uzun-ömürlü-çiçekler

Uzun ömürlü çiçekler nelerdir? Balkon, bahçe, iç mekan bitkileri

Son güncelleme:

Uzun ömürlü çiçekler listemizi çok seveceksiniz. Balkonda yetiştirilebilecek uzun ömürlü çiçekleri pek çok kişi merak ediyor. Sizler için balkonda, bahçede ya da iç mekanda yetiştirilebilecek çiçekleri bir araya getirdik.

Birbirinden güzel bu çiçek çeşitleri uzun ömürlü ve pek çoğunun bakımı kolay. İşte iç ve dış mekanda yetiştirilebilecek uzun ömürlü çiçekler…

İlginizi çekebilir: Bitkilerin daha uzun ömürlü olmaları için ne yapılabilir?

BODRUM PAPATYASI

bodrum papatyası Osteospermum-fruticosum

Uzun ömürlü çiçekler listemizde ilk sırada Bodrum papatyası yer alıyor. Asteraceae ailesindendir. Mızraksı yapraklarının kenarları bazı türlerinde düz, bazılarında tırtıklıdır. Papatyaya benzeyen çiçekleri genellikle her sap

üzerinde bir adet açar. Çiçeklerinin renkleri, mavi, mor, pembe, sarı ya da krem olabilir.

Tohumlarını mart ayında ekebilirsiniz. Ekimi kapalı ve ılık bir yerde yapılmalıdır. En sağlıklı gelişimi sıcak iklimlerde gösterir. Geçirgen her tür toprakta yetiştirebilirsiniz. Toprağının nemli kalması gerektiğini unutmayın. Özellikle saksıda yetiştirecekseniz toprağını sık sık kontrol edin.

Kurumasını engelleyin. Kış aylarında köklerini kuru yapraklarla örtün.

Birçok rengi vardır ama ülkemizde en çok mor ve beyazı yetiştirilir. İlkbahar ve yaz aylarında satın aldığınız fideleri bahçe ve balkonlarınıza dikebilirsiniz.

Dikim yapacaksanız, fidelerin aralarında 30 santimetre mesafe bırakmaya özen gösterin. Açtığınız çukur, fideyi aldığınızda bulunduğu kaptan biraz daha derin olmalıdır. 30-60 santimetreye kadar boylanma yapabilir.

ÇUHA ÇİÇEĞİ

çuha-çiçeği bakımı

Çuha çiçeği, Primulaceae familyasının Primula cinsini olutşuran bitki türlerinden biridir. Değişik ve çeşitli birçok çiçeğe sahiptir. Anavatanı Çin’dir. Saksıda ve bahçede bakım için uygun dış mekan bitkisidir. Park ve bahçe süslemelerinde sıkça yer verilen bir çiçektir. Çok yıllık bir bitkidir.

Çuha çiçekleri esintili ortamları çok sever. Bu nedenle iç mekanda bakım sağlamak için uygun bir bitki değildir. Direk güneş ışığına maruz kalmak istemez. Çiçeklenmeleri genellikle kış bitiminde başlar. İlkbahar sonuna kadar hava ısınmadana çiçek açmaya devam eder. Bu süreçte büyümeye devam eder ve yeni sürgünlerde üretir. Soğuklara dayanıklı bir bitkidir. Kış güneşinden faydalanmak ister. Böylelikle çiçeklenmesine olanak sağlarsınız.

Çuha çiçekleri serin hava ve iklimi sever. Bu nedenle çiçeklerini serin dönemde açar. Yazın ise çiçeklerini açmasa dahi gelişmeye devam eder. Biraz kenini dinlenmeye alır. Ve bir sonraki süreç için daha iyi gelişim gösterir. Uyku döneminde toprak kurudukça sulamayı unutmayın. Uzun süre sulanmazsa bitkiniz kuruyabilir. Normal süreçtede yine toprak kurudukça sulama yapabilirsiniz. Fakat bu süreç uzun günler sonra şeklinde olmamalı. Toprak yüzeyi kurudukça işlem yapılabilir. Yazın haftada 2 kışın ise haftada 1 olacak şekilde sulama periyodu yapabilirsiniz. Tabi yaşadığınız yerin iklimine göre bu sayılar değişiklik gösterebilir. Yine her sulamadan sonra saksı tabağındaki fazla su mutlaka başka bir yere dökülmelidir. Yoksa köklerin çürümesine neden olabilirsiniz. Çuha çiçeği derin ve geniş saksıları çok sevmez. Fide olarak satın alınan kaptan bir derece büyüklükte saksıya dikebilirsiniz.

