minimalizm nedir minimalist stil

Minimalist dekorasyon stilinin püf noktaları ve minimalizm anlamı

Minimalist dekorasyon stili ile ilgili püf noktaları biliyor musunuz? Minimalizm nedir? Minimalizm, son yıllarda popülaritesi giderek artan bir felsefi akım. Detaylandıracak olursak;

Minimalizm, modern sanat ve müzikte, kökeni 1960’lara giden, sadelik ve nesnelliği ön plana çıkaran bir akımdır. Minimalist yaşam; insan hayatındaki maddi ve manevi unsurları, ihtiyaçlara göre sınırlayıp en aza indirgeyerek, daha fazla odaklanabilirlik, hareket serbestliği, yaşam konforu ve kalitesi kazandıran yaşam şekli anlayışıdır. ABC sanatı, minimal sanat gibi tabirlerle de anılır.

Şu mottoyu bir yere yazın: “Daha az eşya, daha çok anı!”

MİNİMALİZM NEDİR?

Minimalist dekorasyon stili
  • Minimalizm eşyayı değil deneyimi öne çıkaran bir yaşam tarzıdır.
  • Minimalizm farkındalığı ve sorgulamayı savunur. Sadeleşmenin ilk aşaması farkındalığa varmak ve hayatındaki kalabalığı sorgulamaktır.
  • Minimalizm zamanın, paranın ve enerjinin bizi mutlu eden değerlere harcanmasını savunur.
  • Minimalizm azalmayı ya da eksilmeyi değil sadeleşmeyi tercih etmektir.
  • Minimalizm sürdürülebilirliği savunur.

MİNİMALİZM NE DEĞİLDİR?

  • Minimalizm tüm eşyalardan kurtulmak değildir.
  • Minimalizm boş, beyaz odalardan ya da sırt çantası ile dünyayı dolaşmaktan ibaret değildir.
  • Minimalizm yaşamı kısıtlamak üzerine kurulmamıştır.
  • Minimalistler tutumlu, cimri olmak zorunda değildir.
  • Minimalizmin katı kuralları yoktur. Herkes kendi tarzının uygulayıcısıdır.
  • Minimalistlerin koleksiyonu ya da hobileri olamaz diye bir kural yoktur.
  • Gerçek bir minimalist olmanız için 33 parça kıyafet ya da 100’den az eşyaya sahip olmanız gerekmez.
  • Minimalizm sadece eşyalarla alakalı değildir.

MİNİMALİST DEKORASYON STİLİ VE RENKLER

Minimalist dekorasyon stili

Minimalist mekânlar da sade ve temiz bir görünüm hedeflendiğinden, renk seçimlerinde oldukça sade ve göz yormayan yaklaşım esastır. Genelde ışığı yansıtan nötr renk tonları kullanılmaktadır. Siyah-beyaz renkler, en çok tercih edilen renklerdir. Sadece siyah ve beyaz renkler olması gerekmiyor, yumuşak gri tonları, bej rengi , kahve renkleri de kullanabilirsiniz. Nötr renkler in olduğu bir mekanda tekdüzelik kaçınılmaz olacağından aşırıcılık dan uzak mekanın ruhuna aykırı durmayan farklı bir eklenti mekan için çok önemlidir. İç mimarinin temel kurallarından biri 60/30/10 kuralıdır. Kısaca özetlemek gerekirse; mekanda kullanılan renklerin %60 ana renk (örn. duvar-zemin-kumaşlarda), %30 ikincil renk (örn. zemin-mobilyalarda) ve %10 yardımcı renkler (örn. aksesuar-halı-yastıklarda).

