Mutfağınızı yenilerken dikkat etmeniz gerekenler

Son güncelleme:

Mutfağınızı yenilerken nelere yatırım yapmalı, nelerden tasarruf etmeli veya nasıl seçim yapmalı? İşe doğru noktadan yaklaşarak hata payınızı azaltın.

İŞE BAŞLARKEN…

Mutfak planlamasına başlarken kendinize şu soruları sorun:

  1. Hangi ürünlere (dolap, mobilya, eviye, batarya, beyaz eşya ve elektrikli ev aleti gibi) ihtiyacım var?
  2. Hangi ölçüleri (yükseklik, genişlik, kiriş, kolon gibi) almalıyım?
  3. İlk karar vermem gereken (dolap seçimi, ölçü almak, boya rengi, aksesuar gibi) hangisi?

Tüm bunlara vereceğiniz cevaplar sizi yönlendirir ve fikir verir. Bu işin ilk adımı doğru ölçü almak. İlk sorunun cevabını verirken mutfağınızı iyice gözden geçirin. Çünkü belki sadece kapakları yenilemek yeterli gelebilir. İkinci soru aslında en yaygın hata yapılan konu. Tek bir yerde yapılan ölçü hatası beraberinde yanlış dolaplardan yanlış cihaza yer bırakılmasına kadar uzayabilir. Bu yüzden tüm duvarları, kapıları ve pencereleri ölçün.

Ayrıca zeminden pencerelere, pencere parapetinden üstüne ve üstünden tavana kadar ölçerek güvenilir ve eksiksiz bir plan oluşturmaya çalışın. İşe nereden başlanması gerekiyor sorusuna verilecek cevap ise basit: Mutfak değiştirmeye karar verdiğinizde. Dergilerden, hatta dizilerden ilham alın. İzlerken hangi modeller nasıl kullanılmış, hangi renkler seçilmiş, nasıl bir kurgu yapılmış gibi detaylara bakarak küçük notlar alın.

BU HATALARA DÜŞMEYİN

Mutfak satın alırken ya en klasik hatalar yapılır ya da bazı şeyler göz ardı edilir. Oysa en ufak detay bile sonrasında istemediğiniz bir planlamaya ya da fonksiyonel olmayan bir alan kurgusuna neden olur. Yanlış yerleşim, hazırlık, pişirme ve depolama gibi bölümler arasında düzeli bir akışın olmaması çalışırken mutfakta dört dönmeniz yani işlevsel olarak zorlanmanız demektir. Oysa çalışma üçgenine sadık bir planlama ile konforlu ve kullanışlı bir mutfağa sahip olursunuz. Yapılan diğer hata ise trendlere körü körüne bağlılık. Evin ana stilinden ve yansıttığı karakterden uzaklaşarak bambaşka kurgular, yaşam tarzınıza uymayan tasarımlar seçmek mutfağı kimliksiz kılar. Örneğin çok popüler olan ada üniteler her mutfağa uygun değil. Böyle bir üniteyi yerleştirmek için etrafında en az 100 cm’lik bir dolaşım alan bırakılması gerektiğini unutmayın. Yanlış yer döşemesi ve kalitesiz boya kullanmak, çok ve farklı malzemeler seçmek, aydınlatma ve cihazları sona bırakmak, depolama alanını doğru hesaplayamamak, gereğinden çok doldurmak, detayları göz ardı etmek, gereksiz açık raflar, pratik olmayan kulplar, tesisatı ihmal etmek… Hepsi sıkça yapılan hatalar. Tüm bunları önlemek ve boşa para harcamamak için işi uzmanlarına danışmak da gerekiyor.

MUTFAK DANIŞMANININ YAPMASI GEREKENLER NELERDİR?

Mutfağa dair pek çok detayı bilen ve size hayalinizdeki mutfağı tasarlayan danışmana isteklerinizi söyleyebilir ve aklınıza takılanları sorarak ilerleyebilirsiniz. Her mutfak mağazasında size yardımcı olan danışmanlar siz sohbet ederken nasıl bir mutfak istediğinizi, yaşam biçiminizi, dekorasyon stilinizi anlamaya çalışır ve bunların ışığında küçük bir eskiz çizer. Böylece siz de beğenmediğiniz noktalarda kolayca netleşirsiniz.