Bitkiye besinle ya da gübre desteği uygulayabilirsiniz. Yine torflu toprakta sever. Yılda bir defa toprak ve saksı değişimi yapabilirsiniz.

Tohumdan çuha çiçeği üretmek hem zahmetli hemde zordur. Bu nedenle fide halinde satın almanız daha iyi olabilir. Tohumları toz gibi küçük görünüme sahiptir.

Çuha çiçeği bitlenebilir. Bitlendiği zaman en kısa sürede ilaçlama yapmaya çalışın. Yine külleme hastalığınada yakalanabilir.

Çuha çiçeğinin sağlık açısındanda birçok faydası mevcuttur. Uykusuzluk problemi, tansiyon dengeleyici, kan şekeri dengeleyici yine kalp krizi, inme gibi ani gelişen hastalıkların riskini azaltma gibi özelliklere sahiptir. Sivilce problemlerinde, basur sorununda, cildi yenileyici, antioksidan özelliğide vardır.

EKİNEZYA

Uzun ömürlü çiçekler

Ekinezya, popüler uzun ömürlü bir bitkidir. Isıya ve kuraklığa dayanıklıdırlar. Büyümeleri kolaydır. Aylarca çiçek açarlar. Harika kesilmiş çiçekler yaparlar ve kuşları ve tozlayıcıları kendine çekerler.

Ekinezya, pembe, turuncu, sarı, kırmızı ve açık yeşilin muhteşem tonlarına sahip renkte çiçekler açar.

Mevsim boyunca papatya benzeri çiçeklerin renkli görüntüsüyle dikkar çeker. Ekinezya, güneşli yerler için mükemmel bir bitkidir. Çarpıcı, renkli ve hoş kokulu çiçekleri sağlam gövdeler üzerinde yüksekte tutulan belirgin bir merkezi koniye sahiptir. Yaz ortasında büyüme mevsiminin geri kalanına kadar süren göz alıcı çiçek kitleleri üretirler. Günümüz kültür bitkileri, çeşitli turuncu, pembe, mor, beyaz ve sarı tonlarından oluşan çok çeşitli çiçek renklendirmeleri üretir. Tek, çift, tüylü veya iki renkli çiçek açan veya zamanla renk değiştiren yaprakları olan çeşitler dahil olmak üzere çok sayıda çiçek türü de mevcuttur. Üreme atılımları, bu çok popüler bahçe uzun ömürlülerine olan talebi kesinlikle devam ettirecektir.

Ekinezya cinsi, adını kirpi veya deniz kestanesi anlamına gelen ve çiçeğin dikenli, dikenli merkezi konisine atıfta bulunan Yunanca echinos kelimesinden almıştır.

Ekinezya, orta derecede verimli, iyi drene edilmiş topraklara sahip yerlerde sağlıklı gelişim gösterir. Drenajı zayıf olan yerlerde veya sürekli nemli kalan topraklarda iyi performans göstermezler. Dikimden sonraki ilk yıl boyunca bol sulanmalıdır. Ekinezya dikildikten sonra  (2-3 yıl) kuraklığa oldukça dayanıklıdırlar. Ekinezya, güneşli zamanlarda ekilmeyi tercih eder. Ancak aynı zamanda kısmi gölgede de iyi büyür. Gölgeli bir yerde yetiştirildiklerinde, o kadar kuvvetli büyümeyecekler ve daha az çiçek üretilecektir.

Bu heyecan verici uzun ömürlü bitkilerin büyümesi kolaydır ve genellikle birkaç bakım faaliyeti gerektirir. Solan çiçeklerin kesilmesi ek çiçeklenmeyi teşvik edecektir. Ancak çiçeklerin ilk hali kadar muhteşem bir çiçek görüntüsü üretmeyecektir.

Ekinezya’da beslenen en yaygın böcek zararlılarından bazıları yaprak bitleri, tırtıllar, çekirgeler, Japon böcekleri, yaprak zararlıları ve beyaz sinekleri içerir. Bu zararlıların çoğu, normal şartlar altında, yaprak zararlıları dışında, onlara önemli bir zarar vermez. Yaprak zararlıları, genellikle bitkinin anormal görünmesine neden olan Aster sarısı adı verilen bir hastalığıdır (Çiçekler genellikle yeşil kalır ve şekli bozulur). Ekinezya, Aster sarılarının yanı sıra toz küfüne ve kök çürüklüğü hastalıklarına da duyarlıdır.

