesine silin ve süpürün.
Eğer tencere-tabak gibi mutfak eşyalarınızı sakladığınız bir dolap güvelendiyse tüm bu mutfak eşyalarınızı çıkarıp bulaşık makinesinde güzelce yıkamalısınız.
GÜVE OLUŞUMUNUN TEKRAR ETMEMESİ İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER
Tüm dolapların içlerini elektrikli süpürgeyle çektirdikten sonra süpürgenin haznesini de güzelce çöpe boşaltıp evden uzaklaştırmayı unutmamalısınız ki güve yumurtaları evin farklı bir yerinde yeniden üremesin.
Lavanta, kekik ve nane yeniden güve oluşumunu engellemek için yardımınıza koşuyor. Aktarlardan alabileceğiniz kurutulmuş lavanta, kekik ve naneyi eşit miktarda karıştırıp kumaş keselere koyarak dolaplara yerleştirin.
Bir başka çözüm yolu da çay ağacı yağı. Bu yağı dolapların içine sürebilirsiniz. Rutubeti en aza indirir, antibakteriyel ve antiviral özelliği vardır.
ÇÖZÜMLER İŞE YARAMADIYSA…
Eğer tüm bu çözümleri denediniz ancak işe yaramadıysa, işi profesyonellere bırakın. İlaçlama şirketlerinden evinizi ilaçlamasını isteyebilirsiniz.
Nem böceği nasıl yok edilir? Gümüş böceği için doğal çözüm
Evdeki böceklerden kurtulmanın doğal yolları
Hamam böceklerini kovacak 9 etkili çözüm
Yatak böcekleri: Odanızdaki bu koku bir istila uyarısı olabilir