yaz-kış-kurumayan-çiçekler

Yaz kış kurumayan saksı çiçekleri – Bu 7 bitki yaz kış çiçek açıyor!

Yaz kış kurumayan saksı çiçekleri arıyorsanız, sizler için küçük bir rehber hazırladık. Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, yaz kış çiçekli kalabilen ve kurumayan bitkileri listeledi. İşte birbirinden güzel çiçekler…

KALANCHOE

kalanşo çiçeği bakımı Kalanchoe

Kalanşo bitkisi turuncu, pembe, beyaz, sarı gibi renkte açan çiçekleriyle evlere yakışan en güzel bitkilerden biridir. Sukulent ailesine aittir. Bakımı çok kolay olmakla birlikte yine de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar söz konusudur.

Aydınlık ve havadar ortamları çok sever. Eğer ev içerisinde bakacaksanız mutlaka düzenli havalandırılan bir oda tercih etmelisiniz. Ayrıca ısıtıcı kaynaklardan uzak bir noktada bakmalısınız (kalorifer, soba gibi). Aydınlık ortam olarak filtrelenmiş gün ışığı tercih etmelisiniz.

Kalanşo çiçeklerini sonbahardan ilkbahara kadar açar. Fakat yazın çiçek açmaya bir süre ara verir. Sıcaklardan hoşlanmayan bir bitkidir.

Düzenli sulama yapmanız ve kuruyan çiçekleri budamanız bitkinin sağlıklı gelişimi açısından çok önemlidir.

Çok soğuk ve çok sıcak ortamlarda bakım yapıldığında bitkiyi kaybetmeniz söz konusu olabilir.

Bağışıklığı düşük bir bitkidir. Bu nedenle kısa sürede unlu bit gibi hastalıklara yakalanmaya müsaittir. Eğer bitkiniz hastalanırsa mutlaka bitki saksıdan çıkartılmalı ve köklerinde var olan eski toprak temizlenmelidir. Gözle görülen yerler pamuk yardımıyla temizlenmeli ve bitkiye arap sabunlu su hazırlanıp bir püskürtücü yardımıyla sıkılmalıdır. Yeni saksıda yeni toprakla dikimi gerçekleştirilmeli ve toprağın en üstüne toz tarçın serpilmelidir.

Unlu bit sorunundan kurtulmak için bu yazımızı da inceleyebilirsiniz: Çiçeklerde unlu bit neden olur? Unlu bitten kurtulma yolları

Kalanşoyu çoğaltmak çok basittir. Herhangi bir dalını koparıp tekrar toprağa dikmeniz yeterlidir.

SARDUNYA

Yaz kış kurumayan saksı çiçekleri

Sardunya akdeniz ikilimine uygun bir bitkidir. Balkonları renkli çiçekleriyle süsleyen bir bitkidir. Sardunya’ya dokunduğunuzda keskin bir koku yayar etrafına. Bu salgıladığı madde ile kendini bakterilere karşı korur. Bu nedenle çok sık hastalanmaz. Uzun ömürlü ve dayanıklı bir bitkidir.

Sardunyanın uzun ömürlü olması için ılık,havadar ve nemli bir ortamda bakılması gereklidir.

İlkbahar günlerinde çiçeklenen sardunya kasım ayına kadar açmaya devam eder.

Çok fazla veya çok az su verilirse sardunyanın gelişimi durabilir. Sardunya suyu çok seven bir bitki değildir. Kış aylarında haftada bir, yaz aylarında ise hava sıcaklığına göre daha fazla sulamak gerekir.

Sardunyanın toprağı geçirgen özellikte olmalıdır. Toprak mineral bakımından zengin olmalıdır. Sardunya ayrıca gübre takviyesinide çok sever.

Sardunya budanmayı seven bir bitkidir. Uzayan dalları kısaltılmalıdır. Solan çiçek ve yaprakları varsa temizlenmesi gerekir. Budaması mart başında yapılabilir. Kesilen yerlerin havayla temasını kesmek için macun ya da mum ile kapatabilirsiniz.

Sardunyayı kök sürgününden ayırıp çoğaltabileceğiniz gibi sağlıklı bir dalını kesip suda ya da toprağa direk dikerek köklendirebilirsiniz.

Detaylar: Sardunya bakımı nasıl olmalı? Sardunya ne zaman çiçek açar?

CAM GÜZELİ

cam-güzeli-bakımı

Çok sıcak ve çok soğuk havaları sevmeyen bu güzel çiçeğimiz filtrelenmiş gün ışığını bol şekilde almaya bayılır. Açık havada bakıldığında gelişiminde gözle görünür değişimler izlenir.