Minimalist bir mekanın tekdüzelikten çıkartılması için doku en etkili yöntemlerdendir. Mobilya ve aksesuarlarda ya da duvar kaplamasında doku kullanarak, mekana sıcaklık ve derinlik katabilirsiniz. Yardımcı eleman olarak kullanacağımız lambalar, kilimler, örtüler, yastıklar, deri halılar ve kadife kumaş kullanarak, mekanın sıcaklığını artıra bilirsiniz. Yastıkları, lambaları ve resimleri çiftler halinde veya asimetrik olarak bir tarafa yerleştirerek odanızda iyi düzenlenmiş ve etkili bir minimalist ev dekorasyonu oluşturmuş olursunuz.

MİNİMALİST DEKORASYONUN PÜF NOKTALARI

Minimalist dekorasyon stili
Pinterest

Tamamen bir düzen, denge temaları üzerine oturmuştur. Birbirini tamamlayan mekanda kaba eşya, göz yorucu renkler ve boğucu malzemelerden uzak karmaşaya yer vermeyip daha huzurlu vakitler geçirmenizi sağlayan oluşumdur. Akla, hem de saf akla hitabeden sadece saf akıl ile haz alınan bir güzelliktir minimalizm. (Kant)

Ana teması evin belli bir bölgesinde mobilya veya farklı şekilde dekorasyonun yapılması ve diğer kısımlarına müdahale edilmeden boş bırakılıp ana temaya vurgu yapılmalıdır.

MİNİMALİST STİLDE AYDINLATMA

Minimalist evlerde mekanda genellikle doğal ışığın odaya yayılması geniş pencerelerin mekana hâkim olmasından kaynaklanır. Bu da mekâna ferahlık katmaktadır. Mekân aydınlatmasın da dikkat etmemiz gereken unsurlardan biri çok parlak ışıklardan uzak durmamızdır. Zemin aydınlatmalarının, asma lambalarının, spotların, şerit LED ışıklarının veya gizli aydınlatmanın doğru kullanımı minimalist dekorasyonda hem dekoratif bir görünüş hem de ışık yayarak mekanın aydınlatılması sağlayacaktır. Basit ama karizmatik mekana uyan armatürler kullanılmalıdır.

MİNİMALİST DEKORASYONDA MOBİLYA SEÇİMİ

Minimalist dekorasyon stili

Minimalist dekorasyon stili için, mekânlarda mobilya seçimi en önemli etkenlerdendir. Odanın merkezinde olup etrafını açık alan bırakılması önemlidir. Mobilyaların minimalist mekânlarda önemli rolü olduğundan doğru seçilmesi gerekir. Estetik değerler, işlevsellik ve ergonomik açıdan önemi çok büyüktür. Basit, lineer veya geometrik çizgiler ve doğal malzemeler tercih edebilirsiniz.

Bir mekanın odak noktası genellikle mobilya ve aksesuarlar tarafından oluşturulur. Minimalist ev dekorasyonunu yaparken kendinize sorun: Bu kesinlikle gerekli midir? Orta sehpanız gereksiz yere büyük mü? Daha küçük bir tane ile değiştirip alanın açık kalmasını sağlayarak minimalist yaşama mekânın geçmesi sağlanır. Minimalist ev dekorasyonu için sıkça kendimize sorular sormamız gerekir. Buna ihtiyacım var mı? Hayatımızdan çıkartacağımız eşyaların bizim yaşam kalitemizi düşürüp düşürmediğine bakarak bizlerin yaşantısını kolaylaştıracak adımlar atmamız gerekmektedir.

İç Mimar Gizem Uçkun Tiryaki

MİNİMALİZME SICAK DOKUNUŞLAR

Dekorasyon stilleri içinde en uzun soluklularından olan minimalist dekorasyon stili, şekil değiştirerek mekanlara girmeye devam ediyor.  Beyaz, siyah ve metale daha çok renk ve sıcak dokular eşlik ediyor. Minimal stilin en popüler desenlerinden geometriyi bol renkle birlikte kullanın. Geniş kanepenizin yanına kullanacağınız şeffaf sehpalar görüntüyü de kesmez.

