Kışın bitkilere nasıl bakmalı?

Son güncelleme:

İç mekanda olsalar da kış mevsiminde hava değişimi bitkilerimiz etkiler. Soğuk havalarda onları nasıl hayatta tutabileceğinize dair ipuçlarını derledik.

HIZLI BİTKİ BAKIM ŞİFRELERİ

  • Ölü yaprakları sık sık temizleyin. Bu hareket yeni filizlerin gelebilmesi için teşvik edici olur.
  • Pek çok bitki kış aylarında kış uykusuna yatar. Aktivitesini minimuma indirir. Siz de sırf bu sebeple neden açmıyor diyerek bitkiye çok su vermeye kalkmayın. Bitkiler nisan aylarında açmak üzere kendine bir nekahet dönemi hazırlar. Bu sebeple bitkilerinizi daha az beslemeye çalışın.
  • Bitkilerin yapraklarının nefes alması önemlidir. Bu sebeple sık sık bir nemli bezle üzerindeki toz kalıntılarını silmeniz gerekir.

İlginizi çekebilir: Kışın açan çiçekler nelerdir? İşte 5 kış bitkisi

İç mekan bitkileri doğrudan dış havaya temas etmeseler de mevsim geçişlerinden çok fazla etkilenebilirler. Bunun sebebi de çoğu kez belli bir ışık, nem ve sıcaklık miktarına alışmış olmalarıdır. Dolayısıyla kış ayları için bitkilerin test zamanı desek çok da yanlış olmaz. Kış aylarında havanın kuruluk oranı, ısısı çok geniş bir skalada gezer. Üstelik genellikle de günler kısa ve karanlıktır. Merkezi ısıtma sisteminiz çalışıyor ve siz de çiçekler için stabil bir ısı ortamı yarattığınızı garanti altına alabilirsiniz. Ancak unutmayın ki bu kez de son derece kuru bir hava ile karşı karşıya kalacaklardır. Üstelik, kuru havalar genelde böceklerin oluşumu için de uygun koşulları hazırlar. Özellikle de çiçeklerin saplarındaki suyu emen çeşitli böcekler için…

Kış aylarında çiçeklere gereken nemi sağlamak için öncelikle toprağa biraz çakıl taşı atabilirsiniz. Saksının üzerine dizeceğiniz bu taşlar toprağı nemli tutmaya yarayacaktır.

Yine bitkilerin kesinlikle soba ya da radyatör gibi yüksek ısılı alanlardan uzak tutulması gerekir.

Yaprakları nemlendirmek için her iki-üç günde bir yaprakları spreyleyin. Yaprakları spreylemek aynı zamanda onları temizleyeceği için bitkilerin çok hoşuna gidecektir.

Bitkilerin yeterli ışık alması şart. Bildiğiniz gibi kış aylarında gün ışığı miktarı oldukça az. Bu sebeple bitkilerin mutlaka pencere kenarına yakın noktalara yerleştirilmesi gerekir. Işık miktarının yeterli olduğundan emin olmak için pencereleri her zaman temiz tutmaya çalışın. Cam yüzeyinin kirli olması da ışığı bloke eder. Bitkilerinizi çok soğuk ve nemli camlardan da uzak turun. Özellikle gece boyunca bir perde arkasında kalmalarına asla izin vermeyin. Dondurucu soğuklarda bu perde, odanın geri kalan kısmı ile bir izolasyon görevi üstlenerek bitkinizin ölmesine sebep olabilir.

SULAMAYI AZALTIN

Kış aylarında çiçekleri çok sulamamak gerektiğini biliyorsunuz. Ancak bunun da bazı istisnaları var. Örneğin bahsettiğimiz açan çiçeklerse onları haftada bir bol sulamak gerekiyor. Ancak her dem yeşil olan bitkilerde böyle bir gereklilik bulunmuyor. Burada ölçüt topraklarını her daim nemli tutmak olacaktır.

YAYGIN BİTKİ BÖCEKLERİNE KARŞI NE YAPABİLİRSİNİZ?

Kışın bitkilere nasıl bakmalı?

YAPRAK MANTARLARI

Genellikle en yaygın görülen mantar hastalıkları külleme, küflenme ve siyah lekelerdir. Yaprakların üzerine oturan su mantarların baş sorumlusu. Bu yüzden sadece toprağı sulamaya özen gösterin. Çok sulama da mantar oluşumuna sebep olur. Mantarlara karşı kesin çözüm kimyasal mantar ilaçlarıdır. Ancak eğer kediniz varsa bundan şiddetle kaçınmanızı tavsiye ederiz. Toz karbonat ve su ile hazırlayacağınız bir çözelti de işe yarayabilir.

YEŞİL YAPRAK BİTİ

Yaprak bitleri yeşil veya sarı renkte ve boyları 1-5 mm arasındadır. Bunlardan kurtulmak için 1 litre suya iki damla sıvı bulaşık deterjanı damlatıp püskürtme başlığı olan bir şişeye koyun. Sıvı bulaşık deterjanını ekledikten sonra suyu çalkalayın ve günde bir ya da iki kez bitkilerinizin yaprak altı kısımlarınıza bu suyu bolca püskürtün. Püskürtmeden hemen sonra yaprak bitlerinin yapraklardan döküldüğünü göreceksiniz.

KIRMIZI ÖRÜMCEK

Kırmızı örümcekler bulundukları yaprağın öz sıvısıyla beslenir ve yaprakta beyaz lekelere sebep olurlar. Bundan sonraki süreç, beyazlaşan yaprakların kahverengi bir renge bürünüp, sararıp solmasına neden olmasıdır. Genellikle kırmızı örümcekler yaprağın öz suyuyla beslenirken, bir yandanda zehirli madde salgılarlar. Bundan dolayı yapraklar işlevini yitirir ve solar. Un, nişasta ve süt karışımı, kırmızı örümceklere karşı çok etkilidir.

İlginizi çekebilir: Çiçeklerde mantar sorunu neden olur? Çözümü nedir?

Yaprak bitleri için ev yapımı sprey tarifleri! 6 farklı tarif

Çiçeklerde örümcek ağı nasıl geçer? Neden oluşur?

Arap sabunu çiçeklere iyi gelir mi? Böceklere karşı doğal yöntem!