İlginizi çekebilir: Bahçe yolu için adım taşı örnekleri ve çeşitleri: 9 farklı model

EZAN ÇİÇEĞİ

Uzun ömürlü çiçekler

Ezan Çiçeği olarak bilinen Oenothera, Onagraceae familyasından olan otsu çiçekli bir bitkidir. Gece Mumu ismiyle de bilinmektedir. Oenothera’nın (Ezan Çiçeği) yaklaşık 145 türü mevcuttur. Mızrak şeklini andıran parlak yaprakları vardır.

Güneşi çok seven nadir bitkilerden biridir. Çok sıcak ve çok soğuk havaya karşı dayanıklıdır. Uzun süre gölge yerlerde konumlandırılmayı sevmez. Organik maddelerce zengin, nemli, kumlu ve çakıllı toprak karışımlarında yaşamayı sever. Akşam ezanı ile yatsı ezanı arasında açan çiçekleri, sabah gün açtığında renk değiştirerek güneş ışığı ile birlikte kırmızı olup yine güneş ışığı ile kurumaktadır. Ezan Çiçeği, şekil olarak huniye benzer. Narin ve ince yapılıdır. Çiçekleri, parlak sarı-turuncu, beyaz ve pembe renkte açmaktadır.

GELİNCİK

gelincik-çiçeği-bakımı

Papaveraceae familyasından olan gelincik, ülkemizde de dünyada da oldukça yaygın birbitkidir. Otsu bir bitki olan gelincik, dik duruşlu, ince, uzun bir görünüme sahiptir.

Gelincik çiçeği kırlarda kendiliğinden gelişen narin bir çiçektir. İlkbahar geldiğinde doğaya renk katan bu güzel çiçeğin bakımı çok zordur. Mart-Ağustos ayları arasında çiçek açar. Yaprakları genellikle kırmızı renktedir. Tabanında siyah lekeleri vardır.

Daha çok kurak toprakları seven gelincik bitkisi narin yapısı nedeniyle uzun süreli dayanıklılığa sahip değildir.

Aslında kendiliğinden çıkan bu çiçek ne kadar basit bir bakıma sahip gibi görünsede işin iç boyutu bambaşkadır.

Gelincik tepeden sulanmayı sevmez. Mutlaka toprağı sulanmalıdır. Ayrıca el değmenizden hoşlanmaz ve direk yapraklarını döker.

Gübreli toprakta yetişmeyi sevmez.

Çok sıcak veya hafif soğuklardan hemen etkilenir.

Tohumlarını dökerek çoğalır. Gelincik çiçeği, tohumları oldukça yoğun olan bir bitkidir.

Detaylar: Gelincik çiçeği anlamı nedir? Bakımı nasıl yapılır? Hüzün çiçeği Gelincik özellikleri nelerdir?

KASIMPATI

kasımpatı-bakımı

Uzun ömürlü çiçekler listemizde bir diğer çiçek krizantem. Papatyagiller familyasına ait olan krizantem ya da Kasımpatı (Chrysanthemum) otsu gövdeli ve yıllık yaşayan bir bitkidir. Kasımpatı bitkisinin çiçeklerinin rengi sarı, beyaz veya pembe olur.

Güneşli ve yarı gölge ortamlarda bakılmayı sever. Kuruyan çiçeklerini makas yardımıyla temizlediğinizde daha iyi gelişim gösterecektir. Toprağının nemli olmasını ister. Fakat nemli olması demek toprağın ıslak kalması anlamına gelmez.

Kasımpatı tohumlarını ocak ayından mart başına kadar gerçekleştirebilirsiniz. Çimlenme süreci hızlıdır. Çiçeklenme süreci ise yaz mevsimi boyunca gerçekleşir.

Kasımpatı çoğaltmak için tohum kullanabilirsiniz. Nemli uygun toprak yüzeyine kasımpatı tohumları ekilir. Yüzeyi 1-2 cm toprakla kapatılır. Toprak üzerine sera etkisi yaratmak için şeffaf poşet ya da jelatin kapatıp çimlenme sürecini hızlandırabilirsiniz. Yaklaşık üç hafta içerisinde çimlenmeye başlar. Filizler gözlemlendikten sonra daha geniş saksılara alınarak dikilebilir.

Detaylar: Kasımpatı (krizantem) bakımı nasıl olmalı? Özellikleri nelerdir?