Leonardo Da Vinci’nin “yeni sofistike stilin inceliği yalınlık” teoremine katılıyorsanız minimalist bir ev dekorasyonu tam size göre. Ancak son yıllarda soğuk, fazla steril, hatta anti 
davetkar olarak yorumlanarak eski önemini yitiren yalın minimalizm yeni renk, desen ve doku paletiyle güncelliğini korumaya ısrarlı görünüyor. Yeni haliyle oldukça sıcak ve davetkar olan minimalist stilin en dikkat çeken iki detayı yumuşak hatlı formları ve canlı renkleri. Elbette sadece bu değil. Venge gibi koyu ya da açık meşe gibi soğuk ahşap tonlar yerine, açık ceviz, armut ve kayın ağacının sıcak tonları da değişimin öne çıkan unsurları. 

10 ADIMDA SICAK MİNİMAL

Belki de İskandinav ülkelerinin sıcak atmosfer yaratma çabaları sayesinde yeniden şekillenen minimalist dekorasyon stili uygularken doku, malzeme ve desen seçimlerinde olduğu kadar ışık ve renk tercihlerinizi de değiştirmeniz gerekiyor. 

  • Yün halılar, geri dönüştürülmüş ahşap yemek masası ya da sehpalar, bal mumu mumlar ve keten masa tekstilleri gibi yüzde yüz doğal malzemeler kullanın.
  • Monokrom renklerin hakim olduğu minimal dekorasyonu biraz ısıtmak için kalın el örgüsü, yün döşemelik, döküm metal gibi yoğun dokulu seçeneklerle sıcaklık ekleyebilirsiniz. Üstelik çiçekli basma ve fırfırların yaratacağı vintage etkiyi de engellersiniz. 
  • Ağaç dalları, minik bahar çiçekleri, yapraklar ve çakıl taşları gibi doğadan tesadüfen topladığınız dekoratif alternatifler dekorasyona organik formlar ekleyerek naif bir minimalizm yaratır. 
  •  4. Boya renklerini değiştirmek bir mekanı yenilemek için uygulayacağınız en kestirme yol. Minimalizmin ana rengi beyaz duvarlardan kurtulun ve hardal sarıdan tatlı bejlere kadar uzayan renklerden birini ya da birkaçının farklı tonlarını uygulayın.
  • 5. Stili çok iyi yansıtmasa da birkaç eskitme ya da geri dönüştürülmüş mobilya eklemek akıllıca olabilir. Bunun için ahşap üzeri patine bir masa, ekolojik malzemeden tabureler, ham ahşap üzeri doğal eskitme cilalı koltuk ve sandalyeler kullanılabilir. 
  • 6. Gri, siyah, bej kadar artık turuncu, yeşil, kırmızı, mavi ve sarı gibi neon renkleri de yer alıyor. Özellikle minimal formlu mobilyalar için bu renklerde döşemelik kumaşlar seçebilirsiniz. 
    7. Bürüt beton ya da beyaz zeminde geometrik desenli ama bol renkli bir halı ve ona eşlik eden yastıklar minimal havayı bir anda tazeler. 
  • 8. Sıcak minimal stilin yuvarlak hatlı mobilyalarını fazla geniş olmayan bir evde kullanırken, şeffaf tamamlayıcı mobilya ve aksesuarlar eklerseniz mekanı daraltmazsınız. 
  • 9. Sıcak minimal stilin bir başka önemli özelliği hantal ve fazla yer kaplayan geniş mobilyalar yerine çok daha ergonomik ve pratik olanlara yer açması. 
  • 10. Minimalizmin koyu renklerinden vazgeçemiyorsanız evinize dokularla sıcaklık katabilirsiniz. Koltuk, kanepe ve puflar için deri, keçe, fitilli kadife ve yünlü kumaş kullanışlı seçimler.  

Minimalist stil ve 9 dekorasyon fikri

Tasarımcının minimalist evi, işlevsel detaylarla dikkat çekiyor