Evde bebek ve çocuk için güvenlik önlemleri – Daha güvenli ev yaşamı

Güvenlik önlemleri özellikle çocuk sahibi olduktan sonra daha fazla önem kazanıyor. İki kişilik yaşamdan çocuklu bir yaşama geçişte evde de pek çok şeye yeni bir düzen geliyor. Dekorasyondan güvenliğe sağlıklı ve huzurlu bir aile yaşamı için bunlara dikkat edin!

ÇOCUKLU EVDE HİJYEN SORUNLARI

Ocak, fırın veya sıcak su yanıkları, bataryalara uzanırken kayıp düşmeler, açık unutulan musluklar ve elbette hijyen sorunu…

Geniş ve çocuklu ailelerin en büyük sıkıntılarından biri de evde, özellikle de ıslak hacimlerde güvenliği sağlamak. Özellikle banyo ve mutfaklarda çocuktan sonra gerekli değişimleri yapmak gerekiyor.

Mutfakta ani sıcak su akışı sağlayan bataryalar yanıklara neden olabiliyor. Banyoda çocuklarını yıkamaya çalışan ebeveynler kısa duş hortumları nedeniyle zor durumda kalabiliyor.

herbzz.com

KLOZET KAPAKLARI VE BATARYALAR

Son yıllarda hemen her markanın maksimum hijyen sağlayan vitrifyeleri, çocukların zorlanmadan kolayca açıp kapayabilecekleri klozet kapakları ve yine el değmeden çalıştırılan bataryalar gibi son teknoloji ürünlerine ulaşmak zor değil.

Ancak her ürün aynı konforu sağlamayabiliyor. Bu nokta da güvendiğiniz markaların denenmiş ürünlerine yönelmek akıllıca olur. Örneğin tatil günlerinde arkadaşlarıyla evde yapılan bir boyama aktivitesi sonrasında kirlenen ellerle tutulan bataryaları temiz ve hijyenik tutmak oldukça zor.

Bu yüzden sadece dirsek hareketiyle kolayca açılan suyun şiddeti ve ısısına göre renk değiştiren mutfak bataryaları büyük kolaylık sağlıyor.

xboxhut.com

ÇOCUK İÇİN BANYO VE MUTFAKTAKİ TEHLİKELER NELERDİR?

Peki evde çocuk için güvenlik önlemleri tam sağlanamazsa ne gibi sonuçlara katlanmak zorunda kalınabilir?

Banyoda: Boğulma, haşlanma, kaygan zeminde düşme ve yaralanma, mikroplarla temastan dolayı bulaşıcı hastalıklar, içeride kilitli kalma, elektrik çarpması ilk akla gelenlerden.

Mutfakta: Ocak ve kaynar su yanığı, gaz zehirlenmesi, donma, bıçak, çatal ve cam gibi tehlikeli cisimlerden dolayı kesik, kaygan zeminde düşme, elektrik çarpması en sık yaşananlar.

Bunları önlemek için yapılacaklarsa aslınca oldukça basit:

H&M Home.

BANYO VE MUTFAKTA ÇOCUK VE BEBEKLER İÇİN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

  • Küvet ve duşta kaydırmaz kullanın.
  • Hijyen teknolojili virtifiye ve bataryalar tercih edin.
  • Prizlere güvenlik kilidi taktırın.
  • Yürümeye yeni başlayan çocuklar için yükseklik ayarlı tutamaçlar taktırın.
  • Çekmece ve kapakları her an açmamaları için sabitleyiciler takın.
  • Bataryalarınızı su debisini, ısısını sabit tutan ve ısı ayarı sağlayan termostatik armatürlerle değiştirin.
  • Fırın, buzdolabı kapağını kapatın.
  • Ocağa gaz koruyucu kapaklar takın.
  • Bıçak ve çatalları güvenlik kilidi olan çekmecelerde saklayın.
  • Alt veya ulaşabileceği yükseklikteki dolaplarda güvenlik kilidi kullanın.
  • Masa ve tezgah kenarlarına çarpma ve darbelere karşı stoper takın.
  • Siz yokken girmesini önlemek için mutfağa güvenlik kapısı monte ettirin.