Toprağı gevşek dokuda, gübreli ve besleyici olmalıdır. Toprağı kurudukça sulaması belli bir ölçüde yapılmalıdır. Yazın toprak daha hızlı kuruduğu için sulama miktarı kışa oranla daha fazla şekilde yapılır. Sulama hatası yaparsanız bitkiniz kısa süre içerisinde solar.

Sümüklü böcekler, yaprak bitleri ve beyaz sinekler Cam Güzelinin en çok mücadele ettiği rahatsızlıklardır. Bunların dışında küf, mantar hastalıkları, toprak kökenli bir hastalık olan rhizoctonia ve kırmızı örümcekler de örnek olarak gösterilebilir. Bu tür hastalıklardan doğal yöntemler uygulanarak kurtulabilirsiniz. Bir yemek kaşığı arap sabununu bir litre suyun içinde karıştırın. Hastalanan bitkiyi önce suyun altında iyice arındırdıktan sonra temiz bir saksı ve yeni bir toprakla yeniden dikimi gerçekleştirilir. Ve bu hazılanan su sorunlu bölgelere püskürtülür.

Cam güzeli çiçeği üç yöntemle çoğaltılır. Kökten ayırma, tohumdan veya çelikle çoğaltılır. Nisan sonu ve mayıs aylarında havalar ısınırken tohumlar ekilir. Yaklaşık  on gün içerisinde çimlenme görülür ve toplamda bir buçuk ay sonra bitki kendini göstermeye başlar.Havalar tam ısınmadıysa ev içinde bu işlem gerçekleştirilmelidir.

Çelikten çoğaltma işlemi Eylül ayı başlarında yapılmalıdır.

Kökten ayırma yöntemi en kolay yöntemdir. Kök ayrılarak direk başka saksıya aktarılır.

Detaylar: Cam Güzeli çiçeği anlamı, bakımı ve çoğaltılması

SPATİFİLYUM (BARIŞ YA DA YELKEN ÇİÇEĞİ)

Yaz kış kurumayan saksı çiçekleri

Barış çiçeğinin parlak yaprakları ve kaşık şeklindeki ilginç beyaz çiçekleri, her ortama stil katar. Düşük ila orta ışık koşullarında iyidirler. Ancak parlak ışıkla daha iyi çiçek açarlar. Sulamalar arasında toprağın kurumasına izin verilmelidir.

Barış çiçeği toprakta bakılabileceği gibi suda da bakılabilir. Bir fanus içerisinde gelişimine şahit olabilirsiniz. Aydınlık, filtrelenmiş gün ışığına sahip ortamları çok sever.

Detaylar: Barış çiçeği bakımı nasıl olmalı? (Spatifilyum, Yelken Çiçeği) saksı değişimi

YILBAŞI ÇİÇEĞİ

Yılbaşı çiçeği (Schlumbergera)

Kış mevsiminde bakabileceğim çiçekli bir bitki var mı? diye merak ediyorsanız evet var. Hemde öyle güzel çiçeklerini açıyor ki büyülenmemek elde değil. Hatta yılın ilk günlerinde açtığı çiçekleri ile sizi karşılayan harika bir bitki yılbaşı çiçeği. Yetiştirmesi de çok kolay olan ender bitkilerdendir. Asıl ismi schlumbergera’dır. Kaktüsgiller ailesine aittir.Fakat kaktüslerin çoğundan bakımı biraz daha farklıdır.

Yaprakları sulu ve diridir. Bitkinin yaprakları yassı ve birbirine eklidir. Ekli yerlerinden koparılıp çoğaltmak mümkündür. Yılbaşı çiçeğinin üzerinde açan çiçeklerinin renkleri çok çeşitlidir. Beyaz, pembe, kırmızı tonlarında açmaktadır.

Yılbaşı çiçeği, doğal ortamında yani Brezilya’nın tropikal/ subtropikal geçiş bölgesinde bulunan, yoğun nemli yağmur ormanlarında yaşar. Yağmur ormanlarında, ağaç altlarında ve gövdesine sarılarak büyüdükleri için yarı gölge yerleri severler. Yakıcı etkisi olan öğle güneşini görmeyen yerlerde gelişim gösterir. Ağaçta yetişen kaktüs olarakta bilinmektedir.

Aralık ayından şubat ayına kadar direk güneş ışığına maruz kalabilir ama yazın kesinlikle öğle vakti direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Aydınlık olması yeterli olacaktır. Yılbaşı çiçeğinden bol çiçek alabilmek için daima serin ortamda bulundurmak gerekir. Oda ısısında tomurcuk sayısı çok, çiçek ömrü ise kısa olur.

