Şeker gübresi çiçeklere verilir mi?

Şeker gübresi çiçeklere verilir mi? Faydaları ya da zararları nelerdir? Ne sıklıkla kullanılır ve hangi çiçeklere verilebilir? Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf yanıtladı.

Şeker gübresi suni bir gübre çeşidir. Kristal görünümü nedeniyle şeker gübresi ismi verilmiştir. Genellikle bitkilerde tercih edilmesinin nedeni azot ve sülfür desteği sağlamak içindir. Amonyum sülfat gübresi ismiyle de bilinmektedir.

ŞEKER GÜBRESİ ÇİÇEKLERE VERİLİR Mİ?

Özellikle ekim nöbeti yapılmadığı durumlarda toprak sürekli kullanıldığı için besin değeri giderek azalır. Peki şeker gübresi çiçeklere verilir mi? Hem besin değerini geri kazandırmak hemde kireçli toprakları daha verimli hale getirmek için şeker gübresi çiftçiler tarafından son yıllarda sıkça tercih edilmeye başlanmıştır.

Doğal gübrelerdeki kadar element içeriğine sahip değildir. Fakat toprağı düzenleyici etkisi nedeniyle tercih edilen bir ürün haline gelmiştir. Toprağın yüksek alkalinliğini düşürmeye yardımcı olmaktadır.

ŞEKER GÜBRESİNİN FAYDALARI VE ZARARLARI

Şeker gübresi çiçeklere verilir mi?

Şeker gübresi, içeriğinde yer alan amonyum formundaki azot sayesinde topraktaki fosforun daha rahat alınmasına yardımcı olur. Azotun nitrata dönüşmesi sırasında pH düştüğü için toprak asitliliği artar. Asit oranı yüksek topraklarda %33 amonyum nitrat gübresi ile asit oranı dengelenmeye çalışılır. Fakat kireçli olan topraklarda, şeker gübresi ile toprak daha dengeli ve verimli hale getirilerek tarım için kullanılabilir hale getirilebilir.

Şeker gübresine elle uzun süre temas edilmemelidir. Çünkü cilde uzun süre temas etmesi durumunda zarar verebilir. Bu nedenle eldiven kullanmak önemlidir. 

Eğer şeker gübresini bahçe, tarım arazisi gibi alanlarda kullanacaksanız toprak düzenleyici olarak kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Ama sadece bitkiye azot ve sülfür desteği sağladığını lütfen unutmayalım! Özellikle suyu fazla kireçli olan bölgelerde yine kireç oranı yüksek oranda olan alanlarda kullanmakta fayda almanızı sağlayacaktır.

ŞEKER GÜBRESİ HANGİ ÇİÇEKLERE VERİLEBİLİR?

Azotlu toprak seven bitkilerin bakımında kullanılabilir. Normal doğal gübrelerde azot içerir. Ama bu oran yeterli gelmezse ekstra şeker gübresi de temin edilebilir. Fazla kullanımı sonucunda bitkinin dengesini bozabilirsiniz. Bu nedenle mutlaka belli ölçekler dahilinde ve ihtiyaca göre kullanılmalıdır. 

Toprak olarak asitli bir toprak mevcutsa burada şeker gübresini kullanmanın yararından çok zararı olabilir. Böyle alanlarda az miktarda kullanılmalıdır. Tabi ihtiyaç doğrultusunda kullanılmalı yoksa bitkide kalsiyum eksikliğine neden olabilirsiniz. Bu da bitkide daha büyük hasarın oluşmasına neden olabilir.

Yine tohumdan yetiştirilen birçok mahsül içinde şeker gübresi takviyesi son yıllarda sıkça kullanılmaktadır. Böylelikle tohumdan yetişen ürünlerden mahsül almak bir nebze daha kolay hale gelir.

Salatalık, domates, patlıcan gibi bir çok tohumdan ya da fideden yetiştireceğiniz mahsüllerin dibine belli ölçekte uygulama yapabilirsiniz. Yine mısır, lahana, süs bitkilerinde de sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle süs bitkilerinin yapraklı olarak nitelendirdiğimiz salon bitkilerinde de kullanılmaktadır.

ŞEKER GÜBRESİ NASIL KULLANILIR?

Dev yapraklı salon bitkileri için bir litre su içerisine bir çay kaşığını tam doldurmayacak şekilde sulama yapabilirsiniz. Fakat sık kullanılması bitki köklerine hasar verebilir. Bu nedenle yılda bir defa takviye yapılması yeterlidir. Monstera türleri, Alocasia türleri, bonsai süs ağaçlarında kullanım için uygundur.

Mucize etki! Kuru maya ile bitki besini yapımı ve kuru mayanın bitkilere faydaları