KÜPE ÇİÇEĞİ

Uzun ömürlü çiçekler

Uzun ömürlü çiçekler listemizde bir diğer bitki küpeli çiçeği. Bilimsel adı Fuchsia olan küpe çiçeği , sarkık görüntüsü nedeniyle küpeye benzetilmiştir. Tropik iklimli Orta ve Güney Amerika’nın dağlarında yetişen bu çiçeğin 100’e yakın türü vardır. Mor, kırmızı, pembe ve beyaz renklerde çiçeklerini açar.

Küpe çiçeği, narin dallara sahip çalı formunda olan bir bitkidir. Çok yıllık bir bitki olması bir çok çiçeksever tarafından tercih edilmesinin en önemli nedendir. Dış mekanda bahçe ya da saksılarda bakımı sağlanır. Kış aylarında evin içinde bakımını sağlamaya devam etmek gerekir. Çiçeklerini kolay kolay dökmeyen küpe çiçeği, direk güneş ışığına maruz kalırsa çiçeklerini dökmeye başlar. Bu nedenle yarı gölge yerlerde bakımı sağlanmalıdır. Toprak değişimi yılda bir defa yapılmalıdır. Geçirgen ve gevşek toprak sever. Toprak suyu bünyesinde çok uzun süre tutmayan özellikte olmalıdır. Kompost ve saksı toprağı karışımı gelişimi için fayda sağlar.

Saksı olarak yanlarından aşağı sarkacağı için yuvarlak saksılar daha uygundur ve daha güzel bir görüntü oluşturur. Hava delikli saksı kullanmanız bitkinin gelişimi açısından çok önemlidir. Ayrıca bu narin görünümlü çiçek asılı saksılarda daha güzel bir görüntü sunacaktır.

Küpe çiçeği için  en uygun mevsim ilkbahar başlarıdır. Yani artık soğuk havanın yavaş yavaş uzaklaştığı dönemler mart sonu en uygun zaman dilimidir. Düzgün bakım yapılırsa ilkbahardan sonbahara kadar çiçek vermeye devam eder. Kış mevsimi boyunca çok sulamamaya dikkat etmek gerekir. Düzgün bakılan bitki her yıl çiçek vermeye devam eder.

Küpe çiçeği gölge yerleri sever. Çok sıcak toprakta yaşamaktan hoşlanmaz. Bu nedenle plastik saksı kullanmamaya çalışın. Plastik saksı güneş altında çok ısınırsa bitkinin kurumasına neden olabilir. Sıcaklığın 15-25 derece arasında olduğu ortamlar uygundur.

Küpe çiçeğini sularken toprağı nemlendirmeniz yeterli gelecektir. Sürekli ve düzeni sulanmak istemez. Eğer yaprakları sarı renge dönerse az suluyorsunuz manasına gelir. Fakat çok sulama yaparsanız da kökleri çürütebilirsiniz. Kontrollü ve az şekilde sulama yapmalısınız.

Dalların ucunda oluşan çiçekler sağlıklı görünümünü kaybederse dalın tepesinden 4-5 cm kadar kesilmesi yeni çiçekler açmasını hızlandırır. Kış aylarında ise toprak yüzeyinden yukarıya doğru 15 cm bırakın ve dalların geri kalan kısımlarını kesin. Böylelikle bitki enerjisini gösterişli çiçekler açmak için harcayacaktır.

Küpe çiçeğini çoğaltmak için taze bir yan dalı steril bir bıçakla kesip direk toprağa dikebilirsiniz. Aydınlık ve yarı gölge bir alanda sabırla 2-3 hafta köklenmesini bekleyin. Köklendi mi diye sürekli topraktan çıkartmanız bitkinizin köklenmesini yavaşlatacaktır. Köklenmesi zor bir bitkidir. 3. Haftanın sonunda köklendiğine emin olduğunuz bitkinizi bakımına uygun şekilde yetiştirmeye başlayabilirsiniz.

Detaylar: Küpeli çiçeği bakımı nasıl olmalı? Çeşitleri nelerdir?

SARDUNYA

Uzun ömürlü çiçekler listemizde sardunya da yer alıyor. Sardunya akdeniz ikilimine uygun bir bitkidir. Balkonları renkli çiçekleriyle süsleyen bir bitkidir. Sardunya’ya dokunduğunuzda keskin bir koku yayar etrafına. Bu salgıladığı madde ile kendini bakterilere karşı korur. Bu nedenle çok sık hastalanmaz. Uzun ömürlü ve dayanıklı bir bitkidir.