Yılbaşı çiçeğinin toprağı su tutucu ve havadar olmalıdır. Doğal humuslu toprak sever. Yılbaşı çiçeğinin saksısının büyüklüğü toprakla köklerin beraber zor sığacağı kadar olmalıdır. Çiçek açtığında ve yaz döneminde düzenli sulanmak ister. Tomurcukta iken kesinlikle yerinden oynatmayın. Çiçekleri bittikten sonra sulamayı tekrar azaltın. Bu şekilde her yıl bol çiçek açacaktır. Yaz boyunca eğer dışarı da esintili yerde tutuyorsanız, toprak yarıdan fazla kuruduğunda, diğer şartlarda ve diğer zamanlarda toprak iyice kuruduğunda sulayın. Su iyice dinlendirilmiş, tortusundan arınmış olmalı. Toprak nemi sürekli kontrol edilip sulanmalıdır.

Yılbaşı kaktüsleri çok kolay hastalanmaz. Yaprak bitleride genelde bu bitkiyi pek tercih etmemektedir. Bakım döngüsünde sorunlar yaşanabilir. Çünkü sulama periyodu yaz ve kış dönemlerinde farklılık gösterir. Bu dengeyi doğru yapamadığınızda kök çürümesi gibi bir problemle karşılaşabilirsiniz. Yine yanlış toprak kullanımı nedeniyle kök çürümesi yaşanabilir.

Çoğaltılması çok kolay bir türdür. Tohum ve çelikleme yöntemiyle çoğalır. Fakat en kolay yöntem boğumlu yapraklarından koparılıp direk toprağa dikilip köklenmeye bırakılmasıdır. Aydınlık bir konumda, güneşe direk maruz kalmayacağışekilde bakım sağlanıp köklenme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Detaylar: Yılbaşı çiçeği bakımı nasıl yapılır? Çoğaltma, sulama detayları

GARDENYA

Yaz kış kurumayan saksı çiçekleri listemizde yerini alan bir diğer bitki gardenya. Gardenia, listemizdeki diğer bitkilerden biraz daha yüksek bir bakıma ihtiyaç duyar. Ancak gereken ekstra bakım kesinlikle zamanınıza değecektir. Bu bitkiler, yatak odası için güzel bir seçim  olabilir. Muhteşem kokulu çiçekler açar. Araştırmalar , bu bitkilerin kaygıyı gidermenize ve daha kaliteli uyku elde etmenize yardımcı olabileceğini göstermiştir . Bu bitkileri parlak dolaylı güneş ışığı altına yerleştirdiğinizden ve toprağı sürekli nemli tuttuğunuzdan emin olun. Kaygıyı gidermeye ve uykuyu teşvik etmeye yardımcı olur.

İlginizi çekebilir: Güneş ışığı seven iç mekan bitkileri – İşte 15 güneş seven bitki

GUZMANYA

guzmanya bakımı

Guzmanya bitkisi aydınlık ve havadar ortamları sever. Bulundupu ortam düzenli havalandırılmalıdır. Filtrelenmiş gün ışığı sever.

Cereyan-esinti, başka cisme temas gibi durumlarda yapraklarında küçük kurumalar meydana gelir. Yılda bir kez vitamin takviyesi yapılmalıdır.

Aşırı sıcak ve soğuk ortamları sevmez. Alt yapraklarını dökmesi ölmesi anlamına gelmez. Yeni yapraklar verirken yaşlı yapraklarını döker. Yaprakları sarardığında kendiliğinden düşmesine izin verin.

Yaz aylarında kırmızı çiçeğini açar.

Toprak nemi kontrol edilerek ve toprak eşit ıslanacak şekilde yapılmalıdır.

Yazın toprak suyunu daha hızlı kaybettiği için gün içerisinde iki kere sulamanız gerekebilir.

Suyun dinlendirilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

Guzmanya bitkisini kökten ayırma yöntemiyle çoğaltabilirsiniz. Bunun için en uygun mevsim ilkbaharın son iki ayı Nisan ve Mayıs’tır. 

Detaylar: Guzmanya çiçeği nasıl dikilir? Bakımı, sulaması ve çoğaltılması

Yaz kış kurumayan saksı çiçekleri listemiz bu şekilde. İsterseniz “ÇİÇEK LİSTELERİ” sayfamızdan faklı listelere de göz atabilirsiniz.

Mutfakta yetişen çiçekler: İşte en güzel mutfak bitkileri