çiçeklerde mantar sorunu

Çiçeklerde mantar sorunu neden olur? Çözümü nedir?

Çiçeklerde mantar sorunu neden olur? Bitkiler bazen ne kadar iyi bakım sağlasakta dışarıdan gelen bazı hastalıklara maruz kalabilmektedir. Özellikle yaz mevsiminin sonuna doğru hastalıklarda artış dikkat çeker. Yine kış sonundan bahar başlangıcına geçişte de ne yazık ki hastalıklara yakalanmaları mümkün. Bitkilerin yaşamını olumsuz etkileyen mantar hastalıklarını sizler için Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf bu yazımızda ele aldı.

ÇİÇEKLERDE MANTAR SORUNU

Mantar hastalıklarının çoğu ne yazık ki yanlış sulama, yanlış ortam seçimleri gibi insan etkisiyle gerçekleşmektedir. Bu nedenle bakım sağlanacak olan bitki iyi tanınmalı ve doğru bakım koşulları sağlanmalıdır.

Bitkileri ne kadar iyi tanırsanız bakımları da sizler için o kadar kolay olacaktır. Onlara sağladığınız şartlar neticesinde hastalıklardan koruma olasılığınızda artacaktır.

Çiçeklerde mantar sorunu

Mantar hastalıkları çeşitlerne göre farklılık gösterir. Hastalığın başına yapılan doğru müdahalelerle bitkinin sağlığını geri kazanmak daha kolay gerçekleşir. Fakat bazen hızla yayılan bir mantar hastalığı ile başedebilmek zordur. Genellikle doğal çözümlerle bu hastalıklardan kurtulmak isteriz. Fakat hastalığın seyrine göre bazen ne yazık ki doğal yöntemlerle bu sorunları halletmek pek mümkün olmamaktadır. Zirai ilaç satan yerlerden uygun ilaç temini ve kullanımını öğrenerek müdahaleler yapılmalıdır.

Çiçeklerde mantar sorunu sık karşılaşılan durumlardan biridir. Mantar hastalıkları bitkilerin gövde, yaprak ve köklerine zarar verebilir. Yine kalıcı hasarlara ve ne yazık ki bitkinin yitirilmesine yol açabilir.

Genellikle en yaygın görülen mantar hastalıkları külleme, küflenme ve siyah lekeler şeklinde gözlenen oluşumlardır.

Özellikle fungal ve bakteriyel hastalıklar sıkça rastlanır.

İlginizi çekebilir: Çiçeklerde küflenme sorunu nasıl çözülür? Bitki küflenmesi nedeni

MANTAR SORUNU NASIL ÖNLENİR?

Bitkiler gün ışığından faydalanmak ister. Yine bitki türlerine göre sulanma ihtiyaçları farklılık gösterir. Kimi bitki sık sulanmayı severken kimi bitkiler ise daha seyrek sulama ister. Yine nem ihtiyaçları da farklılık gösterir. Özellikle akşam saatlerinde yapılan sulamalar bitkilerinizi olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle sabah erken saatlerde sulama yapmanız her zaman daha iyi sonuç elde etmenizi sağlar. Sulama miktarını ayarlamak ve toprak yüzeyine azar azar ve eşit şekilde uygulamak çok önemlidir.

Bitkileri hava akımına karşı korumak çok önemlidir. Sulama sonrası gövdede yer alan su damlacıklarının ani kuruması sonucu bazı hastalıklara davetiye çıkarmanız mümkün.

Saksılarınızda hava deliği olması, kullandığınız toprak karışımının içeriği ve kaliteside yine çok önemlidir.

Bitkinizin bağışıklığı için düzenli toprak değişimi ya da toprak takviyesi yapma, besin kullanımıda hastalıkların önüne geçecektir.

ÇİÇEKLERDE MANTAR SORUNU ÇÖZÜMÜ NEDİR?

Bitki gövdesinde oluşan mantar hastalıklarından siyah lekeler bitkinizin çok fazla neme maruz kaldığının göstergelerinden biridir. Özellikle iç mekan bitkilerinden Areka gövdesinde minik siyah oluşumları gözlediğinizde aklınıza yaptığınız sulama şekli ve miktarı gelmeli. Toprağa sulama yaparak bu problemden kurtulabilirsiniz. Yine bahçede yer alan güllerinizde de siyah lekelenmeler size nemin çok olduğunun göstergesidir. Sulamanıza dikkat ederek problemden kurtulabilirsiniz. Hastalığın bulaştığı yaprakları budayarak önüne geçmenizde mümkündür.

Yine külleme hastalığıda en çok görülen hastalıklardan biridir. Bitki yapraklarına pudra serpilmiş gib bir görüntüye sahiptir. Külleme hastalığı olan bitki mutlaka ayrı bir yere alınmalı ve hastalığın yoğun olduğu bölmler budanmalıdır. Bu hastalıktan kurtulmak için zirai ilaç kullanımı gerekir.

İlginizi çekebilir: Çiçeklerde küllenme hastalığı neden olur? Çözümü nedir?

Bir diğer en sık rastlanan hastalık ise küflenmedir. Külleme ve küflenme birbirine benzer. Fakat küflenmeden kurtulmak daha kolaydır. Küflenmede küflenen toprak ise o tabaka alınıp toprak yüzeyinde yeniden küf oluşmaması için mantar ilacı sıkılabilir. Eğer bitki yüzeyindeyse nemli bir havlu peçete yardımıyla her bir yaprak için ayrı kullanılacak şekilde silme işlemi gerçekleştirilir. Toprak değişimi yapılarak önlem alınabilir. Antibakteriyel spreylerle de kurtarabilmeniz mümkündür.

Çiçeklerde karınca neden olur? Saksıdaki karıncalar nasıl uzaklaştırılır?

Çiçeklerde sineklenme neden olur? Minik sineklerden nasıl kurtuluruz?