Sizin yapmanız gerekenler? İlk adım yani mutfağın eskizi bittikten sora sıra mutfağın görsel olarak şekillenmesine yani kapak modeli, tezgah malzemesi, duvar ve zemin kaplaması, cihazlar ve aksesuarlara karar verilmesine geliyor. Bu noktada size düşen en başta harcama bütçenizi danışman ile net biçimde paylaşmak olur. Aksi halde çizilen projeyi çok beğenseniz de satın alamayabilir ya da bütçenin çok çok üstünde bir harcama yaparak borca girebilirsiniz.

BUNLARI YAPIN

  • Kaliteli, uzun yıllar kullanacağınız bulaşık makinesi, fırın ve buzdolabı almak akıllıca. Ama daha çok küçük bulaşık çıkıyorsa makinayı yarı dolu çalıştırmak yerine tezgah üstü bir model alabilir, sadece ısıtmak için mini set üstü fırına yatırım yapabilirsiniz. Kısacası beyaz eşyaya kulanım alışkanlıklarınıza göre karar verin.
  • Kır evi stili seviyorsanız ya da günlük kullanım gereçleriniz kolay ulaşılır olsun istiyorsanız sadece kapaklı dolaplar yerine aralara açık raflar da planlayın.
  • Renkler ile dost olun. Mutfağınız ille de ahşap ya da komple beyaz olmak zorunda değil. Renkli kapak seçeneklerine de göz atın.
  • Evin dekorasyon stiline göre tercihler yapmaya özen gösterin. Rustik bir mutfakta kapağa entegre kuplar veya parlak lake detaylar doğru ve şık olmaz.

BUNLARI YAPMAYIN

  • Doğru ve kaliteli aydınlatmalar kullanmayı ihmal etmeyin. Çünkü malzemeleri ve pişirdiklerinizi göremediğiniz, tarifleri okuyamadığınız bir mutfakta işiniz çok zor ve tehlikeli.
  • Eğer düzen ve temizlik takıntınız varsa açık raflar tercih etmeyin. Yani yukarıda ikinci maddede yazılanlar sizin için geçerli olmayabilir. Çünkü açık rafları tozlanmadan, daima düzenli tutmak her zaman kolay olmayabilir.
  • Tezgah alanı mı, eviye mi? Eğer büyük tencere ve tavaları yıkarken sıkıntı yaşamak istemiyorsanız gereksiz tezgah alanı bırakmayın ve kullanışlı bir eviye için yeterince alan ayırın.
  • Pahalı ve ultra teknolojik malzemelere yönelmeyin. Ahşap ve mermer gibi yıllarca kullanabileceğiniz malzemelere para harcayın. Organik yüzeylerin zamanla renk ve dokuları değişse bile bu mutfağınıza karakter kazandırır.

5 ADIMDA MUTFAK DANIŞMANI İLE ÇALIŞMAK

  1. İlk görüşmede tasarımcınıza istek listeniz ve bütçeniz hakkında bilgi verin. Mevcut mutfak planınızı gözden geçirip işlevsel veya kullanışsız kısımları belirtin. Mevcutta olmayan ama istediğiniz detayları da ekleyin.
  2. Duvarlar ve pencere, kapı boşlukları, lavabonun yeri, radyatörler, su ve elektrik tesisatlarını da işaretleyerek detaylı ölçülendirin.
  3. Tasarım aşamasında en beğendiğiniz ve fonksiyonel eskiz üzerinden ilerleyin. Çoğu marka 3D yani üç boyutlu plan hazırlayarak sunum yapıyor. Hatta son yıllarda sanal gerçeklik teknolojisi ile gelecekteki mutfağınızın içinde gezmeniz bile mümkün. Planda değişiklik istiyorsanız süreci geciktirmemek için bunu bu aşamada netleştirin.
  4. Plana karar verip, model ve malzemeleri seçtikten sonra sözleşmeyi imzalayarak ön ödemeyi yapın. Ayrıca mutlaka yazılı bir iş programı, 3D plan çıktıları ve ürün listesi alarak kontrol edin.
  5. Son adım montajı ve uygulamayı takip edin. Bu olası hatalara, uygulamada beğenmediğiniz detaylara hızlı ve zamanında müdahale etmenizi sağlar ve aksesuarlara karar vermenizi kolaylaştırır.