Tüm bunları yaparak evinizi çocuk için daha güvenli hale getirmek aslında çocukları koruyarak aile hayatınızı kolaylaştırdığı gibi daha huzurlu olmanızı ve kısmen de olsa çocuklara ev içinde daha özgür hareket imkanı sağlar.

Ikea.

BEBEK VE ÇOCUK İÇİN EVDE TEHLİKE NOKTALARI

Güvenlik önlemleri çocuk ve bebek için oldukça önemli. Bu yüzden ebeveynlere düşen bazı görevler var. Çocuk doğduğu andan itibaren fiziksel olarak sürekli gelişim içinde olduğundan ev içinde ve dışında muhtemel tehlike noktalarını öğrenin.

Evde çocuk güvenliği sürekli devam eden bir süreç bu yüzden ailenizin yaşam alışkanlıklarının da değişeceğini unutmayın. Mesela ilaçları artık komodinin üzerinde tutamayacağınızı unutmayın, daha önce açık bırakıyor olabilirsiniz ama artık kapıları kapalı tutmanız gerekebilir, pencereden düşmesini önlemek için önlerine üzerine çıkabileceği eşyalar yerleştirmeyin.

Belli bir güvenlik önceliğiniz olsun. En tehlikeli olandan az tehlikeli olana doğru bir sıralama yapın.

Geniş bir aile olma yolunda ilerliyorsanız evin minik üyelerine mutfak, banyo, salon gibi ortak yaşam alanlarında belli konforlar sağlamak hem onları, hem de sizi rahat ettirir.

glubdubs.com

MİNİK TABURELER YERLEŞTİRİN

Mutfakta yemek yaparken sizi izlemesi, hatta bu aktiviteye dahil olması gelişimi için çok önemli. Ama tezgaha boyu yetişmiyorsa sıkılabilir ve konsantrasyonu dağılabilir. Bu yüzden tezgaha yetişmesine yardımcı olacak minik tabureler ya da merdivenler bulundurun. Hatta bunları sevdiği renklerde boyayarak dikkatini çekin.

TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYIN

Özellikle iki çocuklu ailelerde her ikisinin aynı mekanda birlikte vakit geçirmelerini sağlamak için çilekli pasta yapmak, limonata hazırlamak gibi aktiviteler hazırlayın. Ama bunu yaparken de tedbiri elden bırakmayın. Eğer boyları tezgaha yetişmiyorsa çıktıkları merdiven ya da tabureye tıpkı burada olduğu gibi küçük bir bariyer ekleyerek güvenliği artırabilirsiniz.

AİLE BANYOSUNDA ONA DA YER AÇIN

Pembe ve mavi gibi bebek renkleri yatak odalarında olduğu kadar banyoda da işe yarayabilir. Aile banyosunda tüm mekanı olmasa bile belli bir köşeyi onun sevdiği şekilde dekore etmek akıllıca bir çözüm.

Son yıllarda mutfaklar artık tüm ailenin toplandığı, sosyalleştiği birer ana yaşam alanına dönüştü. Bu yüzden mutfak veya banyo gibi ortak kullanım alanlarını onların da sevebileceği parlak renklerde boyamak yemek yemek ya da yıkanmak gibi günlük işleri kolayca sevmelerini ve zahmetsizce yapmalarını sağlayabilir.

BEBEKLERE VE ÇOCUKLARA BANYOYU SEVDİRMENİN YOLLARI

Banyo yapmak pek çok çocuğa kabus gibi gelebilir ve elbette bu işin asıl sıkıntısını da anneler çeker. Öyleyse daha neşeli mekanlar yaratarak banyoyu cazip hale getirebilirsiniz.

Mesela banyo duvarına eğlenceli, komik hatta biraz da çocuksu panolar asmak işe yarayabilir. Ayrıca tuttuğu takımın amblemi olan havlular, baba ya da annesiyle eş bornozlar, bebekken kullandığı banyo oyuncağı bile bu işi kolaylaştırabilir.

ÇOCUK ODASI DEKORASYON FİKİRLERİ