kalanşo çiçeği bakımı Kalanchoe

Kalanşo çiçeği bakımında püf noktalar nelerdir? Kalanchoe nasıl ekilir?

Kalanşo çiçeği bakımı ile ilgili püf noktalar, sulama, çoğaltma ve tüm detaylar… Kalanchoe (Ateşli Katy) bitkisi Türkçe’de bilinen adıyla ‘Kalanşo’ renkli çiçekleriyle mevsimin en sevilen bitkileri arasında yer alıyor. İşte Kalanşo çiçeği bakımı hakkındaki tüm püf noktalar…

KALANŞO ÇİÇEĞİ BAKIMINDA PÜF NOKTALAR

Kalanşo bitkisi (Kalanchoe) turuncu, pembe, beyaz, sarı gibi renkte açan çiçekleriyle evlere yakışan en güzel bitkilerden biridir. Ateşli Katy adıyla da bilinen kalanşo, sukulent ailesine aittir. Bakımı çok kolay olmakla birlikte yine de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar söz konusudur.

Aydınlık ve havadar ortamları çok sever. Eğer ev içerisinde bakacaksanız mutlaka düzenli havalandırılan bir oda tercih etmelisiniz. Ayrıca ısıtıcı kaynaklardan uzak bir noktada bakmalısınız (kalorifer, soba gibi). Aydınlık ortam olarak filtrelenmiş gün ışığı tercih etmelisiniz.

Kalanşo bakımı

Toprak: Kumla birebir karıştırılmış funda ve bahçe toprağı onun için idealdir.

Işık: İlkbahardan kışa kadar doğrudan güneş ışığı almayan, kışın ise aydınlık bir yere yerleştirin.

Isı: Aşırı soğukla arası iyi değildir. Kış aylarında 5 derecenin altında sağlıklı gelişim gösteremez.

Su: Su isteği azdır. Kışın çok fazla sulanmamalı, ancak kuruması da önlenmelidir.

Kalanşo çiçeğinin çiçek açmasını desteklemek için kuru mayalı bitki besini tarifimizi deneyebilirsiniz: Mucize etki! Kuru maya ile bitki besini yapımı ve kuru mayanın bitkilere faydaları (Yöntemi öğrenmek için tıklayın.)

Kalanchoe-Calandiva
Kalanchoe-Calandiva

SICAKLARDAN HOŞLANMAZ

Kalanşo çiçeklerini sonbahardan ilkbahara kadar açar. Fakat yazın çiçek açmaya bir süre ara verir. Sıcaklardan hoşlanmayan bir bitkidir.

Düzenli sulama yapmanız ve kuruyan çiçekleri budamanız bitkinin sağlıklı gelişimi açısından çok önemlidir.

Çok soğuk ve çok sıcak ortamlarda bakım yapıldığında bitkiyi kaybetmeniz söz konusu olabilir.

Bağışıklığı düşük bir bitkidir. Bu nedenle kısa sürede unlu bit gibi hastalıklara yakalanmaya müsaittir. Eğer bitkiniz hastalanırsa mutlaka bitki saksıdan çıkartılmalı ve köklerinde var olan eski toprak temizlenmelidir. Gözle görülen yerler pamuk yardımıyla temizlenmeli ve bitkiye arap sabunlu su hazırlanıp bir püskürtücü yardımıyla sıkılmalıdır. Yeni saksıda yeni toprakla dikimi gerçekleştirilmeli ve toprağın en üstüne toz tarçın serpilmelidir.

KALANŞO ÇİÇEĞİ EKİMİ VE ÇOĞALTILMASI

Kalanşoyu çoğaltmak çok basittir. Herhangi bir dalını koparıp tekrar toprağa dikmeniz yeterlidir.

Kalanchoe-Calandiva

KALANCHOE SİNEKLENMESİ

Kalanşo sineklendi ve ne yapacağınızı mı düşünüyorsunuz? Öncelikle kalanşo sineklenmesi sık rastlanan bir durum. Böyle bir durumda asıl sorun topraktaki beyaz canlılardan kaynaklıdır. Bitkiyi topraktan çıkarıp toprakları iyice silkeleyin ve kökleri yıkayarak kurumaya bırakın. Bitkinin herhangi bir yerinde başka zararlı canlının olmamasına dikkat edin. Fırça ile bu canlıları uzaklaştırabilirsiniz. Daha sonra farklı toprak ve saksı ile yeniden dikin.

KALANŞO TOPRAĞI NEDEN KÜFLENİR?

Kalanşo toprağı küflendiyse sorun fazla su vermeniz ya da çiçeğin toprağının güneş görmeyen bir alanda olduğu anlamına gelir. Çiçek fazla ıslak bir topraktaysa, kökleri çürümeden toprağı değiştirilmelidir.

KALANŞO BAKIMI VİDEOLU ANLATIM

Guzmanya çiçeği nasıl dikilir? Bakımı, sulaması ve çoğaltılması

Devetabanı çoğaltma ve bakımı nasıl yapılır? Çiçek özellikleri

Acem Halısı bitkisi bakımı ve özellikleri – Çiçek bakımı ve sulaması nasıl yapılır?