AÇIK MUTFAKLARIN CAZİBESİ ARTTI

Mutfağınızı yenilemeyi düşünüyorsanız önerimiz, açık renklerde modern ve romantik mutfaklar. Eğer büyük değişimler beni zorlar diyorsanız küçük dokunuşlarla da mutfağınızı sıcak mevsime hazırlayabilirsiniz.

Artık pek çoğumuz için mutfak, sadece yemek pişirme alanı olmaktan çıktı. Mutfakların tüm ailenin buluştuğu, yakın dostların ağırlandığı ve birlikte yemeklerin hazırlandığı mekanlar haline gelmesiyle açık mutfakların cazibesi de arttı. Değişen alışkanlıklar ile günün hemen hemen her saatinde kullandığınız mutfakları yaz aylarında daha da sık kullanacağınızı düşünerek değişiklik yapmak isteyebilir, mevsimin taze havasını onlara da eklemek isteyebilirsiniz.

FERAH BİR GÖRÜNÜM İÇİN CAM KULLANIMI

Günümüz mutfaklarında, ana yaşam alanlarının stiliyle de uyumlu, daha sıcak malzeme ve dokuların ön plana çıktığı tasarımlar ağırlık kazanıyor. Modern görüntüyü koruyarak malzeme ve fonksiyonlarla zenginleştirilen yeni nesil mutfaklarda tarz ve malzeme bütünlüğü sağlamak için kapaklar, tezgah, tezgah arkası panel malzemelerinin uyumu gözetiliyor. Siz de yaz aylarında ferah bir görünüm yakalamak istiyorsanız gerek kapaklarda, gerekse tezgah arkası panellerde cam kullanabilirsiniz. Özellikle reflekte camlar, boy dolap içlerinde led efektleriyle oldukça şık görünecektir. Üstelik cam kapaklar açık renklerle de güzel bir uyum yakalayacaktır.

KIR EVİ TARZI MUTFAKLAR

Klasik ve kır evi tarzı mutfaklarda ise daha yumuşak hatlar, kapaklarda profil ve çerçeveleri tercih edebilirsiniz. Bu tip mutfaklarda alışılmış beyaz ve ahşap yanında renkler grinin açık tonlarını da kullanabilirsiniz. Açık renklerde mermer dokulu tezgahlar da güzel bir görünüm yakalama konusunda yardımcı olacaktır.

İŞİNİZE YARAYACAK FİKİRLER

Mutfağınıza yaz ruhunu taşımanın yolu sadece mutfak mobilyalarınızı değiştirmekten geçmiyor. Yapacağınız küçük ve daha az bütçeli değişikliklerle de bu havayı yaratabilirsiniz.

Boya: Mutfak rengini değiştirmek bu alanın havasında bir anda büyük bir değişime sebep olabilir. Beyaz ya da ekru gibi açık renkler ya da pastel tonlarla ferah bir görünüm sağlayabilirsiniz. Biraz daha cesur davranıp güneş sarısı ya da deniz mavisi gibi yazın imzasını güçlü bir şekilde mutfağınıza taşıyacak çarpıcı renklere de yönelebilirsiniz.

Zemin ve duvar: Tüm mutfağı yenilemenize gerek yok. Belirli alanlarda marin desenlere sahip seramiklere yer verebilirsiniz. Zeminde açık renkte parke ya da vinil kaplamayı da tercih edebilirsiniz.

Mobilyalar: Mutfak mobilyalarını yenilemeniz zor olabilir. Bu durumda mutfak mobilyalarınızı açık renklerde boyayabilirsiniz. Bir başka seçenek ise mutfağınızda yemek için alanınız varsa buradaki masa ve sandalyelerin renklerini beyaz ya da açık renklerde seçmek.