Sardunyanın uzun ömürlü olması için ılık, havadar ve nemli bir ortamda bakılması gereklidir.

İlkbahar günlerinde çiçeklenen sardunya kasım ayına kadar açmaya devam eder.

Çok fazla veya çok az su verilirse sardunyanın gelişimi durabilir. Sardunya suyu çok seven bir bitki değildir. Kış aylarında haftada bir, yaz aylarında ise hava sıcaklığına göre daha fazla sulamak gerekir.

Sardunyanın toprağı geçirgen özellikte olmalıdır. Toprak mineral bakımından zengin olmalıdır. Sardunya ayrıca gübre takviyesini de çok sever.

Sardunya budanmayı seven bir bitkidir. Uzayan dalları kısaltılmalıdır. Solan çiçek ve yaprakları varsa temizlenmesi gerekir. Budaması mart başında yapılabilir. Kesilen yerlerin havayla temasını kesmek için macun ya da mum ile kapatabilirsiniz.

Sardunyayı kök sürgününden ayırıp çoğaltabileceğiniz gibi sağlıklı bir dalını kesip suda ya da toprağa direk dikerek köklendirebilirsiniz.

Detaylar: Sardunya bakımı nasıl olmalı? Sardunya ne zaman çiçek açar?

ŞAKAYIK

şakayık çiçeği bakımı

Uzun ömürlü çiçekler listemizde son sırada şakayık yer alıyor. Şakayık Bitkisi, Paeoniaceae yani Şakayıkgiller familyasının bir cinsidir. Ülkemizde de birçok bölgede yetiştir. Bilimsel adı Paeonia’dır ve İngilizcede kısaca Peony olarak bilinir.

Şakayık bitkisi pembe, sarı, beyaz gibi renkte çiçekleri bulunan soğanlı bir bitkidir.

Bahçelerin en sevilen bitkilerinden biri olan Şakayık çiçeği güzel kokuya sahiptir. Hatta kesme çiçekçilikte de bu yüzden çok tercih edilir.

Nisan, mayıs ve haziran aylarında çiçeklidir. Çiçeklerin görünümü katmerli bir yapıya sahiptir.

Şakayık bitkisi bulunduğu ortam sıcaklığında gelişimine göre farklılık isteyen bir bitkidir. İlkbahara kadar olan çiçeksiz döneminde soğuğu doyasıya almak ister. Fakat çiçeklerini açtığı dönemde de sıcak hava ister. Ortamın sıcak olmasını sever fakat güneşi dik açıyla almaktan hoşlanmaz. Yarı güneşli ortamlarda bakılabilir.

Şakayık bitkisinin sulanma rutini toprak nemi kontrol edilerek yapılmalıdır. Toprak günlerce kuru şekilde kalmamalıdır. Çünkü şakayık kökleri serinlikten hoşlanır.

Şakayık humuslu toprakta çok iyi gelişim gösterir. Ayrıca nemli toprakları çok sever. Fakat suyu bünyesinde tutan killi toprak kullanılmamalıdır. Toprak drenajı iyi olmalıdır.

Şakayık bitkisi hassas bir bitkidir. Esinti, cereyan gibi etkilere maruz kalmamalıdır. Ayrıca sık yer değişikliğinden hoşlanmaz. Bu nedenle bakım yapılacak yerin iyi seçilmesi çok önemlidir. Yoksa sık yer değişikliği nedeniyle yapraklarını döker ve yeterli verimi sağlayamazsınız.

Şakayık bitkisi çok sık dikilmemelidir. Belli bir mesafede dikim yapılırsa bitki gelişimi daha etkili gerçekleşir. Dikim işlemi gerçekleştikten sonra şayet soğuk havalar başladıysa bitkinizi aşırı soğuklardan korumanız ve bitkinizi diktikten sonra ilk çiçeklerini açmadan önceki ilkbahar mevsiminde gübre vermeniz tavsiye edilir.

Şakayık bitkisi tohumla çoğaltılabilir. Fakat bu işlem çok zor ve uzun sürer. Ayrıca aşılama yöntemiyle de çoğaltılabilmektedir.

Detaylar: Şakayık çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Uzun ömürlü çiçekler listemizi beğendiyseniz, “ÇİÇEK LİSTELERİ” sayfamızdan daha fazla bitkiye ulaşabilirsiniz.

Uzun süre çiçekli kalan bitkiler nelerdir? İşte 9 farklı çiçekli bitki