Salamura zeytin nasıl yapılır? Nasıl tatlandırılır? Yıkanır mı?

Salamura zeytin nasıl yapılır? sorusundan önce salamura zeytin nedir? sorusunun yanıtını verelim… Zeytinler taze meyve olarak tüketilemezler. İçerdikleri bileşikten dolayı acı bir tadı vardır. Zeytini yenilebilir hale getirmek için tuzda, suda ya da yağda bekletmek gerekir.

Salamura zeytin ise zeytinin tuz ile birlikte bekletilmesi ile elde edilir. Saydığımızdan çok daha fazla acı suyu gidermek için yöntemler vardır ancak evde kendiniz yapmak istiyorsanız uygulayabileceğiniz en basit yöntemler su ya da tuzda bekletmektir. 

SALAMURA ZEYTİN NASIL YAPILIR? (YEŞİL)

Genç olgunlaşmamış yeşil zeytinleri tahta bir kaşık yardımı ile hafif darbeler ile kırarak su içerisinde 1 hafta kadar dinlendirin. Bu bir hafta da suyu birkaç kez değiştirmeyi ihmal etmeyin. 1 haftanın sonunda salamura için tuzlu su hazırladıktan sonra zeytinler içerisinde bekletilir. Bu süreçte daha hafif bir zeytin tadı istiyorsanız eğer tuzlu suyu da değiştirebilirsiniz.

SALAMURA ZEYTİN NASIL YAPILIR? (SİYAH)

Siyah zeytinler yeşil zeytinlere kıyasla daha olgunlardır. İçerisinde daha yüksek oranda yağ içerirler. Siyah zeytinler kırılmaz ya da çizilmezler. Siyah zeytinleri yıkadıktan sonra kaplara pay edilir. Üzerlerine iri kaya tuzu koyularak kapakları sıkıca kapatılır. Her gün bir tur çevrilir. Acı siyah suyu çıktığında suyu dökerek işleme kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Aynı yeşil zeytine uyguladığınız yöntemle de siyah zeytin salamurası yapabilirsiniz. 

Zeytinin kendi salamurasında ne kadar uzun süre fermente olmasına izin verilirse, aroması o kadar az acı ve lezzetli hale gelecektir.

SİYAH VE YEŞİL ZEYTİN SALAMURA FARKI

Salamura zeytin yeşil ve siyah zeytinden ayrı ayrı yapılabilir. Yeşil zeytin siyah zeytine göre daha erken hasat edilir. Bu sebeple olgunluk, yağ durumu, acılık gibi birçok konuda farklılıkları vardır. Ayrı ayrı kaplarda yapmanız çok daha iyi bir sonuç verecektir. 

SALAMURA ZEYTİN NASIL TATLANDIRILIR?

Salamura zeytini yapım aşamasında tuz ve genellikle limon ile tatlandırılır. Ancak servis esnasında limon dilimleri ve zeytinyağı ile birlikte sunabilirsiniz. 

SALAMURA ZEYTİN YIKANIR MI?

Salamura zeytin servis edilmeden önce yıkanması önerilir. Salamura zeytin tuzlu su içerisinde uzun süre bekletildiği için fazla tuzunu üzerinden atması için yemeden önce yıkanması daha iyi bir sonuç verecektir. Damak tadınıza göre istediğiniz tuz miktarına gelene dek su içerisinde beklettikten sonra tüketebilirsiniz. 

Evde yeşil zeytin nasıl yapılır? 2 kg yeşil zeytin kurma adımları

Zeytin yaprağı çayı nasıl yapılır? Kimler tüketmemelidir? Nasıl içilir?