Tekstil: Masa örtüsü, mutfak önlüğü, kurulama bezleri ve perde gibi tekstil ürünlerinizi seçerken çiçekli, çizgili desenlere ve keten gibi kumaşlara yönelebilirsiniz. Dekoratif detaylar: Eğer mutfağınızda yeterli alanınız varsa, beyaz ve kısa dekoratif raflara bolca yer verebilirsiniz. Bu raflar aynı zamanda size ekstra depolama alanı sağlayacaktır. Dolap ve çekmece kulplarınızı, hatta mutfak askılarınızı seramik malzemeden, çiçekli ya da geometrik desenli olanlarla yenilemek de yaz mevsimine uygun bir mutfak için güzel bir adım olabilir. Tencereden tabağa sofra ürünlerinizde de yaz renk ve desenlerini tercih etmeyi unutmayın.

Ikea.

EVİYE SEÇİMİ

Paslanmaz çelik, mermer, granit, mermerit, kuvarz kompozit, çinko ve hatta seramikten imal edilmiş eviye modelleri en popüler seçenekler arasında yer alıyor. Eviyelerin hemen hemen hepsinin tek gözlü, bir buçuk gözlü ve iki gözlük modelleri var. Alttan monte edilen eviyeler tezgah hizasının altında kaldığı için tezgahın temizliğini çok daha kolaylaştıracaktır. İki gözlü eviyeler aynı anda farklı iki iş yapabilme imkanı sunuyor; eviye gözlerinden biri doluyken diğerini kullanmaya devam edebilirsiniz. Tek gözlü eviyeler ise genelde daha geniş olduğundan büyük tencere, tava gibi mutfak malzemelerini daha kolay yıkayabilirsiniz. Paslanmaz çelik eviyeler hijyenik görüntülerinin yanı sıra sağlam ve uzun ömürlüdür. Seramik eviyeleri ise tasarımları ve kolay temizlenebilir olmaları nedeniyle tercih edebilirsiniz.

Alya mutfak, Mopa.

MUTFAK TEZGAHLARI

Doğal taş: Doğal taştan imal edilen tezgahların en büyük avantajı oldukça sağlam olmaları. Mermer ve granit tezgahlar doğal taş grubunda yer alır. Granit tezgah, ısıyı izole eden, dayanıklı ve onlarca farklı rengi bulunabilen bir taş malzemeden üretilir. Renk seçeneği çok olmasına karşın karışık renkli bir yapıdadır. Tek ve düz renk bir ürün değildir. Uzun ömürlü kullanıma oldukça uygundur, ancak birkaç yılda bir cilalatmak gerekebilir. Çünkü uzun süre kullanımda üzerinde küçük çatlaklar oluşabilir. Mermer ise birçok avantaja sahip olmasına karşın asitli maddelerle temasında leke oluşturabilen bir malzemedir. Bu nedenle dikkatli kullanım gerektirir.

Corian: Yüzeyi pürüzsüz ve çiziklere karşı dayanıklıdır. Bu nedenle çiziklerinde bakteri barındırmadığından hijyenik ürünlerdir. Renk kartelası oldukça geniş olan bu tezgahların mat ve parlak alternatifleri vardır. Ayrıca renkleri solmaz ve tamiri, bakımı çok kolaydır.

Dekton: Kompozit tezgah grubunda yer alır. Farklı birkaç malzemenin yüksek ısı ve basınçta sıkıştırılarak oluşturulduğu sert ve kolay işlenebilir tezgahlardır. Isıya, çizilme ve aşınmalara dayanıklı, rengi solmayan ve kırılmaya karşı mukavemetli bir malzemedir.

Masif ahşap: Şıklık ve doğallık konusunda en iyi tercih olabilir. Masif tezgahların, sağlam, kullanışlı ve doğal olması gibi avantajları vardır, ancak en büyük avantajı eskise bile şık görüntüsünden bir şey kaybetmeyecek olmasıdır. Bakımı kolaydır.

Mutfak pratik şekilde nasıl temizlenir? 12 adımda mutfak temizliği

Burca göre mutfak tasarımı örnekleri ve mutfak dekorasyonu